– Sadam Husein je za vrijeme svoje vladavine važio za najvećeg diktatora u cijelom svijetu. Na kraju su i amerikanci uzeli stvari u svoje ruke, i uz pomoć domaćih vojnih sila došli glave predsjedniku Iraka. Narod se pobunio, nije više želio da trpi Sadamovu torturu, a na kraju je skončao kao posljednji razbojnik.

Sadam Husein, ozloglašeni irački vođa poznat po svom autoritarnom upravljanju, i dalje je naširoko priznat kao jedan od najpolarizirajućih pojedinaca u globalnim poslovima. Nakon uspješnog svrgavanja svog prethodnika u državnom udaru 1979. godine, preuzeo je ulogu predsjednika Iraka i na toj je poziciji ostao do 2003. godine.

Tijekom svoje vladavine suočavao se s optužbama za počinjenje zločina protiv čovječnosti, kao što je korištenje kemijskog oružja protiv kurdskog stanovništva tijekom kampanje Anfal 1988. i orkestriranje masakra šijitskih muslimana nakon pobune u Barsi 1991. Njegovo nemilosrdno potiskivanje političkih disidenata i marginaliziranih zajednice rezultiralo je ogromnom patnjom i gubitkom života među iračkim stanovništvom.

  • Pod krinkom Saddama Husseina koji gomila oružje za masovno uništenje, Sjedinjene Države i Velika Britanija započele su svoju invaziju na Irak u ožujku 2003. Opozicija iračke vojske brzo je poražena unutar samo tri tjedna, ali Hussein je uspio izbjeći uhićenje, nestajući poput prolazan lastin rep. U nevjerojatnom prikazu, Washington je izdao nagradu od nevjerojatnih dvadeset pet milijuna dolara za uhićenje iračkog diktatora, što je dovelo do monumentalne operacije “Crvena zora”, koja je uključila gotovo šest stotina vojnika i koja se naširoko smatra jednom od najopsežnijih lova na ljude. u zabilježenoj povijesti.

Dana 13. prosinca 2003. Hussein je uhićen u blizini svog rodnog grada Tikrita nakon opsežne osmomjesečne potjere, označavajući ključni trenutak koji je označio početak pada njegove tiranske vladavine, kako se često opisuje.

Otkrivena unutar skrovišta napravljenog po narudžbi, ova rupa je genijalno napravljena za smještaj jedne osobe, zajedno sa sustavom ventilacije i zaštitnim poklopcem od stiropora.

Unutar granica onoga što će kasnije biti nazvano “štakorska rupa”, Amerikanci su imali namjeru ispaliti granatu, no Hussein je na kraju odlučio popustiti. Nekoć zastrašujuća figura, koja je imala vlast nad životom i smrću, sada se doimala razbarušena, nalik na lutalicu s neurednom bradom, zaraženom buhama, i s poraženim izrazom lica. Suđenje je zaključeno 5. studenog 2006. presudom kojom je Saddam Hussein proglašen krivim za zločine protiv čovječnosti zbog svoje umiješanosti u naređivanje masakra 148 šijita u Dujailu 1982. Kao rezultat toga, osuđen je na smrt vješanjem.

Nakon što je čuo sučevu izjavu, Saddam je izrazio svoje vatreno uvjerenje uzviknuvši: “Allah je najveći!” i strastveno izjavio: “Živio Irak. Živio irački narod!” Naknadno, 26. prosinca 2006., Vrhovni irački žalbeni sud potvrdio je Saddamovu presudu i kaznu, ističući da se izvršenje presude mora izvršiti u roku od 30 dana.

Za vrijeme trajanja njegove dvomjesečne kazne, američki vojnici bili su raspoređeni da čuvaju njegovu ćeliju u Bagdadu. Iznenađujuće, ti su vojnici počeli razvijati osjećaj prijateljstva prema čovjeku kojeg su u početku prezirali. U svojim posljednjim trenucima, Vic, poznat pod nadimkom “Vrlo važan kriminalac”, posvetio je svoje vrijeme pisanju poezije i njegovanju minijaturnog vrta koji je uzgajao izvan zatvora. Navečer bi se prepustio umirujućim melodijama radija dok bi uživao u cigari. Povremeno bi njegovi čuvari sudjelovali u tim zabavama, praćeni utješnom toplinom kompaktne električne grijalice.

Dana 30. prosinca 2006. u 6:10 sati po lokalnom vremenu izvršena je egzekucija Saddama Husseina. Dok se poluga na vješalima trebala povući, Saddam je počeo recitirati stihove iz Kurana, iako ih nije mogao dovršiti. Njegove posljednje riječi bile su izjava vjere: “Potvrđujem da nema božanstva osim Allaha, i Muhammeda…

Na veliko zaprepaštenje onih oko njega, stražari koji su bili s njim u njegovim posljednjim trenucima bili su preplavljeni dubokim osjećajem tuge.

Adam Rogerson, vojnik iz Ohija, izrazio je svoje duboko razočaranje, osjećajući se kao da je nekoga iznevjerio. Težina njegovih emocija navela ga je da se usporedi s ubojicom, kao da je okončao život čovjeka s kojim je uspostavio blisku vezu. Rogerson je nastavio prepričavati oproštaj koji je Hussein podijelio sa stražarima.

Nakon što se oprostio od nas, potvrdio je naše prijateljstvo. Neki su prolili suze, a on je osjetio tugu. Iskustvo je bilo doista zbunjujuće. Unatoč brojnim sukobima, ništa ga nije moglo pripremiti za ovu konkretnu okolnost.

Smrt Saddama Husseina ostavila je trajan utjecaj na njegov život, uzrokujući duboku i trajnu traumu.

  • Svaki dan me progone ti unutarnji demoni. Suočio se sa suđenjem za svoje prijestupe i dobio odgovarajuću kaznu. Ne tvrdim da on to nije zaslužio. Ono što pokušavam poručiti jest da kao mladi vojnik od 22 godine možda nisam bio dovoljno spreman nositi se s takvom situacijom, zaključio je u tom razdoblju.