Kada je riječ o odabiru imena za vašu bebu, proces nije samo ugodan, već ima i značajnu težinu. Roditelji u potpunosti shvaćaju važnost ovog zadatka, shvaćajući da će odabrano ime za cijeli život oblikovati identitet njihova djeteta, izdvajajući ga od drugih.

Područje davanja imena je u stalnoj transformaciji, a trenutno su kratka i prepoznatljiva imena ta koja su najvažnija za djevojčice. Ova imena često imaju netradicionalne konotacije.

U Srbiji je sve češće da roditelji biraju imena arapskog porijekla, unatoč trajnoj privlačnosti tradicionalnih i bezvremenskih imena.

Među Srbima prevladava nesporazum da ova imena, koja se obično daju djevojčicama, imaju duboko kršćansko podrijetlo. Ključno je priznati da ova imena zapravo vuku korijene iz arapskog podrijetla. U današnje vrijeme nije neuobičajeno da se muslimanskoj djeci daju imena arapskog porijekla. U nastavku ćemo otkriti tri imena koja se često daju djevojkama u Srbiji, popraćena njihovim zadivljujućim značenjima.

Izvedeno iz izraza “sarai”, ime Sara označava ženu uzvišenog položaja, poput princeze ili vladarice. Na arapskom, Sara nosi divnu implikaciju širenja sreće i zračenja vedrine onima koji je susreću. Ovo je ime steklo široku popularnost među pojedincima i kršćanske i muslimanske vjere, posebno u posljednje vrijeme, zaradivši mjesto među 10 najomiljenijih imena za djevojčice u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Srbiji.

Ime Ema ima jedinstvenu privlačnost koja proizlazi iz njegovog različitog porijekla i različitih tumačenja. U Srbiji služi kao deminutiv od Emilio, dok ga muslimani povezuju s Eminom ili Emirom. Njegova se etimologija može pratiti do njemačke riječi “ermen”, koja utjelovljuje koncepte cjelovitosti i inkluzivnosti. Nesumnjivo, Ema je izuzetna opcija za darivanje djeteta.

BONUS TEKST

  • Apiterapija, ključna komponenta prirodne medicine, obuhvaća korištenje pčelinjih proizvoda za liječenje specifičnih zdravstvenih stanja, kao i njihovo uključivanje u svakodnevnu prehranu za promicanje dobrobiti i prevenciju bolesti kod ljudi i životinja. Primjena pčelinjih proizvoda u apiterapiji nadilazi oralnu konzumaciju i uključuje lokalizirane tretmane, kao što su lokalna uporaba meda za pomoć u zacjeljivanju rana koje sporo zacjeljuju, otopine propolisa za suzbijanje gljivičnih infekcija na stopalima i herpesa, terapijska primjena pčelinji otrov za reumatske bolesti i uključivanje matične mliječi u kreme protiv starenja, među ostalim primjerima.

Bitno je naglasiti da pčelinjim proizvodima organizam ne može odoljeti, za razliku od sintetičkih proizvoda. Kompleksan sastav i sinergijski učinci pčelinjih proizvoda čine ih neprocjenjivim u očuvanju zdravlja i liječenju raznih bolesti. Popularnost pripravaka koji sadrže med, pelud, propolis i matičnu mliječ sve je veća zbog njihovog blagotvornog djelovanja na organizam.

  • Učinkovitost meda kao ljekovite tvari ovisi o kalibru meda i specifičnom biljnom izvoru iz kojeg potječe. Zbog svog osebujnog sastava, med posjeduje vrijedna antimikrobna i antioksidativna svojstva. Štoviše, med služi kao visoko probavljiva hrana koja trenutno nadoknađuje osiromašene razine energije, dok njegova produljena konzumacija pridonosi poboljšanoj fizičkoj izdržljivosti i mentalnoj ravnoteži. Sirovi med i propolis sadrže fitonutrijente koji su pokazali potencijal u prevenciji razvoja raka. Nadalje, kombinirani utjecaj flavonoida prisutnih u medu, propolisu i peludi, kada se koriste zajedno s drugim lijekovima, značajno utječe na prevenciju i liječenje tumora.

Dokazano je da redoviti unos meda povećava prisutnost korisnih antioksidansa u krvotoku, koji imaju antibakterijska svojstva.

Tradicionalni lijekovi odavno su prepoznali ljekovita svojstva meda u ublažavanju simptoma gripe i prehlade. Opsežna istraživanja su uvjerljivo pokazala da med služi kao optimalni prirodni zaslađivač za osobe s dijabetesom tipa 2 i povišenim razinama kolesterola.

  • Ljekovita svojstva meda su višestruka, jer ne samo da pospješuje apsorpciju i učinkovitost lijekova, već i pročišćava organizam eliminirajući štetne tvari. Njegove terapeutske prednosti proširuju se na liječenje različitih stanja, uključujući gastritis, čir na želucu i crijevne infekcije, kao i regulaciju lučenja želučane kiseline i detoksikaciju jetre. Med se također koristi u liječenju ginekoloških problema, ublažavanju jutarnjih mučnina i liječenju respiratornih bolesti kao što su kronični bronhitis, bronhijalna astma, rinitis, alergijski rinitis, faringitis, sinusitis i laringitis. Nadalje, pomaže kod anoreksije ili gubitka apetita, normalizira rad crijeva, ublažava zatvor i pomaže kod hemoroida.