– Mi se za nastavak našeg današnjega vikend članka, malo fokusiramo na bolesti kože, kojih danas ima jako veliki broj. Međutim, tumor kože je definitrivno najopasniji, te treba jako brzo da se reaguje kada se primjete prvi simptomi istog.

Postoje različite vrste raka kože, poput melanoma, karcinoma bazalnih stanica i karcinoma skvamoznih stanica. Učinkovite mogućnosti liječenja dostupne su za karcinom bazalnih i pločastih stanica, što dovodi do uspješnih ishoda. Rana dijagnoza ima ključnu ulogu u liječenju melanoma, vrlo agresivne i opasne vrste raka. Ako se rak kože otkrije u ranim fazama, postoji velika vjerojatnost uspješnog liječenja u 90% slučajeva, čime se sprječava metastaziranje bolesti na druga područja tijela.

Dr. Dubravka Đerić, dermatologinja, daje odgovore na često postavljana pitanja o raku kože. Koje osobe imaju veću osjetljivost na melanom? Vjerojatnost razvoja melanoma se povećava ako: Ako imate svijetlu kožu, uobičajeno je da vam se nakon izlaganja suncu pojave pjege. Sa svojom svijetlom kosom i očima, preko 50 madeža na tijelu, atipičnim mladežima u tinejdžerskim godinama, poviješću opeklina od sunca, genetskom predispozicijom i navikom izlaganja suncu bez zaštite ili korištenja solarija, posjedujete nekoliko faktora koji pridonose zdravlju vaše kože.

Možete li opisati pojavu melanoma? Melanom se obično predstavlja kao nijansa smeđe ili crne, iako se također može manifestirati kao boja kože, ružičasta, crvena, ljubičasta, bijela ili plava. Početna indikacija melanoma je promjena u dimenzijama ili pigmentaciji postojećeg madeža ili pojava novog madeža. Kod 30% pacijenata melanom se manifestira unutar već prisutnog madeža, dok se kod preostalih 70% melanom razvija na nezahvaćenoj koži. Prevalencija ovog stanja veća je među ženama.

Kada se melanom otkrije rano i započne s brzim liječenjem, šanse za potpuni oporavak su iznimno velike. Međutim, ako se ne dijagnosticira ili ne liječi, može metastazirati u različita područja tijela, što ga čini izazovnim za liječenje i potencijalno dovodi do smrtnih ishoda. Uobičajene indikacije sastoje se od: Kada treba zakazati pregled kod dermatologa? Savjetuje se potražiti stručnu liječničku pomoć ako postoje madeži s nepravilnim rubovima, asimetrični madeži, obojeni mladeži, madeži veći od 6 mm ili pigmentirane ili nepigmentirane promjene na koži koje brzo rastu i mijenjaju se.

Prema riječima dr. Dubravke Đerić, iskusne kozmetičke dermatologinje s više od dva desetljeća prakse, preporučljivo je obaviti preventivne preglede prije pojave vidljivih promjena na koži. Alat Fotofinder namijenjen je za praćenje madeža na koži i drugih promjena kod pacijenata bilo koje dobi. Čim pojedinci otkriju bilo kakve promjene, preporučuje se da se odmah posavjetuju sa svojim liječnikom radi savjeta.

  • Koje se metode koriste za otkrivanje melanoma u ranoj fazi? Uređaj Fotofinder, poznat kao digitalna dermoskopija s mapiranjem cijelog tijela, ostaje jedina učinkovita tehnika za rano otkrivanje melanoma. Posjeduje jedinstveni sustav koji omogućuje polarizaciju sveobuhvatnih fotografija, što rezultira poboljšanom kvalitetom slike. Naime, ovaj sustav automatski prepoznaje nove lezije i promjene na već postojećim. Cijeli ispitni proces traje samo 5 minuta.

Osobama sa značajnom količinom abnormalno razvijenih madeža ili onima kojima je već dijagnosticiran melanom toplo se savjetuje da se podvrgnu ovom testu. Kirurška intervencija primarni je tretman za ovaj oblik raka kože, a rezultati Fotofinder testa neprocjenjivi su u usmjeravanju kasnijeg planiranja operacije melanoma. Edukacija pojedinaca o ABCDE karakteristikama melanoma ključna je za samopregled, uz korištenje ovog dijagnostičkog pristupa. Histopatološka analiza služi kao definitivna potvrda za postavljanje dijagnoze melanoma. Kako bi se spriječio recidiv, provodi se široka ekscizija kako bi se potpuno uklonio tumor. Može li se melanom učinkovito liječiti i izliječiti? Izlječivost melanoma ovisi o stadiju bolesti u trenutku otkrivanja.

Rano otkrivanje i kasnija kirurška ekstrakcija melanoma, praćena histopatološkom analizom, pokazuju se kao najučinkovitiji oblik liječenja. Ključno je potražiti liječničku pomoć za bilo kakve promjene na madežima, jer mogu ukazivati ​​na prisutnost melanoma. Brzo uklanjanje melanoma ključno je za postizanje cjelovitog oporavka. Odgađanje liječenja dopušta raku širenje i metastaziranje. Putem limfnog sustava ili krvotoka, melanom ima sposobnost brzog širenja u različite dijelove tijela.

Čin sprječavanja i zaštite. Prema riječima dr. Dubravke Jelić, najučinkovitiji način prevencije je testiranje. To ne samo da skraćuje trajanje liječenja u slučajevima kada je melanom već razvijen, već i značajno poboljšava kvalitetu života. Glavne preventivne mjere koje treba razmotriti su: Za prevenciju raka ključno je redovito se pregledavati i poduzimati mjere zaštite od UV zračenja. Savjetuje se nanošenje kreme za sunčanje s najmanje SPF 15 kako bi se osigurala odgovarajuća zaštita.

Kako bi se izlaganje suncu svelo na najmanju moguću mjeru, preporučljivo je izbjegavati boravak na otvorenom tijekom sati najvišeg zračenja od 10 do 16 sati. Osim toga, preporuča se suzdržati se od korištenja solarija. Koja je preporučena učestalost provjere? Određivanje odgovarajuće učestalosti posjeta dermatologu ovisi o pojedinom pacijentu i može se odrediti na prvom pregledu kod dr. Dubravke Đerić. Dok neki pojedinci mogu zahtijevati češće preglede, onima bez ikakvih problema obično se savjetuje da zakazuju termine rjeđe, obično svakih šest mjeseci.