Dr. Branimir Nestorović, renomirani pulmolog, alergolog i profesor na Medicinskom fakultetu u Beogradu, ističe se kao izvanredan liječnik po holističkom pristupu liječenju. Čvrsto vjeruje da temelj dobrog zdravlja leži u duši i sreći, prepoznajući da emocije igraju ključnu ulogu u svim tjelesnim procesima.

U svojoj knjizi “Između dva svijeta” opsežno je obradio različite teme uključujući konvergenciju klasične i tradicionalne medicine, značaj vjere u postizanju uspjeha, očuvanje pozitivnog stava prema životu, utjecajnu ulogu prehrane na cjelokupno zdravlje, važnost vodu, njegovo divljenje Nikoli Tesli, načela šamanske medicine i druge bitne aspekte koji obuhvaćaju život. Ovo sveobuhvatno istraživanje obuhvaća preko 600 stranica.

  • Početak moga putovanja obilježio je oštri kontrast između dvaju svjetova koji su oblikovali cijeli moj život. S jedne strane, moja je majka potjecala iz navodno građanske obitelji, dok je moj otac bio utjelovljenje klasičnog, predratnog komunističkog partizana. Ta je dihotomija postavila pozornicu za moje istraživanje parapsihologije i filozofije od malih nogu, sve dok sam se morao mučiti da spojim kraj s krajem. Usklađivanje težnje za duhovnim znanjem s potrebom zarađivanja za život postalo je središnja točka mog postojanja. Međutim, kako je vrijeme prolazilo, počeo sam svjedočiti pomaku u kojem je duhovnost počela zasjenjivati ​​materijalizam. Od malena sam se morao zaposliti kako bih zadovoljio svoje osnovne potrebe. Kako sam napredovao u svojoj karijeri renomiranog liječnika, stječući sve više pacijenata i bogatstvo, nisam mogao ne osjećati da nešto nedostaje. Puko gomilanje bogatstva, posjeda i statusa nije mi donijelo potpuno ispunjenje“, naglasio je Nestorović.

Tijekom tog razdoblja obolio je i do danas nije siguran o točnoj prirodi svoje bolesti, nikad nije dobio konačnu dijagnozu.

Godine 1995. doživio sam dubok osjećaj nezadovoljstva. Kao da je materijalni svijet nestao pred mojim očima, izgubivši svaki značaj. Došao sam do spoznaje da materijalna dobra nemaju pravo značenje i da umjesto toga treba tražiti vezu s onima koji su duhovno usklađeni. Pojedinci kojima je materijalizam prioritet postupno se udaljavaju od vas. Važnost djelovanja na duhovnoj razini daleko nadmašuje materijalni princip, a ova epifanija donijela je značajnu transformaciju u meni“, artikulirao je Nestorović.

U tom razdoblju dr. Nestorović je doživio značajnu transformaciju u svom načinu života, usporivši tempo i promijenivši prioritete u skladu s tim.

  • Posvetivši više vremena osobnom razvoju, ponovno sam uronio u sfere psihologije i filozofije. Postalo je očito da postoji ogromna količina medicinske i znanstvene literature koja je uglavnom nepoznata široj javnosti. Kada se počnu rasprave o fenomenima izvan uobičajenih, često se odbacuju kao puke priče potaknute glasinama, praznovjerjem i vjerom. Međutim, ključno je priznati prisutnost cijenjenih autora unutar znanstvene zajednice koji zadiru u područja nesvakidašnjeg, što je potraga koju dijele znanstvenici diljem svijeta. Pojedine knjige i autori revolucionirali su moj način razmišljanja, a predvodnik te transformacije je Nikola Tesla. Teslin doprinos utjelovljuje bit ljudskog postojanja. Njegova duboka duhovnost duboko je utjecala na mene, kao i rad Ruperta Sheldrakea, iznimnog biologa s Oxforda kojeg se u modernim znanstvenim krugovima često smatra nekonvencionalnim. Sheldrakeovi eksperimentalni dokazi podupiru postojanje bioloških polja, neprimjetnih golim okom, koja međusobno povezuju sve pojedince na našem planetu. Ova međusobna povezanost olakšava komunikaciju putem onoga što obično nazivamo telepatijom ili morfološkim genetskim poljima. Nažalost, ljudska bića imaju tendenciju podcjenjivati ​​snagu instinkta i intuicije, tendenciju koju dijele čak i životinje. Ovi aspekti naše prirode zaslužuju daleko veće priznanje i poštovanje. To je suština moje strasti i interesovanja, objasnio je Nestorović.

Osim istraživanja dobrobiti i nedostataka medicine u cjelini, posvetio je jedno poglavlje ispitivanju veza između ayurvedske medicine, tradicionalne kineske medicine, šamanske medicine i filozofskih temelja zapadnoeuropskih medicinskih praksi.

Tradicionalna medicina usredotočuje se isključivo na fizičko tijelo, tretirajući bolesti kao skup simptoma unutar organa. Međutim, tijelo obuhvaća mnogo više od toga. Naša duša i svijest spajaju organe, a bolesti remete protok energije, smatra dr. Nestorović, koji je pisanju ove knjige posvetio cijelo desetljeće. Nakon više prijava, povlačenja, pisama i revizija, naposljetku ju je odlučio objaviti. Vodilja knjige inspirirana je Teslinim uvjerenjem da svemir treba shvatiti kao frekvenciju vibracija. Sve, uključujući i nas same, sastoji se od vibracija koje utječu na druge. Nestorović naglašava osnažujuću ideju da imamo mogućnost utjecati na svoje psihičko i tjelesno blagostanje.

