– Femicid je u possljednjih par godina postao jako učestao na ovim prostorima. Samo u posljednjih mjesec dana imali smo tri smrtna slučaja u regiji, kada su u većini situacija supruzi dizali ruke na svoje supruge. Slijedi i jedna priča iz bližnje prošlosti….

Povodom obilježavanja ovog godišnjeg događaja, smatram prikladnim ispričati dio naše pojedinačne odiseje, s ciljem da potaknem inspiraciju u drugima. Prvog dana veljače 1994. godine uspješno sam se oslobodio stiska braka opterećenog zlostavljanjem. Slika zabilježena na ovoj fotografiji prikazuje predvečerje mog odlaska, noć koja me i dalje zadivljuje svojim pukim preživljavanjem. Moj je suprug, zlokobnim činom, inzistirao na ovjekovječenju trenutka, proglasivši ga mojom posljednjom noći na ovom planetu, kako bi naši sinovi zauvijek čuvali uspomenu na svoju majku.

U tom razdoblju naše najstarije dijete imalo je tek četiri godine, a najmlađe tek dvije godine. Tim Sharp, poznati umjetnik iz Australije, podijelio je fotografiju budući da je on jedan od dječaka na njoj. Zaronimo sada u priču njegove majke. Da budem potpuno iskren, moja osobna dobrobit za mene nije imala nikakav značaj. Neizmjeran umor i umor koji su bili posljedica brojnih teškoća koje sam proživio zaokupili su moj um. Pobjegao sam zbog svojih sinova. Ideja obećavajuće budućnosti činila se neshvatljivom, a svaki tračak nade nedokučiv. Unatoč sumnjama koje su mi obuzimale misli, bacajući sumnju na našu sposobnost da izdržimo, osjećala sam se prisiljenom pokušati samo zbog njihove prisutnosti.

Moja odluka da ih zaštitim od svake zamislive opasnosti tjerala me naprijed. U početku je sam naš opstanak ovisio o sadašnjem trenutku, uz malo razmatranja o onome što nas čeka. Moj najveći prioritet bio je ispunjavanje naših osnovnih zahtjeva, kao što su hrana i hidratacija. U mojoj potrazi da donesem trenutke sreće Timu, koji se suočava s izazovima autizma, on je postao središnja točka mojih nastojanja. Tijekom ovog putovanja razvio sam niz osobnih načela koja i danas vode moje postupke. Jedna ključna smjernica je dati prioritet plaćanju računa iznad svega ostalog. Dok neki mogu dati prednost kupnji hrane prije plaćanja računa, ja stalno smatram da je davanje prioriteta plaćanju računa ključno.

  • Osim toga, ograničavanjem kupovine namirnica na jednom tjedno, postoji mogućnost uštede još više novca. Sudjelovanje u zajedničkim iskustvima, kao što je uživanje u zajedničkoj vrećici krumpirića uz obalu rijeke, postaje moguće kroz ovaj pristup. Izražavanje svojih potreba može biti zastrašujući zadatak, ali ako skupite hrabrosti da pitate, vidjet ćete da je većina ljudi voljna ponuditi svoju podršku. Ključno je imati na umu da drugi ne mogu čitati vaše misli, stoga je bitno aktivno komunicirati svoje potrebe. Nadalje, mudro je tražiti samo ono što je neophodno. Izražavanje zahvalnosti čak i za najsitnije postupke pažnje ima veliku važnost.

Iskustvo posebne osobe unutar određene situacije često izaziva osjećaj izoliranosti, kao što je prikazano izrekom “jedan je najusamljeniji broj”. Unatoč tome, postoji dobra strana ove osamljenosti jer vam omogućuje luksuz da imate cijeli krevet samo za sebe. Nadalje, zauzimate cijenjenu poziciju jedinog kapetana ovog metaforičkog broda, bez druge osobe koja bi dijelila kormilo. Prema riječima supruge mog poznanika, svaki dan dolazi do postupnog poboljšanja okolnosti, iako u ograničenom stupnju. U početku sam gajio skepticizam i bilo mi je teško povjerovati da bi takva ideja mogla biti izvediva. Bez obzira na to, poslušao sam njegov savjet i poduzeo namjernu akciju kako bih svaki dan dokumentirao pozitivan događaj. Iako je bilo slučajeva u kojima je bilo teško razlikovati što je danas superiornije od jučer, pobrinuo sam se da nijedan komad papira ne ostane prazan. Svako kućanstvo, bez obzira na financijsku situaciju, mora imati krznenog prijatelja.

Nijedno drugo biće neće pružiti tako ogromnu sreću i svim srcem osvijetliti vaš dan, natjerati vas da se nasmiješite, nasmijete i na trenutak odbacite sve brige. Kroz povijest su žene koje same odgajaju djecu bile skrbnice izuzetnih pojedinaca. Obdaren sam ogromnom moći, neranjivošću i sposobnošću savladavanja svake prepreke. Svim srcem prihvaćam svoju ulogu i žene i majke. Umjesto jedne nesreće, život nam često priredi niz nesretnih događaja, ponekad i tri ili više. Ključno je uhvatiti se u koštac sa svakim izazovom pojedinačno i posvetiti se najvećom odlučnošću pronalaženju rješenja. Iako se ti trenuci mogu činiti nepravednima, oni samo odražavaju stvarnost svijeta u kojem živimo.

Jedini fokus koji ima pravi značaj je obitelj. To je jedini pothvat koji jamči nepokolebljivu predanost. Borba postaje još teža i dugotrajnija kada imate dijete s autizmom, ali vi ste jedini autoritet, stručnjak i stup podrške za svoje voljene. Vjerujte u svoje sposobnosti i bit ćete svjedoci duboke transformacije; na kraju, bitka će prestati i sve će neprimjetno pasti na svoje pravo mjesto. Vi ćete preuzeti ulogu vodeće sile obitelji. Bez obzira na okolnosti, životno putovanje traje. Imate mogućnost pasivno promatrati njegovo odvijanje ili aktivno prihvatiti njegov put. Neprestano idite naprijed, postojano napredujući prema svojim težnjama.

Dodavanje uzgona bilo kojoj aktivnosti pojačava njezinu kvalitetu. Prihvaćanje da nisam odgovoran za događaje koji su se odvijali bilo je dugotrajno putovanje. Maltretiranje koje sam trpio bilo je neopravdano i nitko se nikada ne bi trebao suprotstaviti takvom maltretiranju. Imam pravo na nešto superiornije i posjedujem sposobnost da izgradim budućnost koja više obećava. Ako se nađete u situaciji sličnoj onoj s kojom sam se ja susreo prije mnogo godina, poduzmite nešto. Poduzmite inicijativu da se obratite nekome i podijelite svoje probleme kako biste zatražili pomoć. Ovaj čin nije samo koristan za vašu vlastitu dobrobit, već i za dobrobit bilo koje uključene djece.

Ključno je nikada ne tolerirati obiteljsko nasilje i čekati da ono prestane je uzaludno. U prošlosti nisam mogao zamisliti nevjerojatan život koji trenutno vodim – život koji obogaćuju dvoje zdrave i vesele djece, dva nježna psa, prijatelji koji me podržavaju, udoban dom i rascvjetani vrt. Dok ožiljci iz moje prošlosti ostaju, oni više ne diktiraju moje svakodnevno postojanje. Iskreno želim da doživiš istu razinu sreće koju sam ja otkrio, i vjeruj mi, oni oko tebe dijele taj osjećaj. Poduzmite taj početni korak i vidjet ćete da će se put u svjetliju budućnost otvoriti pred vama.