81-godišnji muškarac tvrdi da je bio lišen sna više od šest desetljeća, zbunjujući medicinske stručnjake koji ne mogu objasniti njegovo stanje. Jedinstvena pojava koja uključuje deku koja je dolazila iz Vijetnama tijekom godina od 1955. do 1975. u korijenu je ovog izvanrednog slučaja. U početku je Tai Ngok imao redovite obrasce spavanja dok je Vijetnamski rat lebdio u pozadini. No, sve se naglo promijenilo jednog dana 1962. godine kada je naglo prestao spavati.

U intervjuu s YouTuberom Druom Binskim, koji je otputovao u Vijetnam kako bi istražio ovu izvanrednu situaciju, konačno je otkrio svoje stanje. “Dvodnevno sam putovao iz Arizone kako bih došao do njega na udaljenom filmskom setu u južnom Vijetnamu. Proveo sam cijelu noć s njim i razotkrio stvarnost iza njegove nesanice”, ispričao je Binski, a prenosi Lad Bible.

  • Tijekom razgovora s popularnim YouTuberom, Ngok je izrazio svoju potpunu zbunjenost u vezi sa svojom nesposobnošću da iskusi san. Njegova supruga bila je prvi svjedok ovog neobičnog stanja, a kako je vrijeme prolazilo, postala je rutinska pojava za nju da svjedoči njegovoj neprestanoj budnosti od 1962. Tražeći odgovore, Ngok se obratio medicinskim stručnjacima, ali čak ni oni nisu bili u stanju dati konačno objašnjenje za njegovu pretpostavljenu nesanicu. Dok ostatak svijeta spava, Deka tvrdi da svoje vrijeme provodi baveći se kućanskim poslovima ili radeći rižino vino.

Istodobna pojava njegove ozljede ruke i prestanak sna je intrigantna, no korelacija između tih događaja ostaje nedokazana. U pokušaju da se izbori sa svojom nesanicom, eksperimentirao je s raznim lijekovima i obilnim količinama alkohola, no nijedan od tih lijekova nije se pokazao učinkovitim. Iako tvrdi da je njegova prehrana relativno jednostavna, redovito konzumira rižino vino, što je faktor za koji vjeruje da je mogao utjecati na njegove obrasce spavanja.

Postoje stručnjaci koji čvrsto vjeruju da se Ngok povremeno prepušta kratkim razdobljima odmora kako bi održao normalno funkcioniranje.

BONUS TEKST

Osjećate li umor, letargiju i nedostatak energije nakon buđenja? Možda ove simptome pripisujete pojavi proljetnog umora. Međutim, važno je biti oprezan jer ovi pokazatelji mogu biti znakovi upozorenja na značajniji temeljni problem.

Usred raširene rasprave o proljetnom umoru, ključno je biti oprezan i prepoznati da umor može ukazivati na temeljne zdravstvene probleme značajnije prirode. Nedovoljna prehrana, sjedilački način života, komplikacije sa štitnjačom, anemija i kronične bolesti među potencijalnim su čimbenicima koji pridonose vašoj nemilosrdnoj iscrpljenosti.

U slučaju da imate osjećaj umora i osigurate dovoljnu količinu sna, ključno je uzeti u obzir dijabetes kao potencijalni faktor. To je posebno važno za osobe starije od 45 godina, one s prekomjernom težinom ili one s obiteljskom predispozicijom za dijabetes.

Simptomi depresije obuhvaćaju više od samog emocionalnog stresa; mogu se očitovati kao umor i stalni osjećaj umora. Ovo stanje mentalnog zdravlja nadilazi osjećaje tuge i može predstavljati fizičke znakove, uključujući stalnu iscrpljenost, poremećaje u obrascima spavanja i smanjeni apetit.

  • Kako biste poboljšali svoje opće blagostanje i održali optimalnu razinu energije, preporučljivo je uključiti veću količinu svježih namirnica u svoju prehranu, osobito onih koje obiluju vitaminom C. Osim toga, bitno je dati prednost konzumaciji vitamina B kompleksa i vitamina D, jer igraju vitalnu ulogu u jačanju živčanog sustava i održavanju zdrave energetske ravnoteže. Preporuča se ograničiti unos šećera i prerađene hrane kako biste spriječili nagli val energije praćen brzim padom i osjećajem iscrpljenosti.

Bavljenje tjelovježbom još je jedna opcija koju treba razmotriti. Iako možda nije najprivlačniji izbor, održavanje dosljedne rutine tjelesne aktivnosti ima potencijal uvelike poboljšati vaše emocionalno stanje i potaknuti vašu vitalnost. Preporuka je da svakodnevne šetnje na otvorenom pređu u naviku, pišu Vijesti.me.