Uobičajena zabluda među ljudima je da bakterije ne mogu preživjeti na ledu, ali to nije istina. Ove sitne čestice, koje su nečistim rukama dospjele u led, dokaz su da bakterije doista mogu biti prisutne u ledenim uvjetima.

Ledomati u kafićima i restoranima brze hrane poznati su po tome što sadrže bakterije, što ih čini glavnim tlom za razmnožavanje. Iznenađujuće, ovi strojevi često sadrže više bakterija nego WC školjka, uglavnom zbog rijetkog čišćenja. Međutim, važno je napomenuti da niti jedna bakterija pronađena u uzorcima ne predstavlja zdravstveni rizik.

U odvojenom istraživanju otkriveno je da se najveća koncentracija bakterija može pronaći u čaši vode ili soda u kojoj se nalazi kriška limuna. Skupina istraživača provela je istraživanje koje je uključivalo 76 kriški limuna dobivenih iz 21 različitog restorana. Šokantno, njihova su otkrića pokazala da je nevjerojatnih 70 posto, ili 53 kriške, bilo kontaminirano različitim sojevima bakterija.

Iako ovo istraživanje možda nije najopsežnije ispitivanje predmeta, vrijedi napomenuti da su kriške limuna koje se poslužuju u pićima prethodno izrezane i pohranjene u plastičnim posudama na sobnoj temperaturi, što stvara okruženje pogodno za rast bakterija. Studija nije definitivno identificirala izvor ovih bakterija, ali je utvrdila da one ne mogu preživjeti i razmnožavati se u alkoholnim pićima.

BONUS TEKST

  • Apiterapija, ključna komponenta prirodne medicine, obuhvaća korištenje pčelinjih proizvoda za liječenje specifičnih zdravstvenih stanja, kao i njihovo uključivanje u svakodnevnu prehranu za promicanje dobrobiti i prevenciju bolesti kod ljudi i životinja. Primjena pčelinjih proizvoda u apiterapiji nadilazi oralnu konzumaciju i uključuje lokalizirane tretmane, kao što su lokalna uporaba meda za pomoć u zacjeljivanju rana koje sporo zacjeljuju, otopine propolisa za suzbijanje gljivičnih infekcija na stopalima i herpesa, terapijska primjena pčelinji otrov za reumatske bolesti i uključivanje matične mliječi u kreme protiv starenja, među ostalim primjerima.

Bitno je naglasiti da pčelinjim proizvodima organizam ne može odoljeti, za razliku od sintetičkih proizvoda. Kompleksan sastav i sinergijski učinci pčelinjih proizvoda čine ih neprocjenjivim u očuvanju zdravlja i liječenju raznih bolesti. Popularnost pripravaka koji sadrže med, pelud, propolis i matičnu mliječ sve je veća zbog njihovog blagotvornog djelovanja na organizam.

  • Učinkovitost meda kao ljekovite tvari ovisi o kalibru meda i specifičnom biljnom izvoru iz kojeg potječe. Zbog svog osebujnog sastava, med posjeduje vrijedna antimikrobna i antioksidativna svojstva. Štoviše, med služi kao visoko probavljiva hrana koja trenutno nadoknađuje osiromašene razine energije, dok njegova produljena konzumacija pridonosi poboljšanoj fizičkoj izdržljivosti i mentalnoj ravnoteži. Sirovi med i propolis sadrže fitonutrijente koji su pokazali potencijal u prevenciji razvoja raka. Nadalje, kombinirani utjecaj flavonoida prisutnih u medu, propolisu i peludi, kada se koriste zajedno s drugim lijekovima, značajno utječe na prevenciju i liječenje tumora.

Dokazano je da redoviti unos meda povećava prisutnost korisnih antioksidansa u krvotoku, koji imaju antibakterijska svojstva.

Tradicionalni lijekovi odavno su prepoznali ljekovita svojstva meda u ublažavanju simptoma gripe i prehlade. Opsežna istraživanja su uvjerljivo pokazala da med služi kao optimalni prirodni zaslađivač za osobe s dijabetesom tipa 2 i povišenim razinama kolesterola.

  • Ljekovita svojstva meda su višestruka, jer ne samo da pospješuje apsorpciju i učinkovitost lijekova, već i pročišćava organizam eliminirajući štetne tvari. Njegove terapeutske prednosti proširuju se na liječenje različitih stanja, uključujući gastritis, čir na želucu i crijevne infekcije, kao i regulaciju lučenja želučane kiseline i detoksikaciju jetre. Med se također koristi u liječenju ginekoloških problema, ublažavanju jutarnjih mučnina i liječenju respiratornih bolesti kao što su kronični bronhitis, bronhijalna astma, rinitis, alergijski rinitis, faringitis, sinusitis i laringitis. Nadalje, pomaže kod anoreksije ili gubitka apetita, normalizira rad crijeva, ublažava zatvor i pomaže kod hemoroida.