Dva su najčešća začina koja često idu uz sendviče, salate, roštilje i razna druga jela, no važno je napomenuti da mogu imati negativan učinak na zdravlje. Majoneza i kečap glavni su sastojci u prehrani mnogih ljudi, a često se konzumiraju bez puno obzira na njihov nutritivni sadržaj. Međutim, oba ova začina puna su kalorija, nezdravih masnoća, šećera i soli.

Iako je sasvim normalno uživati ​​u svojim omiljenim kulinarskim užicima, ključno je voditi računa o štetnom utjecaju koji pretjerana konzumacija može imati na vaše cjelokupno blagostanje, osobito na vitalne organe poput srca i jetre. Dijetetičarka Liza Ričards i dr. Erik Netkin upozoravaju na moguće štetne posljedice čestog i pretjeranog konzumiranja majoneze i kečapa.

Konzumacija majoneze, osobito one klasične na bazi jaja, može dovesti do povišene razine kolesterola i opteretiti krvne žile zbog visokog udjela zasićenih masti, što potencijalno može oštetiti jetru. Čak i ako se majoneza priprema s zdravijim uljima kao što je maslinovo ulje, preporučljivo je biti umjeren kada je uključujete u svoju prehranu.

Kada je riječ o kečapu, on često sadrži značajnu količinu šećera, obično u obliku visokofruktoznog kukuruznog sirupa. Redovita konzumacija prekomjernih količina kečapa može dovesti do inzulinske rezistencije i debljanja, a oboje može imati štetne učinke na zdravlje srca.

BONUS TEKST

  • Apiterapija, ključna komponenta prirodne medicine, obuhvaća korištenje pčelinjih proizvoda za liječenje specifičnih zdravstvenih stanja, kao i njihovo uključivanje u svakodnevnu prehranu za promicanje dobrobiti i prevenciju bolesti kod ljudi i životinja. Primjena pčelinjih proizvoda u apiterapiji nadilazi oralnu konzumaciju i uključuje lokalizirane tretmane, kao što su lokalna uporaba meda za pomoć u zacjeljivanju rana koje sporo zacjeljuju, otopine propolisa za suzbijanje gljivičnih infekcija na stopalima i herpesa, terapijska primjena pčelinji otrov za reumatske bolesti i uključivanje matične mliječi u kreme protiv starenja, među ostalim primjerima.

Bitno je naglasiti da pčelinjim proizvodima organizam ne može odoljeti, za razliku od sintetičkih proizvoda. Kompleksan sastav i sinergijski učinci pčelinjih proizvoda čine ih neprocjenjivim u očuvanju zdravlja i liječenju raznih bolesti. Popularnost pripravaka koji sadrže med, pelud, propolis i matičnu mliječ sve je veća zbog njihovog blagotvornog djelovanja na organizam.

  • Učinkovitost meda kao ljekovite tvari ovisi o kalibru meda i specifičnom biljnom izvoru iz kojeg potječe. Zbog svog osebujnog sastava, med posjeduje vrijedna antimikrobna i antioksidativna svojstva. Štoviše, med služi kao visoko probavljiva hrana koja trenutno nadoknađuje osiromašene razine energije, dok njegova produljena konzumacija pridonosi poboljšanoj fizičkoj izdržljivosti i mentalnoj ravnoteži. Sirovi med i propolis sadrže fitonutrijente koji su pokazali potencijal u prevenciji razvoja raka. Nadalje, kombinirani utjecaj flavonoida prisutnih u medu, propolisu i peludi, kada se koriste zajedno s drugim lijekovima, značajno utječe na prevenciju i liječenje tumora.

Dokazano je da redoviti unos meda povećava prisutnost korisnih antioksidansa u krvotoku, koji imaju antibakterijska svojstva.

Tradicionalni lijekovi odavno su prepoznali ljekovita svojstva meda u ublažavanju simptoma gripe i prehlade. Opsežna istraživanja su uvjerljivo pokazala da med služi kao optimalni prirodni zaslađivač za osobe s dijabetesom tipa 2 i povišenim razinama kolesterola.

  • Ljekovita svojstva meda su višestruka, jer ne samo da pospješuje apsorpciju i učinkovitost lijekova, već i pročišćava organizam eliminirajući štetne tvari. Njegove terapeutske prednosti proširuju se na liječenje različitih stanja, uključujući gastritis, čir na želucu i crijevne infekcije, kao i regulaciju lučenja želučane kiseline i detoksikaciju jetre. Med se također koristi u liječenju ginekoloških problema, ublažavanju jutarnjih mučnina i liječenju respiratornih bolesti kao što su kronični bronhitis, bronhijalna astma, rinitis, alergijski rinitis, faringitis, sinusitis i laringitis. Nadalje, pomaže kod anoreksije ili gubitka apetita, normalizira rad crijeva, ublažava zatvor i pomaže kod hemoroida.