– I dan danas u svijetu imamo jako čudnih bračnih zajednica. Jednostavno, nekima brak služi samo kao paravan, za nekedruge stvari u životu. I jednom i drugom je jako dobro u istom, ali kada jedna osoba nema izlaz, onda ona pati u tom braku, i samo je pitanje koliko zapravo može da izdrži u njemu. 

Njihova je zajednica bila utjelovljenje zadivljujuće bajke; hrabri princ stupio je u brak s najfinijom ženom u cijeloj Engleskoj, nadahnjujući predviđanja o životu ispunjenom čarolijama i ljepotom. Iako su Luis i Edwina Mountbatten ostali zajedno do kraja života, njihov brak bio je daleko od bajke. Godine 1922. stupili su u brak kao djevci, no kako je vrijeme prolazilo, putevi su im se razišli: ona je zagrlila više ljubavnika, dok je on postao zao glas kao poznati homoseksualac koji preferira mlađe muškarce. Edvina je bila poznata po svojim nezasitnim seksualnim željama, a pričalo se da je imala javne odnose s ukupno 18 različitih ljubavnika.

Luis je, nakon što je otkrio njezinu nevjeru, ostao potpuno shrvan. Međutim, kako je počeo prihvaćati da nema lijeka za situaciju, dopustio si je da se prepusti nizu poroka. Brojni pojedinci okarakterizirali su par kao izrazito upitnu etiku, a nekoliko ih je nagađalo da su i Luis i Edvina bili biseksualci i razmjenjivali partnere. Ujak princa Philipa, Luis Muntbaten, bio je u srodstvu sa suprugom kraljice Elizabete. S druge strane, Edvina je bila nasljednica sa značajnim bogatstvom za koje se očekivalo da će je dovesti do blaženog braka.

Na njihovom vjenčanju bilo je prisutno nevjerojatnih 8000 ljudi koji su svjedočili spajanju. I Edwina i Luis bili su početnici što se tiče pitanja intimnosti. Međutim, Edwina je neočekivano razotkrila žarku fascinaciju seksualnošću i predložila im da krenu na medeni mjesec u Pariz, gdje bi mogli temeljito proniknuti u svaki aspekt ovog svijeta. Luis je izrazio svoje smanjeno zanimanje za seks, opisujući ga kao kombinaciju psiholoških i hidrauličkih elemenata.

Edvina, žudeći za bliskošću, postajala je sve nezadovoljnija Luisovim čestim izbivanjima vezanim uz posao. Pukotine u njihovom braku postale su očitije, osobito nakon dolaska njihove prve kćeri, Patricie, 1924. godine. Obuzeta zavišću prema bebinom neprestanom obožavanju, Edvina je donijela odluku da će je poslati dadilji i nakon toga se upustila u niz afera. Ubrzo je formirala harem ljubavnika koje je s ljubavlju nazivala “džinkovima”, koji su uključivali Lorda Molineuxa, uspješnu američku igračicu pola, Lady Sandford i novinskog urednika Mikea Wardella. Prema njezinoj kćeri, ljubavnici su se često nalazili u odvojenim rezidencijama, ali su Edwini uvijek bili lako dostupni.

Po povratku moje majke iz kupovine, obaviještena je o prisutnosti g. Larryja Graya u salonu, g. Sandforda u knjižnici, g. Teda Phillipsa u budoaru i señor Portaga u hodniku. Međutim, gdje je gospodin With Molineuk ostao nepoznat, kao što je moja majka zapisala u svom pisanom izvještaju. S obzirom na nepostojanje razvoda kao održivog izbora unutar kraljevske obitelji, koncept “otvorenog braka” pojavio se kao jedino dostupno rješenje.

Kad je saznao za njezinu izvanbračnu aferu, njezin je otac bio duboko izbezumljen”, objasnila je. “Međutim, kroz njihovu duboku vezu ljubavi, moji su roditelji uspjeli prebroditi ovu tešku situaciju i uspostaviti skladan suživot. Pamela je uspjeh njihovog braka pripisala očevoj nepokolebljivoj predanosti majčinoj sreći, što je navelo par da se zajednički dogovore o diskretnoj otvorenoj vezi.

  • Tijekom ranih 1930-ih, dok je njezin suprug bio stacioniran na Malti, Edwina se povezala s Bobbyjem Sweeneyem, američkim igračem golfa. Prema Ronu Perksu, bivšem vozaču Mountbattena na Malti tijekom 1948., otkrio je autoru biografije jednog para da je često pratio Luisa u Crvenu kuću u blizini Rabata, luksuznu ustanovu poznatu po opskrbi viših mornaričkih časnika i služenju kao luksuzni gay bordel. Godine 1960., u dobi od 58 godina, Edwina je umrla iz nepoznatih razloga, ostavivši za sobom zbirku Nehruovih pisama pored svog kreveta. Unatoč njezinoj odsutnosti, Pamela je uvjerila da joj je Luis ostao odan do samog kraja.

Tijekom svog života, moj otac je bio mučen zabrinutošću zbog mogućnosti da se moja majka razvede od njega. Unatoč njezinom inzistiranju da nema vremena za takav postupak, moja je majka ostala nepokolebljivo predana njihovom braku sve do svoje smrti. U tragičnom bombaškom napadu IRA-e u Irskoj 1979., Lord Mountbatten je izgubio život, zajedno sa svojim 14-godišnjim unukom Nicholasom, Lady Bradbourne (Patricijina punica) i 15-godišnjim članom posade po imenu Paul Maxwell .