U svojoj knjizi “Između dva svijeta” dr. Nestorović obrađuje različite teme poput prehrane, vježbi disanja, značaja kretanja i molitve, dajući brojne praktične savjete koji mogu uvelike pomoći u prevenciji teških bolesti.

“Između dva svijeta” podijeljena je u četiri cjeline, a svaka se bavi različitim aspektima života, filozofskim načelima, značajem vode i osnovnim metodama liječenja. Sve ove teme temeljito su utemeljene na znanstvenim dokazima, no nažalost, mnogi pojedinci ne uspijevaju provesti odgovarajuće istraživanje o tim temama. Osim toga, istražujem transformativne moći homeopatije i ayahuasce, naglašavajući njihov izvanredan utjecaj na opću dobrobit. Ključno je da se medicinski stručnjaci bave ovim znanjem, kao što je istaknuto u potvrdi renomiranog liječnika.

  • Dr. Nestorović, kako prenosi Objektiv.rs, kritizira pristup zapadne medicine koja se uvelike oslanja na farmaceutske lijekove bez uvijek potpunog razumijevanja osnovne bolesti. Ističe da osobno eksperimentira sa svim metodama o kojima govori. Dr. Nestorović je napravio značajne promjene u vlastitom životu, uključujući modifikaciju prehrane, vježbanje vježbi disanja i usvajanje pozitivnijeg gledišta. Odabire ne brinuti o stvarima koje su izvan njegove kontrole ili onima koje mu nisu važne. Njegov cilj je pronaći zadovoljstvo u životu i dati prioritet aktivnostima koje mu donose radost, što je dovelo do poboljšanja njegovog blagostanja. Citirajući Voltairea, on vjeruje da nečiji način razmišljanja igra ključnu ulogu u održavanju dobrog zdravlja. Unatoč kritikama zbog svojih neortodoksnih metoda, dr. Nestorović se fokusira na liječenje pacijenata alternativnim pristupima. Prije nekoliko godina napravio je veliki napredak kada je shvatio da je upala srž većine modernih bolesti. Posljedično, on liječi različite bolesti rješavajući temeljni uzrok, što često uključuje jačanje mitohondrijske energije i borbu protiv upale pomoću antioksidansa i drugih tehnika. Razumijevanje kineske medicine može biti izazov za one iz zapadnih kultura, ali to je praksa koja je i autentična i vrlo učinkovita. U svom pisanju zadirem u različite tehnike poput suđoka, akupresure, masaže i suprotstavljam ih agresivnoj prirodi suvremene terapije i liječenja pacijenata, koja često dolazi s brojnim neželjenim nuspojavama i kontraindikacijama uzrokovanim pretjeranim oslanjanjem na lijekove, kao objašnjava on.

Prema riječima dr. Nestorovića, jedan od najvećih izazova leži u promjeni načina razmišljanja liječnika.

Tijekom cijele svoje karijere imao sam privilegiju raditi s mnoštvom pacijenata. Među njima su najzahtjevniji slučajevi u kojima tradicionalna medicina nudi ograničena rješenja, a prognoza je nepovoljna. U tim je situacijama ključno da liječnici zadrže pozitivan stav, jer se pokazalo da uvelike utječe na dobrobit pacijenta. Dok klasična medicina služi svojoj svrsi, vrijeme je za istraživanje novih granica i postizanje više razine skrbi za one kojima se konvencionalnim metodama ne može adekvatno pomoći. U svojoj knjizi naveo sam brojne primjere biljaka i pripravaka koji su pokazali izuzetnu učinkovitost u liječenju i najtežih bolesti. Osobito me privlači koncept integrativne medicine, koja kombinira načela klasične medicine s bilo kojim pristupom koji ima potencijalne koristi za pacijenta. Nažalost, primjena ovakvog pristupa može biti složena za medicinske djelatnike“, naglašava Nestorović.

Ići tim putem je izazovno i naporno, jer zahtijeva stjecanje daljnjeg obrazovanja i usavršavanja u području koje je u suprotnosti s učenjem sveučilišta.

Doktorica opisuje kako kombinacija ayurvedskih biljaka u liječenju može dati izvanredne rezultate, o čemu svjedoče brojni primjeri u literaturi. Liječnikova vlastita bolest poslužila je kao katalizator za promjenu načina razmišljanja. Za to vrijeme našli su se u zbunjujućoj situaciji u kojoj nitko nije mogao dati dijagnozu. Unatoč pozitivnim rezultatima testa, i dalje su se osjećali loše, što je bilo obeshrabrujuće ne samo za njih same, već i za njihove kolege, uključujući cijenjene profesore i liječnike koji nisu mogli točno odrediti problem, ali su nudili prijedloge lijekova.

Davanje lijeka za visoki krvni tlak imalo je neočekivanu posljedicu: tlak mi je pao do te mjere da sam skoro izgubio svijest. Prilično je začuđujuće da medicinski stručnjaci nisu svjesni mnoštva pacijenti koji traže alternativne terapije, osobito onih koji uključuju šamansku medicinu. Šamanizam, kao urođeni talent, ima dubok psihički utjecaj na pojedince. Nikada se ne smije podcijeniti sposobnost šamana da ulijevaju nadu. Poznato je da značajan dio, točnije 30,40 posto, učinkovitosti lijeka proizlazi iz vjere bolesnika u njegovu ljekovitost. Snaga vjere i nade sposobna je usporiti napredovanje bolesti, zgodno zaključuje govornik.

Dr. Nestorović posvetio je jedno poglavlje svoje knjige tematici ozdravljenja duše, istražujući i utjecaj molitve i vjere.