Osobe s narcisoidnim sklonostima posjeduju izrazito povećanu sposobnost izbjegavanja odgovornosti i prebacivanja odgovornosti na druge. Koristeći pažljivo osmišljen jezik, oni vješto preusmjeravaju krivnju, učinkovito prikazujući druge kao krivce.

Postoje određene indikacije koje se mogu promatrati kako bi se identificirale osobe s narcističkim tendencijama.

U teškim vremenima narcisi imaju urođenu averziju prema preuzimanju odgovornosti. Njihova vještina u odbijanju krivnje i brzom mijenjanju pripovijesti doista je izvanredna. Ova određena fraza služi im kao zaštita, omogućujući im da izbjegnu krivnju preusmjeravajući je na drugog pojedinca ili entitet. Konačni cilj je osloboditi se svih nedjela i sačuvati besprijekornu fasadu.

Kada se suočite s pokušajima rješavanja problema s nekim, ako stalno nailazite na odbijanje i označavaju vas kao pretjerano osjetljive, to vjerojatno ukazuje na narcisoidno ponašanje. Ovakav odgovor im služi kao način da izbjegnu odgovornost za vlastite radnje koje zahtijevaju izmjene. Umjesto da priznaju problem i potrude se promijeniti, radije krivnju prebacuju na drugu osobu, optužujući je za pretjeranu reakciju.

Narcisi posjeduju jedinstveni talent za iskrivljavanje jezika na takav način da im omogućuje da jednostavno izbjegnu bilo kakve negativne implikacije. Ako im se suočite s nečim što su rekli što vam je nanijelo bol, njihov odgovor obično ima oblik: “Vi samo tako doživljavate situaciju…” Ova pametna fraza učinkovito prenosi odgovornost za njihove riječi ili postupke na vas. Suptilno implicira da problem nije u njihovom ponašanju, već u vašem razumijevanju ili osjetljivosti.

Taktika koju narcisi često koriste kako bi izbjegli odgovornost je tvrditi da su njihovi postupci zapravo učinjeni u vašem najboljem interesu. Izgovarat će fraze poput: “Učinio sam to za tebe…”, pretvarajući svoje nedjelo u djela nesebičnosti. Ovaj lukavi manevar ima za cilj posijati sumnju u vaš um u pogledu moralnosti njihovih postupaka.

Pogreške su sastavni dio ljudskog bića, a univerzalna je istina da je savršenstvo nedostižno. Ipak, kada narcis izgovori riječi: “Nitko nije savršen…”, to nije autentično priznanje vlastite nesavršenosti, već prije obrambeni mehanizam za odvraćanje svake kritike. Umjesto prepoznavanja vlastitih nedostataka i težnje za osobnim rastom, ova fraza služi kao sredstvo za normalizaciju ponašanja koje se nikada ne bi smjelo smatrati prihvatljivim.

BONUS TEKST

  • Apiterapija, ključna komponenta prirodne medicine, obuhvaća korištenje pčelinjih proizvoda za liječenje specifičnih zdravstvenih stanja, kao i njihovo uključivanje u svakodnevnu prehranu za promicanje dobrobiti i prevenciju bolesti kod ljudi i životinja. Primjena pčelinjih proizvoda u apiterapiji nadilazi oralnu konzumaciju i uključuje lokalizirane tretmane, kao što su lokalna uporaba meda za pomoć u zacjeljivanju rana koje sporo zacjeljuju, otopine propolisa za suzbijanje gljivičnih infekcija na stopalima i herpesa, terapijska primjena pčelinji otrov za reumatske bolesti i uključivanje matične mliječi u kreme protiv starenja, među ostalim primjerima.

Bitno je naglasiti da pčelinjim proizvodima organizam ne može odoljeti, za razliku od sintetičkih proizvoda. Kompleksan sastav i sinergijski učinci pčelinjih proizvoda čine ih neprocjenjivim u očuvanju zdravlja i liječenju raznih bolesti. Popularnost pripravaka koji sadrže med, pelud, propolis i matičnu mliječ sve je veća zbog njihovog blagotvornog djelovanja na organizam.

Učinkovitost meda kao ljekovite tvari ovisi o kalibru meda i specifičnom biljnom izvoru iz kojeg potječe. Zbog svog osebujnog sastava, med posjeduje vrijedna antimikrobna i antioksidativna svojstva. Štoviše, med služi kao visoko probavljiva hrana koja trenutno nadoknađuje osiromašene razine energije, dok njegova produljena konzumacija pridonosi poboljšanoj fizičkoj izdržljivosti i mentalnoj ravnoteži. Sirovi med i propolis sadrže fitonutrijente koji su pokazali potencijal u prevenciji razvoja raka. Nadalje, kombinirani utjecaj flavonoida prisutnih u medu, propolisu i peludi, kada se koriste zajedno s drugim lijekovima, značajno utječe na prevenciju i liječenje tumora.

Dokazano je da redoviti unos meda povećava prisutnost korisnih antioksidansa u krvotoku, koji imaju antibakterijska svojstva.

Tradicionalni lijekovi odavno su prepoznali ljekovita svojstva meda u ublažavanju simptoma gripe i prehlade. Opsežna istraživanja su uvjerljivo pokazala da med služi kao optimalni prirodni zaslađivač za osobe s dijabetesom tipa 2 i povišenim razinama kolesterola.

  • Ljekovita svojstva meda su višestruka, jer ne samo da pospješuje apsorpciju i učinkovitost lijekova, već i pročišćava organizam eliminirajući štetne tvari. Njegove terapeutske prednosti proširuju se na liječenje različitih stanja, uključujući gastritis, čir na želucu i crijevne infekcije, kao i regulaciju lučenja želučane kiseline i detoksikaciju jetre. Med se također koristi u liječenju ginekoloških problema, ublažavanju jutarnjih mučnina i liječenju respiratornih bolesti kao što su kronični bronhitis, bronhijalna astma, rinitis, alergijski rinitis, faringitis, sinusitis i laringitis. Nadalje, pomaže kod anoreksije ili gubitka apetita, normalizira rad crijeva, ublažava zatvor i pomaže kod hemoroida.