Jašar Ahmedovski je poznati pjevač koji je u usponu karijere doživio veliku porodičnu tragediju. To je bio trenutak kada je u saobraćajnoj nesreći izgubio brata Ipčeta.

Bez sumnje, Jašar Ahmedovski je izvanredan pjevač na ovim prostorima. O njegovom neosporivom talentu svjedoči njegova impresivna karijera u glazbenoj industriji koja traje više od četiri desetljeća. Tijekom svog slavnog putovanja proizveo je mnoštvo pjesama koje su se popele na vrhove ljestvica. Danas ćemo istražiti njegove zadivljujuće suradnje s drugim glazbenicima i dobiti intrigantne uvide u njegov osobni život.

  • Tijekom iskrenog i transparentnog intervjua za Kurir, proslavljeni pjevač Jašar Ahmedovski istražio je različite aspekte svog života, zadirući u osobne anegdote, svoju profesionalnu putanju, tragični gubitak brata Ipčeta i suradnje s cijenjenim umjetnicima. No, krenimo od samog početka… Našu obitelj činili su Ava, Ruždija, Mufit, Jašar i Ipče – petero braće i jedna sestra. Moje djetinjstvo preplavljeno je dragim uspomenama koje žive u dubini mog srca. Kao i svako dijete, posjedovao sam neiscrpan izvor energije i neutaživu žeđ za znanjem. Naši su nas roditelji obasipali neopisivim obiljem ljubavi i brige. Imali smo sreću doživjeti radosno odrastanje; naša je obitelj uživala u financijskoj stabilnosti bez popuštanja. Moj otac, djed i baka postigli su uspjeh u svojim područjima. Moj otac, liječnik, i moja majka, posvećena našoj dobrobiti, izvrsno su se snašli u svojim ulogama. U nas su usadili vrijednosti kao što su poštenje i poštovanje prema drugima. No, kako pojedinci sazrijevaju, tako raste i njihova osobna odiseja kroz vrijeme…

Kako bi dali prioritet mojim akademskim težnjama, moji su roditelji naglasili važnost završetka mog obrazovanja prije nego što se posvetim svojoj istinskoj strasti. Zbog toga je moj otac predložio da slijedim njegov put i pridružim se medicinskom programu u Skoplju. Međutim, ja sam to odlučno odbio izražavajući nepokolebljivu želju da umjesto toga studiram u Sarajevu ili Beogradu. Ovi živahni gradovi bili su poznati po svojoj uspješnoj glazbenoj sceni, koja me u potpunosti osvojila. Iako u početku oklijevao, otac me na kraju otpratio u Sarajevo, gdje sam nevoljko pristao upisati medicinsku školu pod uvjetom da ću nastaviti njegovati svoje glazbene ambicije.

  • Na moju odluku da posjetim Sarajevo izravno je utjecala moja veza s prijateljem uključenim u lokalnu upravu, što je stvorilo osjećaj bliskosti. Kroz to poznanstvo otkrio sam razne lokale u kojima sam imao privilegiju svjedočiti nastupima svojih kolega. Naša prva postaja bio je renomirani restoran Pionirska dolina, a još uvijek se živo sjećam zanosnog glasa Halida Bešlića koji je ispunio zrak, ostavljajući me zapanjenom. Uz restoran se nalazio zoološki vrt, koji je dodatno pojačao njegovu privlačnost kao popularno odredište za lagane šetnje i osvježavajuća pića. Dok je sat otkucavao osam i trideset navečer, skupio sam hrabrosti i postavio pitanje:

Na moje iznenađenje, Halid je sa čuđenjem odgovorio kada sam otvorio temu izvođenja pjesme i doveo u pitanje moje pjevačke sposobnosti zbog moje mladosti. Međutim, u trenutku kada je harmonikaš koji nas je pratio čuo moj glas, odmah me predstavio željnoj publici, smjesta pretvorivši restoran u užurbano središte entuzijastičnih slušatelja. Inzistirajući da ostanem i pjevam uz Bešlića, menadžer je učvrstio podršku, a Halid je prokomentirao: “Ako je ovaj kolega umjetnik, zašto ne? Ali ne postoje dvije identične osobe…” Nakon toga me preporučio jednom poznaniku, označavajući početak moje karijere. U roku od nekoliko tjedana ljudi su me počeli prepoznavati dok sam šetao ulicama Sarajeva.

