– Dvije osobe koje vidite na naslovnoj fotki su iz Bosne i Hercegovine a ušli su u anale kao prvi vjenčani gej par iz ove zemlje. Baš iz razloga jer su drugačiji, morali su da odsele iz Bosne u Ameriku.

Dženan i Kemo, pionirski istospolni par iz Bosne, krenuli su u potragu za srećom izvan granica domovine. Međutim, njihovo je putovanje bilo prepuno bezbrojnih prepreka koje su pogoršale njihove teškoće do nepodnošljive mjere. Unatoč visokom obrazovanju, nailazili su na nepremostive izazove u pronalaženju zaposlenja, što je dovelo do stalnog porasta nepovoljnih okolnosti.

  • Njihovo putovanje prema sreći bilo je daleko od glatkog, jer su se morali nositi s izazovima društvene stigme u svojoj rodnoj zemlji Bosni, obiteljskim očekivanjima i slomljenim srcem razvoda od svojih supružnika suprotnog spola kako bi ostvarili ljubav jedno prema drugom. No, unatoč preprekama, njihova je priča na kraju imala sretan kraj. Sada su prepoznati kao jedan od prvih istospolnih parova koji su se legalno vjenčali u Bosni, možda čak i prvi.

Dženan je u Ameriku stigao prije nešto više od deset godina, dok je Kemo na svoj prekookeanski put krenuo prije dva desetljeća.

Godine 2011. moju je pozornost privukao zahtjev na Facebooku. Bio je to od Keme, nekoga s kim nisam očekivao niti sam se želio povezati. No, dvije smo godine počeli razmjenjivati ​​poruke, povremeno se viđajući preko Skypea. Onda me 1. listopada 2013. nazvao i predložio da je vrijeme da se osobno nađemo. Naš prvi susret bio je ljubav na prvi pogled i zajedno smo proveli cijeli listopad. Na kraju se Kemo morao vratiti u Ameriku, ali mi smo se nastavili dopisivati ​​i obavještavati jedni druge. Jednog dana mi je predložio ideju da dođem u Ameriku. U početku sam bio neodlučan i nisam bio siguran da li sve ostaviti iza sebe. No, jedne sam večeri razmislila o svim iskustvima koja sam proživjela i shvatila da ne mogu nastaviti živjeti na isti način. Radila sam, ali muškarci mi nisu htjeli prići zbog predrasuda i diskriminacije. Otvoreno bi rekli da ne žele biti sa mnom zbog moje seksualne orijentacije. Ova spoznaja me natjerala da preispitam svoje izglede u Bosni. Kako bih mogao napredovati i biti prihvaćen ako mi obični ljudi ne daju priliku samo zbog mog izgleda? Ovo su misli koje je podijelio Dženan.

Nakon što je dao objašnjenje, nastavio je izražavati želju da ga Kenan prati u Ameriku i pomogne mu u tome.

“Kemo, iskoristi svoje znanje da mi olakšaš bijeg s ovog mjesta. Kao rezultat toga, završili smo online prijavu i dogovorili intervju u američkom veleposlanstvu. Dobio sam turističku vizu, au studenom je Kemo stigao po mene. 13. prosinca 2013. stigli smo u Ameriku i moj je život počeo ispočetka, znatno poboljšan na bezbroj načina”, otkrio je.

U Bosni se pojedinci koji se identificiraju kao LGBT često nalaze u dvojakoj egzistenciji.

Nakon svoje priče, Kenan je nastavio s iznošenjem svojih osobnih iskustava kao homoseksualne osobe koja živi u Bosni i Hercegovini. Prema njegovim riječima, potreba za navigacijom između svoje seksualne orijentacije i društvenih očekivanja prisiljava članove LGBTQ+ zajednice da žive dvojaku egzistenciju.

