Ako je postojao trenutak u vašem životu kada su vas iscrpljenost i nedostatak sna prisilili da se oslanjate na energetsko piće kako biste izdržali dan, možda vas zanimaju fiziološki učinci koji se javljaju u vašem tijelu nakon konzumacije.

Konzumacija kofeina dovodi do brzog povećanja cirkulacije krvi u prvih deset minuta, što rezultira povišenim krvnim tlakom i otkucajima srca.

Kako minute prolaze, javlja se sve veći osjećaj hitnosti, koji se pojačava kako se odbrojavanje približava granici od 15 minuta. Kako se sat nastavlja pomicati prema granici od pola sata, učinak kofeina doseže svoj vrhunac, uklanjajući svaki umor uzrokovan povišenim krvnim tlakom i naglim porastom razine šećera.

  • Kako se naznačeno vrijeme približava, okrepljujući učinak napitka postupno se smanjuje, ostavljajući za sobom ponovni osjećaj umora. Osim toga, konzumacija ovog pića inicira postupno trošenje esencijalnih nutrijenata u tijelu. U roku od šest sati, razina kofeina značajno se smanjuje za polovicu. Potpuna eliminacija kofeina događa se unutar vremenskog okvira od 12 sati. Trajanje ovog procesa ovisi o različitim čimbenicima, kao što su fizički napor i dob. Dosljedno konzumiranje energetskih pića tijekom dana može rezultirati migrenama, razdražljivošću i probavnim smetnjama, ostavljajući vas u konačnici bez vitalnosti. Tijekom dva tjedna tijelo se navikava na konstantan dotok kofeina, a time i učinkovitost napitka.

Postoji nekoliko potencijalnih problema koji se mogu pojaviti, kao što su poteškoće sa spavanjem, debljanje zbog konzumiranja prekomjernih količina šećera, osjećaj nelagode, pojačana emocionalna osjetljivost, ubrzan rad srca i povišeni krvni tlak. U biti, ključ za učinkovitu prehranu tijela leži u prihvaćanju načina života koji prehranu stavlja u prvi plan. Ključno je dati prioritet odgovarajućem odmoru, stalnoj tjelesnoj aktivnosti i pridržavanju zdrave prehrane.

U slučaju učestalog umora preporuča se savjet liječnika.

BONUS TEKST

Osjećate li umor, letargiju i nedostatak energije nakon buđenja? Možda ove simptome pripisujete pojavi proljetnog umora. Međutim, važno je biti oprezan jer ovi pokazatelji mogu biti znakovi upozorenja na značajniji temeljni problem.

Usred raširene rasprave o proljetnom umoru, ključno je biti oprezan i prepoznati da umor može ukazivati na temeljne zdravstvene probleme značajnije prirode. Nedovoljna prehrana, sjedilački način života, komplikacije sa štitnjačom, anemija i kronične bolesti među potencijalnim su čimbenicima koji pridonose vašoj nemilosrdnoj iscrpljenosti.

U slučaju da imate osjećaj umora i osigurate dovoljnu količinu sna, ključno je uzeti u obzir dijabetes kao potencijalni faktor. To je posebno važno za osobe starije od 45 godina, one s prekomjernom težinom ili one s obiteljskom predispozicijom za dijabetes.

Simptomi depresije obuhvaćaju više od samog emocionalnog stresa; mogu se očitovati kao umor i stalni osjećaj umora. Ovo stanje mentalnog zdravlja nadilazi osjećaje tuge i može predstavljati fizičke znakove, uključujući stalnu iscrpljenost, poremećaje u obrascima spavanja i smanjeni apetit.

  • Kako biste poboljšali svoje opće blagostanje i održali optimalnu razinu energije, preporučljivo je uključiti veću količinu svježih namirnica u svoju prehranu, osobito onih koje obiluju vitaminom C. Osim toga, bitno je dati prednost konzumaciji vitamina B kompleksa i vitamina D, jer igraju vitalnu ulogu u jačanju živčanog sustava i održavanju zdrave energetske ravnoteže. Preporuča se ograničiti unos šećera i prerađene hrane kako biste spriječili nagli val energije praćen brzim padom i osjećajem iscrpljenosti.

Bavljenje tjelovježbom još je jedna opcija koju treba razmotriti. Iako možda nije najprivlačniji izbor, održavanje dosljedne rutine tjelesne aktivnosti ima potencijal uvelike poboljšati vaše emocionalno stanje i potaknuti vašu vitalnost. Preporuka je da svakodnevne šetnje na otvorenom pređu u naviku, pišu Vijesti.me.