Šaban Šaulić, cijenjena ličnost u svijetu glazbe, ima ime koje izaziva ogromnu prepoznatljivost. Tijekom mog obrazovnog i izvedbenog putovanja koje je trajalo dvije godine po raznim barovima, imao sam nevjerojatnu sreću ukrstiti puteve sa Šabanom Šaulićem, osobom koju sam jako cijenio i čije su pjesme duboko odjeknule u meni. Čuvši moje vokalne sposobnosti, dao mi je mudar savjet: “Ne smiješ se više zadržavati ovdje, pravo u Beograd!” Slijedeći njegove upute, 1980. godine krenuo sam u snimanje svog debitantskog albuma “Ljubavi moja, pravošće cvijete”. U samo dva mjeseca taj je album postigao neviđeni trijumf, vinuo se na vrhove svih glazbenih ljestvica i odbacio me u carstvo glazbe. zvijezda, gdje su me hvalili kao najmlađu senzaciju u industriji.

  • Moram podijeliti dirljivu priču koja naglašava očevu duboku ljubav prema glazbi. Neprestano je bio opčinjen prekrasnim melodijama, bilo da se radilo o skladnim duetima koje je izvodio s Ipčetom kod kuće ili o njegovim odlascima u lokalne pubove kako bi uživao u nastupima uživo. Vrijedno je spomenuti da moj stariji brat također posjeduje impresivnu glasovnu snagu. Sevdalinka, žanr koji je duboko odjeknuo mom ocu, za njega je bila trajna fascinacija. Što se mene tiče, nisam nastavio formalno glazbeno obrazovanje jer mi je nedostajalo strast za sviranjem instrumenata. Ipak, imam prirodni talent za skladanje pjesama, kako za svoje zadovoljstvo tako i za druge. S druge strane, pjevanje je umjetnost koja se ne može savladati izolirano. Iako se može razviti pronicljiv sluh za tonove, urođena sposobnost prenošenja emocija i osvajanja publike je nešto što se ne može naučiti.

Po preseljenju iz Sarajeva u Beograd, sreća mi se osmjehnula jer sam postala cimerica s slavnim Mirkom Kodićem. U početku sam boravio u cijenjenom hotelu “Excelzior”, sve dok jednog kobnog dana Mirko nije iznio sjajnu ponudu: “Zašto bacati novac na hotel kad možemo živjeti u mom stanu?” Unatoč bračnim vezama, njegova supruga je živjela u Svilajncu, tako da smo mogli dijeliti stan otprilike godinu dana.

U dobi od oko deset ili jedanaest godina, krenuo sam na put prema samopouzdanju. Kad god je bilo razloga za slavlje, ponosno sam pokazivao svoje vokalne sposobnosti i zauzvrat dobivao napojnice. Sa prikupljenom zaradom napravio sam prvu kupnju – popularni model bicikla poznat kao “poni”. Unatoč prijedlozima za ulaganje u nekretnine, bez straha sam se odlučio za automobil. Kritičari su me pozivali da budem strpljiv, ali ja sam ostao odlučan u svojoj odluci. Odabirom BMW-a, koji je u to vrijeme važio za vrhunac raskoši, uživao sam u prosperitetnom dobu bivše Jugoslavije, gdje sam zaradio pozamašne honorare.

Prodajom svoje kolekcije ploča skupio sam iznos od oko 100.000 maraka, nadmašivši cijenu BMW-a od 55.000 maraka. Taj me trijumf potaknuo da krenem u stvaranje svog drugog albuma pod nazivom “Svakome se vrati” koji je imao prodaju od oko 600.000 primjeraka. Uspjeh moje pjesme “Jedna žena za dugo sjećanje” ne samo da ju je izbacio na vrhove top ljestvica, već je i učvrstio moj jedinstveni glazbeni identitet, ojačavši moju poziciju i ugled.

Tijekom svog profesionalnog puta skupio sam golemu lepezu čestitki izrađenih po narudžbi, od kojih svaka prenosi svoju posebnu poruku na jedinstven način. Neke karte služe kao izvor utjehe, potičući oslobađanje emocija i uvjeravajući da suze mogu donijeti utjehu. Drugi predlažu ideju da sama fizička privlačnost može biti temelj doživotnog partnerstva. Osim toga, postoje karte koje simboliziraju završetak određenih situacija, uspoređujući to s gašenjem plamena svijeće. Na kraju, postoje karte posvećene isključivo izražavanju čiste radosti otkrivanja nekoga. Bez sumnje, moja kolekcija čestitki obuhvaća širok i raznolik spektar.