  • “Nismo mi jedini, a nije ni Dženo jedini. Opće je poznato da je gay zajednica značajna, posebno u Sarajevu. Da ne ulazimo u konkretne postotke, bitno je da je Jena došla do točke kada je mogla više ne skriva svoje pravo ja. To je ključno za mentalno blagostanje – da se ne potiskuje i ne vodi dvostruki život. Svjesni smo da postoje nevjerojatno talentirani gay frizeri, ali nažalost, oni ne mogu u potpunosti izraziti svoj identitet u javnosti. Prisiljeni su živjeti u tajnosti. To je upravo ono od čega se Jena umorila – živjeti dvostrukim životom – i to je na kraju uzelo svoje. Kad bih mogao prenijeti poruku bilo kome tko sluša ili gleda, to bi bilo sljedeće: to je krajnje Važno je da se osjećate ugodno u svojoj koži i da prepoznate da ste sasvim normalni. Vrijeme je da živite život za sebe, a ne za svoju porodicu, prijatelje ili bilo koga drugog”, kaže Kemo u razgovoru sa Mirzom Vranjom.

Nakon završenog studija na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, Kemo se 1998. zaposlio u rodnom gradu kao čistač snijega u komunalnom poduzeću. Unatoč tome što je više volio posao čišćenja ulica, fakultetska diploma postala je razlog njegovog otkaza. Prema njegovim riječima, smatralo se da je prekvalificiran za to mjesto. Koristeći svoje iskustvo zatočeništva tijekom rata, iskoristio je tu pozadinu da se prijavi za priliku da se preseli u Ameriku, što je uspješno i postigao 2001. godine, počevši od Splita. Iste godine pribavlja i potrebne dokumente.

Kada je u pitanju razvijanje intimnog odnosa sa ženom, uvijek sam se iznutra borio. Vodila sam logične bitke sama sa sobom, a bilo je i trenutaka kada je mojoj partnerici nakon prvog spontanog susreta došlo do hormonalnog poremećaja. Da budem iskren, osjetio sam olakšanje jer je to značilo da nisamne mora sudjelovati u seksualnoj aktivnosti koja joj ne odgovara. Cijela ova situacija, kao što sam ranije spomenula, dovela me do toga da se udam zbog svoje obitelji, pa čak i zbog svojih osobnih razloga. Odrastajući u društvu u kojem su mi stalno govorili i učili da je biti gay nenormalno, iskreno sam vjerovao da sam mentalno poremećen. Na kraju sam došao do točke pucanja i potražio pomoć liječnika u Americi. Objasnila sam da mi treba psihijatar jer više ne mogu podnijeti emocionalni danak – besane noći, noćne more, napadaje panike koji su ometali moje svakodnevno funkcioniranje. Liječnik je odmah otkazao sljedeći termin, uvidjevši hitnost našeg razgovora. Uvjeravao me: “Ti si potpuno normalan. Sve je u redu s tobom. Ti nisi mentalno poremećen.

Potrebna vam je psihijatrijska pomoć, ali vaši problemi vezani uz rat daleko nadmašuju važnost vaše seksualne orijentacije. Prvi korak, prema mišljenju psihijatra, jest priznati i prihvatiti svoju homoseksualnost kao sasvim normalnu. Odatle počinje put otkrivanja vaših voljenih, što je izazovan proces koji može trajati mjesecima ili čak godinama. Na kraju ćete doći do točke u kojoj ćete moći otvoreno otkriti svoju seksualnost svojim poslodavcima i kolegama, a da to ne utječe negativno na vas. Jednom kada postignete ovu prekretnicu, doći će do istinskog iscjeljenja.

Za vrijeme boravka u Bosni Dženan je bio oženjen. Međutim, došao je do točke sloma i više nije mogao tolerirati zlostavljanje. Kad je pokrenuo brakorazvodnu parnicu, već se preselio u Ameriku. Otac je ohrabrivao suprugu da odgodi razvod, no Dženan se na kraju vjenčao s Kemom u Americi.

Oba pojedinca, Kenan i Dženan, trenutno su vjerni Allahovi sljedbenici. Kenan je svoju vjeru zadržao kroz cijeli život, dok je Dženan svoju vjeru otkrio nakon preseljenja u Ameriku. U velikodušnom činu solidarnosti, oni prilažu sredstva svojoj domovini Bosni u svakoj vjerskoj prigodi, osiguravajući da oni koji nemaju financijskih sredstava mogu sudjelovati u ramazanskim svečanostima.