Prema kliničkom savjetniku Havi Ngo-Hamiltonu, postoji uobičajena zabluda među pojedincima da su suplementi, zbog svog prirodnog podrijetla i lako dostupne, potpuno bezopasni. No, ona upozorava na takvo uvjerenje, ističući da brojni dodaci prehrani imaju potencijal štetiti bubrezima.

Prema njegovim riječima, najučinkovitiji način sprječavanja nepovoljnih ili potencijalno opasnih interakcija lijekova je savjetovanje s liječnikom ili ljekarnikom prije uzimanja bilo kojeg suplementa.

Kurkuma

Iako se kurkuma često koristi zbog svoje sposobnosti da smanji upalu, važno je biti oprezan pri konzumiranju velikih količina ovog začina ako već imate bolest bubrega, poput bubrežnih kamenaca. To je zbog prisutnosti oksalata u kurkumi, koji ima potencijal vezati se s mineralima i povećati vjerojatnost razvoja bubrežnih kamenaca.

Esencijalni nutrijent poznat kao vitamin C igra ključnu ulogu u održavanju cjelokupnog zdravlja i dobrobiti.

Za održavanje optimalnog zdravlja ključno je izbjegavati prekomjerne količine vitamina C. Dok klinika Mayo predlaže dnevni unos od 75 mg za žene i 90 mg za muškarce, uobičajeno je da pojedinci uzimaju doze od čak 1000 vitamina C. mg, što premašuje preporučenu količinu. Važno je napomenuti da se višak vitamina C eliminira iz tijela u obliku oksalata, što može dovesti do stvaranja bubrežnih kamenaca. U težim slučajevima, previsoka i toksična doza vitamina C može dovesti do hiperoksalurije i komplikacija kao što je akutna ozljeda bubrega.

Esencijalni nutrijent poznat kao vitamin D igra ključnu ulogu u održavanju cjelokupnog zdravlja i dobrobiti.

Primjena vitamina D može negativno utjecati na funkciju bubrega. Uzimanje dodataka vitamina D može potencijalno stupiti u interakciju s fosfatima koji sadrže aluminij, koji se obično propisuju osobama s kroničnom bolešću bubrega za smanjenje razine fosfata u krvi. Kao rezultat toga, osobe s kroničnom bolešću bubrega mogu doživjeti povišene razine aluminija zbog konzumacije vitamina D.

Kalcij

Kako bi se smanjio rizik od bubrežnih kamenaca, savjetuje se izbjegavati prekomjerne količine kalcija, osobito u kombinaciji s vitaminom C. Ova mjera opreza je nužna zbog činjenice da se kalcij eliminira urinom, a bubrežni kamenci se prvenstveno sastoje od kalcija i oksalati. Unatoč tome, utjecaj nadomjestaka kalcija može se suzbiti konzumacijom magnezija i vitamina B6, iako je ključno da liječnik nadgleda ovaj postupak.

Kalij

Dostupni su dodaci kalija koji se izdaju bez recepta, ali je imperativ suzdržati se od svakodnevnog konzumiranja osim ako to nije izričito uputio medicinski stručnjak. Simptomi hiperkalemije uključuju mučninu, povraćanje, grčeve mišića, slabost i umor. U ekstremnim slučajevima, hiperkalijemija može dovesti do srčanih aritmija i potencijalno smrtonosnih ishoda.

BONUS TEKST

  • Apiterapija, ključna komponenta prirodne medicine, obuhvaća korištenje pčelinjih proizvoda za liječenje specifičnih zdravstvenih stanja, kao i njihovo uključivanje u svakodnevnu prehranu za promicanje dobrobiti i prevenciju bolesti kod ljudi i životinja. Primjena pčelinjih proizvoda u apiterapiji nadilazi oralnu konzumaciju i uključuje lokalizirane tretmane, kao što su lokalna uporaba meda za pomoć u zacjeljivanju rana koje sporo zacjeljuju, otopine propolisa za suzbijanje gljivičnih infekcija na stopalima i herpesa, terapijska primjena pčelinji otrov za reumatske bolesti i uključivanje matične mliječi u kreme protiv starenja, među ostalim primjerima.

Bitno je naglasiti da pčelinjim proizvodima organizam ne može odoljeti, za razliku od sintetičkih proizvoda. Kompleksan sastav i sinergijski učinci pčelinjih proizvoda čine ih neprocjenjivim u očuvanju zdravlja i liječenju raznih bolesti. Popularnost pripravaka koji sadrže med, pelud, propolis i matičnu mliječ sve je veća zbog njihovog blagotvornog djelovanja na organizam.

  • Učinkovitost meda kao ljekovite tvari ovisi o kalibru meda i specifičnom biljnom izvoru iz kojeg potječe. Zbog svog osebujnog sastava, med posjeduje vrijedna antimikrobna i antioksidativna svojstva. Štoviše, med služi kao visoko probavljiva hrana koja trenutno nadoknađuje osiromašene razine energije, dok njegova produljena konzumacija pridonosi poboljšanoj fizičkoj izdržljivosti i mentalnoj ravnoteži. Sirovi med i propolis sadrže fitonutrijente koji su pokazali potencijal u prevenciji razvoja raka. Nadalje, kombinirani utjecaj flavonoida prisutnih u medu, propolisu i peludi, kada se koriste zajedno s drugim lijekovima, značajno utječe na prevenciju i liječenje tumora.

Dokazano je da redoviti unos meda povećava prisutnost korisnih antioksidansa u krvotoku, koji imaju antibakterijska svojstva.

Tradicionalni lijekovi odavno su prepoznali ljekovita svojstva meda u ublažavanju simptoma gripe i prehlade. Opsežna istraživanja su uvjerljivo pokazala da med služi kao optimalni prirodni zaslađivač za osobe s dijabetesom tipa 2 i povišenim razinama kolesterola.

  • Ljekovita svojstva meda su višestruka, jer ne samo da pospješuje apsorpciju i učinkovitost lijekova, već i pročišćava organizam eliminirajući štetne tvari. Njegove terapeutske prednosti proširuju se na liječenje različitih stanja, uključujući gastritis, čir na želucu i crijevne infekcije, kao i regulaciju lučenja želučane kiseline i detoksikaciju jetre. Med se također koristi u liječenju ginekoloških problema, ublažavanju jutarnjih mučnina i liječenju respiratornih bolesti kao što su kronični bronhitis, bronhijalna astma, rinitis, alergijski rinitis, faringitis, sinusitis i laringitis. Nadalje, pomaže kod anoreksije ili gubitka apetita, normalizira rad crijeva, ublažava zatvor i pomaže kod hemoroida.