U današnjem članku imamo jednu jako zanimljivu temu koja se odnosi na zdrave namirnice. Priroda često daje rješenja za razne tegobe, a kada je u pitanju podrška crijevima, nema boljeg saveznika od ljuskica psiliuma, izuzetne biljke.

Djelujući kao pročišćivači unutar probavnog sustava, oni uklanjaju sve štetne elemente prisutne u debelom crijevu. Obilno prisutna, polisaharidna sluz ima izvanrednu sposobnost vezanja vode i povećanja svoje veličine do 15 puta. Sadrži lipide, nezasićene masne kiseline, vlakna i obilne količine sluzi, ova biljka ima “podmazujući” učinak na crijeva.

Biljna dijetalna vlakna pridonose stvaranju veće mase i otpornosti su na probavne enzime, omogućujući im nesmetan prijelaz iz želuca u debelo crijevo. Jednom kada uđu u debelo crijevo, ta vlakna upijaju vodu, šire se i potiču kretanje crijeva. Da biste uključili psyllium pahuljice u svoju prehranu, jednostavno otopite jednu do tri čajne žličice u vodi, jogurtu ili miješanom soku i konzumirajte odmah jer se brzo pretvara u tvar sličnu gelu. Preporučljivo je ovu konzumaciju popratiti dodatnom čašom vode i povećati ukupni unos tekućine tijekom dana.

Uključivanjem pahuljica ili praha u tijesto, imate svestranost za izradu kruha ili kolača koristeći ovaj sastojak.

Primjena ovog organskog lijeka ne utječe štetno na dobrobit, jer ne uništava mikrofloru niti remeti probavni sustav i rad crijeva. Pogodan je za dugotrajnu upotrebu bez ikakvih nuspojava.

Naše trgovine zdrave hrane nude ove pahuljice, koje su vrlo učinkovite u ublažavanju hemoroida i probavnih problema. Osim toga, pomažu u regulaciji visoke razine kolesterola.

BONUS TEKST

Osjećate li umor, letargiju i nedostatak energije nakon buđenja? Možda ove simptome pripisujete pojavi proljetnog umora. Međutim, važno je biti oprezan jer ovi pokazatelji mogu biti znakovi upozorenja na značajniji temeljni problem.

Usred raširene rasprave o proljetnom umoru, ključno je biti oprezan i prepoznati da umor može ukazivati na temeljne zdravstvene probleme značajnije prirode. Nedovoljna prehrana, sjedilački način života, komplikacije sa štitnjačom, anemija i kronične bolesti među potencijalnim su čimbenicima koji pridonose vašoj nemilosrdnoj iscrpljenosti.

U slučaju da imate osjećaj umora i osigurate dovoljnu količinu sna, ključno je uzeti u obzir dijabetes kao potencijalni faktor. To je posebno važno za osobe starije od 45 godina, one s prekomjernom težinom ili one s obiteljskom predispozicijom za dijabetes.

Simptomi depresije obuhvaćaju više od samog emocionalnog stresa; mogu se očitovati kao umor i stalni osjećaj umora. Ovo stanje mentalnog zdravlja nadilazi osjećaje tuge i može predstavljati fizičke znakove, uključujući stalnu iscrpljenost, poremećaje u obrascima spavanja i smanjeni apetit.

Kako biste poboljšali svoje opće blagostanje i održali optimalnu razinu energije, preporučljivo je uključiti veću količinu svježih namirnica u svoju prehranu, osobito onih koje obiluju vitaminom C. Osim toga, bitno je dati prednost konzumaciji vitamina B kompleksa i vitamina D, jer igraju vitalnu ulogu u jačanju živčanog sustava i održavanju zdrave energetske ravnoteže. Preporuča se ograničiti unos šećera i prerađene hrane kako biste spriječili nagli val energije praćen brzim padom i osjećajem iscrpljenosti.

Bavljenje tjelovježbom još je jedna opcija koju treba razmotriti. Iako možda nije najprivlačniji izbor, održavanje dosljedne rutine tjelesne aktivnosti ima potencijal uvelike poboljšati vaše emocionalno stanje i potaknuti vašu vitalnost. Preporuka je da svakodnevne šetnje na otvorenom pređu u naviku, pišu Vijesti.me.