Prvi znaci demencije mogu se manifestovati na neočekivane načine, uključujući i promene u oralnom zdravlju. Suva usta nisu samo pitanje komfora; mogu biti rani simptom demencije. Dok većina ljudi razmišlja o zdravlju zuba u kontekstu osmijeha i svježeg daha, oralna higijena je zapravo duboko povezana s općim zdravstvenim stanjem.

Povezanost između oralnog zdravlja i drugih stanja, kao što su kardiovaskularne bolesti, dobro je dokumentovana. Loša oralna higijena može povećati rizik od srčanih bolesti. Takođe, stanje usta može biti indikator drugih zdravstvenih problema, uključujući tumore i hipertenziju.

Jedan od ranih simptoma demencije može biti neobičan osjećaj u ustima. Jim Dunn, gerijatrijski klinički konsultant, ističe: „Demencija nije specifična bolest, već opći izraz koji opisuje simptome gubitka pamćenja i kognitivnih oštećenja koja su dovoljno ozbiljna da utiču na svakodnevne aktivnosti osobe.“

Iako trenutno ne postoji lijek za demenciju, rano otkrivanje i dijagnoza su ključni za usporavanje njenog napredovanja. Healthline navodi da tretmani uključuju lijekove, kognitivni trening i terapiju.

Među ranim simptomima demencije, suva usta nisu najčešća, ali mogu biti važan pokazatelj. Raymond Dacillo, direktor operacija zdravstvenih usluga u C-Care, naglašava: “Iako suva usta možda nisu jedan od najčešćih ranih simptoma demencije, to može biti rani signal.” Problem s hidratacijom kod osoba s demencijom, posebno kada je stanje nedijagnosticirano.