Opasnost od visokog krvnog tlaka leži u njegovoj sposobnosti da postupno ošteti arterije, što u konačnici povećava šanse za srčani ili moždani udar; stoga je ključno voditi računa o manje poznatim simptomima koji ukazuju na njegovu prisutnost.

Tijekom noćnih sati, različite indikacije visokog krvnog tlaka mogu poslužiti kao znakovi upozorenja, poput hrkanja i učestalog mokrenja. Nedavna studija objavljena u časopisu Digital Medicine otkriva da se osobe koje hrču tijekom noći suočavaju s povećanim rizikom od razvoja visokog krvnog tlaka. Osim toga, psihijatar i suosnivač Emoneedsa, Gorav Gupta, identificirao je manje poznate simptome koji služe kao upozorenje za visoki krvni tlak, posebno tijekom noćnog razdoblja.

Kada je riječ o prepoznavanju visokog krvnog tlaka, hrkanje je čest znak, osobito kada je praćeno povremenim zastojima u disanju, što se naziva apneja za vrijeme spavanja. Vibracija tkiva grla nastaje zbog djelomičnog začepljenja dišnog puta.

Hrkanje kod osoba s hipertenzijom može značiti više od same apneje za vrijeme spavanja; također može ukazivati ​​na prisutnost suženih krvnih žila koje rezultiraju ograničenim protokom krvi, što je izdajnički znak povišenog krvnog tlaka. Nemiran san ili česta buđenja mogu ukazivati ​​na probleme povezane s hipertenzijom, budući da povišeni krvni tlak može poremetiti obrasce spavanja i dovesti do čestih buđenja.

Doživljaj nokturije, što je stanje prekomjernog mokrenja noću, može ukazivati ​​na prisutnost hipertenzije. Na bubrege može negativno utjecati visoki krvni tlak, uzrokujući povećanje proizvodnje urina i potrebu za češćim buđenjem radi mokrenja.

Osjećaj glavobolje nakon buđenja ili usred noći može ukazivati ​​na povišen krvni tlak. Ove glavobolje obično su najjače ujutro zbog prirodnog porasta krvnog tlaka tijekom sna, koji doseže svoj zenit u ranim satima dana.

BONUS TEKST

Osjećate li umor, letargiju i nedostatak energije nakon buđenja? Možda ove simptome pripisujete pojavi proljetnog umora. Međutim, važno je biti oprezan jer ovi pokazatelji mogu biti znakovi upozorenja na značajniji temeljni problem.

Usred raširene rasprave o proljetnom umoru, ključno je biti oprezan i prepoznati da umor može ukazivati na temeljne zdravstvene probleme značajnije prirode. Nedovoljna prehrana, sjedilački način života, komplikacije sa štitnjačom, anemija i kronične bolesti među potencijalnim su čimbenicima koji pridonose vašoj nemilosrdnoj iscrpljenosti.

U slučaju da imate osjećaj umora i osigurate dovoljnu količinu sna, ključno je uzeti u obzir dijabetes kao potencijalni faktor. To je posebno važno za osobe starije od 45 godina, one s prekomjernom težinom ili one s obiteljskom predispozicijom za dijabetes.

Simptomi depresije obuhvaćaju više od samog emocionalnog stresa; mogu se očitovati kao umor i stalni osjećaj umora. Ovo stanje mentalnog zdravlja nadilazi osjećaje tuge i može predstavljati fizičke znakove, uključujući stalnu iscrpljenost, poremećaje u obrascima spavanja i smanjeni apetit.

Kako biste poboljšali svoje opće blagostanje i održali optimalnu razinu energije, preporučljivo je uključiti veću količinu svježih namirnica u svoju prehranu, osobito onih koje obiluju vitaminom C. Osim toga, bitno je dati prednost konzumaciji vitamina B kompleksa i vitamina D, jer igraju vitalnu ulogu u jačanju živčanog sustava i održavanju zdrave energetske ravnoteže. Preporuča se ograničiti unos šećera i prerađene hrane kako biste spriječili nagli val energije praćen brzim padom i osjećajem iscrpljenosti.

Bavljenje tjelovježbom još je jedna opcija koju treba razmotriti. Iako možda nije najprivlačniji izbor, održavanje dosljedne rutine tjelesne aktivnosti ima potencijal uvelike poboljšati vaše emocionalno stanje i potaknuti vašu vitalnost. Preporuka je da svakodnevne šetnje na otvorenom pređu u naviku, pišu Vijesti.me.