Rodno mjesto Nikole Tesle nalazilo se u to vrijeme unutar granica Austrijskog Carstva. Postoje različita mišljenja o podrijetlu obitelji Tesla, jedni tvrde da su povezani s lozom Komnenovića iz Banjana u Staroj Hercegovini, dok drugi tvrde da potječu iz plemena Rudinjani iz sela Pilatovca, koje danas pripada općini Nikšić. Na Redditu se pojavila fotografija koja navodno prikazuje krsni zdenac Nikole Tesle, što je izazvalo značajnu raspravu unutar ove online zajednice.

U odgoju Nikole Tesle ključnu ulogu imala je njegova majka Georgina, koja je posjedovala mnoštvo talenata. Danas se smatra značajnim utjecajem na Nikolinu vlastitu sposobnost i strast za znanstvenim istraživanjem. Njegov otac Milutin služio je kao pravoslavni sveštenik. Nazvan po djedu, Nikola je imao braću i sestre: starijeg brata Daneta, starije sestre Angelinu i Milicu (od milja zovu Milka), te mlađu sestru Maricu. Tragično, u dobi od pet godina, Danet je doživio fatalnu nesreću kada je pao s konja. Vjeruje se da je Milutin, shrvan gubitkom najstarijeg sina, oklijevao dozvoliti Nikoli da nastavi studij daleko od kuće na dulje vrijeme.

Sestra Marica mu je nevjerojatno nalikovala fizičkim izgledom. Baš kao i Nikola, dijelila je iste izrazite crte lica. Tijekom odrastanja uz sebe je imao sestru Angelinu Teslu.

 

Nakon Danetove smrti, obitelj glasovitog znanstvenika preselila se u Gospić, gdje je Nikola Tesla završio osnovno obrazovanje, a potom i Srednju realnu gimnaziju u Karlovcu. Prevladavajuća očekivanja bila su da će Tesla slijediti put sličan očevom i stupiti u svećenički stalež, što je on žestoko odbijao. Po završetku srednjeg obrazovanja, Tesla se vraća u Gospić, ali ga pogađa teška bolest kolera.

U trenutku kada se činilo da mi život visi o koncu, otac je naglo ušao u moju sobu. Još uvijek se živo sjećam bljedila njegova lica dok mi je pokušavao podići raspoloženje, a glas mu je bio pun nesigurnosti. Skupio sam hrabrosti izraziti želju da nastavim karijeru u inženjerstvu, nadajući se da će mi to pomoći u oporavku. Kao odgovor, moj otac je svečano govorio, uvjeravajući me da ću pohađati najprestižniju tehničku ustanovu na svijetu. Njegove su riječi duboko odjeknule u meni, jer sam znao da govori s istinskim uvjerenjem. Ovo je sjećanje napisao Nikola, strastveni poklonik prirodnih znanosti.

Nakon oporavka, upisao je Višu tehničku školu u Grazu 1875. godine. Njegova predanost obrazovanju bila je nepokolebljiva, iako je njegov otac, koji je očito želio da stekne sveučilišnu diplomu, pokazao malo interesa za sinovo akademsko bavljenje. Nedostatak potpore njegovog oca gotovo je ugasio njegovu žeđ za znanjem.

Nakon što se zaposlio kao pomoćni inženjer u Mariboru, uspio je dobiti posao i prije završetka studija. Ova značajna prekretnica dogodila se 1879., iste godine kada je njegov otac preminuo. Unatoč suočavanju s tim osobnim gubitkom, ostao je odlučan poštovati očevu želju na samrti. Slijedeći taj cilj, sljedeće je godine, 1880., odlučio nastaviti svoje školovanje u Pragu. No, ubrzo je shvatio da njegov studij predstavlja veliki teret za njegove bližnje. Kao posljedica toga, napravio je težak izbor da prekine svoje akademske bavljenje.

Posljednje riječi koje mu je uputila majka

Dok je često boravio u Europi i držao predavanja u uglednim gradovima poput Londona i Pariza, Tesla se našao u Francuskoj kada je primio potresne vijesti o sve lošijem zdravlju svoje majke. Bez oklijevanja, brzo se probio do nje.

Završne riječi njegove majke bile su: „Nidžo, ponosu moj, konačno si stigao.

Nikola je nakon smrti majke odlučio ostati u Gospiću i obližnjem selu Tomingaju, koje je imalo sentimentalnu vrijednost jer je to rodno mjesto njegove majke. Osim toga boravio je u manastiru Gomirje, gdje je njegov stric Nikolaj služio kao arhimandrit.

Beograd je bio značajno mjesto za Teslu.

Godine 1892. Nikola Tesla je posjetio Beograd, gdje je imao čast biti primljen kod kralja Aleksandra Obrenovića. Kao rezultat ovog sastanka, Tesla je odlikovan prestižnim ordenom Svetog Save.

Svoj nepokolebljivi srpski identitet iskazao je u svom govoru u sadašnjoj zgradi rektorata i dok je vodio istrage u inozemstvu. Pozvao je i druge da učine isto, ističući važnost da svojim znanjem i trudom podignu ugled Srbije u svjetskim razmjerima.

Nikola je 1892. dobio počasni doktorat Sveučilišta Columbia, a kasnije 1894. izabran je za dopisnog člana Srpske kraljevske akademije. Članstvo mu je dodatno poraslo 1937. kada je postao redovitim članom Akademije.

U završnoj fazi života Nikole Tesle

Tesline kasnije godine karakterizirao je život u samoći. Je li se Teslina radoznala priroda ikada susrela s osjećajem dosade?

Prema biografskim izvještajima, posljednje godine njegova života bile su posvećene njegovoj voljenoj zabavi hranjenja golubova. Za uzdržavanje se oslanjao na godišnju stipendiju iz svoje domovine. Nažalost, 1937. godine sudjelovao je u sudaru taksija u New Yorku, pri čemu su mu slomljena tri rebra. Trebalo mu je pola godine da se potpuno oporavi od incidenta.

Nakon dvije godine kolege su mu preporučili da se ponovno pridruži tvrtki Westinghouse, gdje će primati tjednu plaću od 125 dolara.

Koji su razlozi Nikole Tesle da ostane neoženjen?

Nikola Tesla, koji je jako cijenio žene, jednom je izjavio da su njegovi izumi slični njegovim potomcima. Vidio ih je kao sredstvo za komunikaciju s budućim generacijama, gajeći duboku želju da ostave trajan utjecaj. Dodatno, Tesla je ponizno priznao da je žene smatrao izvanrednim bićima, koja nadilaze njegovu vlastitu vrijednost.

  • Bio je čovjek koji je plijenio žene, koje su očajnički pokušavale pridobiti njegovu naklonost. Sa svojim zgodnim izgledom, širokim obrazovanjem, duhovnom prirodom i introvertiranim držanjem, imao je određenu privlačnost koja je privlačila dame. Jedna od takvih žena bila je Catherine Johnson, koja je izrazila svoju čežnju za njim u iskrenom pismu: “Željna sam saznati što svakodnevno zaokuplja misli mog dragog, tihog prijatelja, bilo da je to dobro ili loše. Čak i ako odaberete da ne odgovorim, primit ću tvoje riječi kao fino ugođen instrument, osjećam se neobjašnjivo melankoličnim, vjerujem da bi mi tvoja vijest donijela veću sreću u potpunosti posvećen svom poslu, naizgled lišen ljudskih potreba.” “Provela sam cijeli vikend kod kuće, željno iščekujući tvoj dolazak. Umorna sam od čekanja na tvoj odgovor.