Vlaženje kože ključno je za održavanje zdravlja i sprječavanje suhoće, koja uzrokuje nakupljanje mrtvih stanica na površini kože, poznatoj kao stratum corneum. Ovo stanje je uobičajeno među ljudima koji dugo sjede za stolom, posebno onima koji rade na računalu.

Koža uha može biti pokazatelj raznih zdravstvenih problema:

Alergijske reakcije i atopijski dermatitis česti su uzroci.
Vazomotorni rinitis se također može manifestirati suhom kožom.
Suha koža na rukama, osobito ako je koža ispucala, može ukazivati ​​na nedostatak vitamina A, B i D. To je znak da se ti vitamini ne apsorbiraju pravilno u probavnom sustavu.

Posebna zdravstvena stanja povezana sa suhom kožom na laktovima:

Psorijaza se obično pojavljuje kao crvene, ljuskave mrlje, posebno na koljenima i laktovima.
Dijabetes može uzrokovati simptome suhe kože zbog povećane osjetljivosti na bakterijske i gljivične infekcije.

Savjet dermatologa:

  • Dr.sc. Irina Skorogudaeva preporučuje da razgovarate sa svojim liječnikom ako primijetite izrazito suhu, svrbež ili neugodnu kožu na laktu. Ispravan pristup zahtijeva savjetovanje s dermatologom prije upotrebe bilo koje kreme, budući da stanja kože mogu zahtijevati specijaliziranu medicinsku intervenciju. U nekim slučajevima možda će vas trebati uputiti endokrinologu ili gastroenterologu radi dodatnih pretraga.

Za blažu suhu kožu, možete pokušati s pilingom zahvaćenog područja nekoliko dana i redovitom hidratacijom kremama, losionima i uljima prema preporuci vašeg dermatologa.

BONUS TEKST

Od davnina su ljekovita svojstva češnjaka prepoznata kao učinkovit prirodni lijek u borbi protiv virusa i prehlada. Osobito ga je važno uvrstiti u svoju svakodnevicu tijekom zimskih mjeseci kada vladaju virusne infekcije.

Opće je poznato da se naš imunološki sustav oslanja na sposobnost tijela da se obrani od utjecaja vanjskih elemenata kako bi se zaštitio od bolesti. Češnjak (Allium sativum) je moćan saveznik u tom pogledu. Češnjak, zeljasta biljka s podzemnom lukovicom i stabljikom visokom do jednog metra, pruža pravu zaštitu. Srećom, češnjak je u našim krajevima lako dostupan za konzumaciju tijekom cijele godine.

Opsežna znanstvena analiza potvrdila je da se češnjak sastoji od približno 200 moćnih spojeva, uglavnom koncentriranih u lukovici, iako se cvijet, stabljika i lišće također koriste u kulinarstvu. Češnjak se može pohvaliti bogatstvom esencijalnih nutrijenata, uključujući adenozin, alicin, aminokiseline, dijetalna vlakna, biljne masti, vitamin A, vitamin B1 i B2, vitamin C, željezo, enzime, vitalna ulja, jod, kalij, kalcij, selen, sumpor, i fosfora. Ovaj svestrani sastojak može se konzumirati i sirov i kuhan, a služi kao divan dodatak raznim jelima, a ujedno djeluje i kao prirodni konzervans za sprječavanje kvarenja hrane.

Stoljećima u prošlosti, Kinezi su češnjak koristili kao temelj za brojne ljekovite pripravke. Unutar naše tradicionalne prakse liječenja, češnjak ima cijenjeni status univerzalnog lijeka za mnoštvo bolesti.

Češnjak, svestrani sastojak, stekao je popularnost kao glavna namirnica u narodnoj kuhinji, služeći i kao jeftina opcija i kao oblik preventivne medicine. Među općom populacijom, češnjak se smatra lijekom za sve, koji ulijeva nepokolebljivo povjerenje. Tijekom povijesti, tijekom izbijanja bolesti kao što su tifus, kolera, kuga, dizenterija i gripa, češnjak se dosljedno preporučivao i koristio kao preventivno i kurativno sredstvo. Posljednjih godina razvijene su i tablete i kapsule s češnjakom za osobe koje možda ne cijene okus i miris svježeg češnjaka.