– Da ste živjeli 70 godina prošloga vijeka u Jugoslaviji, i da negdje u javnosti ispričate šalu ili vic o Titu, ond ase ne biste nikalo dobro proveli. Odmah bi reagovala policija, a vi bi najvjerovatnije završili iza rešetaka. Slijedi i priča o onima koji su se šalili na njihov račun….

Zagonetni Goli otok, nekad ozloglašen po političkim zatvorenicima u bivšoj Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji, i dalje je predmet intriga i nagađanja. Motivi koji stoje iza zatvaranja pojedinaca na ovom naizgled pustom otoku varirali su od pukog izgovaranja šale ili melodije do prisutnosti na nesretnom mjestu u nesretnom trenutku. Žena Lebl, mlada novinarka podrijetlom iz Beograda židovskog podrijetla, s nepune 22 godine izdržala je izvanrednu robiju od 30 mjeseci na Golom otoku.

Nesretnu ju je sudbinu doveo angažman u slavnoj pjesmi “Druže Tito ljučice bijele”, kojom je odana počast Josipu Brozu. Unatoč njezinom podrijetlu i identitetu, o njoj se u to vrijeme malo znalo jer su strogi propisi branili otkrivanje bilo kakve informacije o njezinom boravku na Golom otoku. No, 2013. Politika, list u kojem je radila prije uhićenja, rasvijetlio je njezinu priču tekstom. Kako piše Politika, njezino je uhićenje uslijedilo jedno jutro u redakciji kada je ispričala vic o Josipu Brozu Titu. U redakciji je Woman Lebl prepričala vic koji je čula od kolegice.

U šali se na duhovit način tvrdilo da je Jugoslavija pobijedila na međunarodnom natjecanju u cvijeću uzgojivši ljubičicu od 100 kilograma, koja je poslužila kao povod za pjesmu “Druže Tito, ljubičice bije, voli te sva mladost”. Međutim, nakon što je podijelila ovaj vic, Ženu Lebl fizički su napale dvije osobe koje su je optužile da je istupila protiv Tita i da nije pripisala izvor kontroverzne šale. Zbog toga je najprije odvedena u zatvor UDB-e Glavnjača, potom prebačena u logor Ramski rit, da bi na kraju premještena u Zabel i Grgur na Golom otoku.

  • Tijekom svog vremena provedenog u pet različitih zatvora, koji su trajali od travnja 1949. do listopada 1951., izdržala je nemilosrdan pritisak da se odrekne svojih uvjerenja i prizna navodne prijestupe. Zbog toga je u konačnici izbačena iz “Udruge novinara”. Kad je otišla, njezin brat Saša, ugledavši je, prepoznao je sličnost s onima koji su preživjeli Auschwitz. U Beogradu je bio izražen nedostatak suosjećanja prema povratnici s Golog otoka, osim u krugu uže obitelji. Emigracija u Izrael postala je njezin jedini način bijega. Unatoč brojnim izazovima, uspješno je dobila putovnicu i na kraju se preko Italije probila do Haife. U proljeće 1986. dogodio se slučajan susret u Jeruzalemu između Ženija i Danila Kiša.

Njihov razgovor dobio je neslućeni obrat neočekivanim dolaskom Eve Nahir Panić, bivše logorašice Golog otoka. Dok je Eva dijelila svoja mučna iskustva na otoku, Kiš je bio šokiran otkrićem Ženijeve vlastite povijesti s ozloglašenim mjestom. Prije ovog susreta, pisac nije znao o Ženijevom vremenu provedenom u ženskom logoru na Golom otoku, što ga je navelo da razmotri potencijalnu vrijednost njezinog iskaza iz prve ruke kao dokumentarnog filmskog svjedočanstva. Renomirana televizijska serija “Goli život” Aleksandra Mandića osvojila je publiku diljem Jugoslavije tijekom četiri epizode prikazivanja od 12. do 15. veljače 1990.

Ova revolucionarna serija rasvjetljava dotad neobjavljenu činjenicu. Nažalost, Kiš, vizionar koji je stajao iza serije, preminuo je prije nego što je svjedočio njezinu utjecaju ili realizaciji svoje ideje. No, pozvao je Ženu da sinopsis pretoči u knjigu. Publikacija koja je nastala pod naslovom “Ljubičica bela” vinula se na vrh ljestvice bestselera u Izraelu, dok su nalazi njezina istraživanja objavljeni iste 1990. godine i u Srbiji.

Politika na svojim stranicama otkriva mučne kalvarije koje je Žena Lebl proživjela u logoru, rasvjetljavajući dosad nepoznatu prisutnost žena na takvim mjestima. Jedan dirljiv citat iz njezine knjige sažima ogromnu bol, patnju i degradaciju koju je pretrpjela Žena Lebl, koja je rođena 1927. u Aleksincu, a od 1933. s obitelji živi u Beogradu: “Samo oni koji žude za vodom istinski shvaćaju njezinu vrijednost … Unatoč tome što smo bili okruženi golemim morskim prostranstvom, naša nas je neutaživa žeđ dovela do ruba ludila.” Žena Lebl posvetila se istraživanju do posljednjeg daha.