– U nastavku našeg današnjega članka govorićemo o ocu Predragu, koji je postao jako poznat ne samo u Srbiji, nego u cijkeloj regiji sa nekim svojim razmišljanjima. Nije toliko rigorozan u nekim svojim shvatanjima, te ipak malo popusti u nekim situacijama….

Predrag Popović stekao je ogromnu popularnost na platformi društvenih mreža “Instagram” svojim angažiranim raspravama o vjeri, obitelji, Bogu i mnoštvu kulturnih tradicija. U svom najnovijem postu pater Predrag je zaronio u fascinantno carstvo svadbenih običaja kojima obiluje naša bogata kulturna baština. Iako je istina da se običaji razlikuju u različitim regijama, određeni običaji poput bacanja jabuka, bacanja sita i kupovanja mladih univerzalno se prakticiraju.

No, u novije vrijeme suvremeni mladenci sve su skloniji odstupanju od tradicionalnih običaja. Ipak, njihova starija generacija često inzistira na važnosti poštivanja ovih običaja. Ali je li ovo inzistiranje doista opravdano? Na ovaj upit odgovor je dao otac Predrag Popović. Ako imate obred krštenja ili vjenčanja, uobičajeno je konzultirati se sa svećenikom kako biste odredili odgovarajuće običaje i tradiciju koje treba slijediti. Želite li nastaviti na ovaj način? Otac Predrag započinje razgovor rekavši: “Kako vi odlučite”, prenosi Pop. Prema njegovoj izjavi, idealan način djelovanja bio bi da postignu konsenzus o tome koje tradicije žele podržavati, a koje ne.

Nastavio je spominjati postojanje različitih običaja, navodeći nedavno iskustvo na vjenčanju gdje su nazočni posebno tražili pijetla. Otac Predrag slikovito prepričava svoje iskustvo, izražavajući osjećaj pripadnosti starosjedilačkom narodu. Razmišlja je li to njegovo vlastito nasljeđe dok promatra njihov ritual. Ritual uključuje polivanje rakijom pijetla i zakopavanje do pola, ostavljajući mu samo glavu otkrivenu, prije nego što ga pokriju loncima. Prema njegovoj perspektivi, postoji osebujna tradicija koju smatra vrijednom pažnje – praksa kupnje mladenke. “Ne mogu se odvojiti od svog djeteta, ali ako mi ponudite 100 eura, razmislit ću o tome da vam je prodam.

Međutim, važno je dobiti blagoslov prije nego što je dobijete. Stoga predlažem da se posavjetujete sa svećenikom koji vas može prosvijetliti Tradicijom i razlikovanjem poganskih običaja od njegujućih kulturnih običaja, možete postići međusobno razumijevanje i donijeti informiranu odluku”, zaključio je. Dodatni tekst: Kao dodatni bonus, ovdje je dodatna rečenica za vaš užitak. Na današnji dan vjernici pravoslavne vjere obilježavaju spomen na svete apostole Karpa i Alfeja. Jedan od Sedamdesetorice, sveti apostol Karp, služio je kao vjerni učenik i drug apostolu Pavlu.

Kao rezultat ovog bliskog odnosa, Pavao ga je izabrao za biskupa Verije u Trakiji. Uz misionarski rad otvorio je svoj dom svetom Dioniziju Areopagitu, šireći Evanđelje na Kreti. Prema svetom Dioniziju, ova je osoba posjedovala nevjerojatno čist um, pokazujući osobine krotkosti i nezlobivosti. Priča se da mu se u viziji ukazao Gospodin Isus u pratnji svojih anđela, a on bi tek nakon božanskog susreta započeo svetu liturgiju. Podnoseći brojne napade u ime Krista, na kraju je dočekao svoju smrt od ruku nevjernih Židova, uzašavši u Kraljevstvo Božje gdje će se njegova duša zauvijek radovati u slavnoj prisutnosti Gospodnjoj.

Među dvanaest apostola, cijenjeni sveti apostol Alfej imao je čast kao otac dvojice apostola: Jakova Alfeja i Mateja Evanđelista. On je mirno završio svoj život na ovoj zemlji. Prema tradicionalnim običajima, savjetuje se da se žene suzdrže od fizičkog rada, a muškarci izbjegavaju lov na ovaj dan. Osim toga, poštuje se post uz vodu, jer se vjeruje da svako odstupanje od ovih običaja može rezultirati nesretnim okolnostima.