– Problemi sa srcem su sve prisutniji u cijelom svijetu. Na sve to, još više je problem to, što sve veći procenat mladih osoba imaju probleme sa srcem, nakon kojeg slijedi infarkt, koji se može završiti jako kobno po tu osobu…

Zoki Šumadinac, koji je tragično preminuo u snu od posljedica srčanog zastoja, često je isticao važnost kave kao cijenjenog svakodnevnog rituala. Zoki iz Šumadinca bio je nadaleko poznat po svojoj ljubavi prema kafi, često je od milja nazivajući kafidžonkom, pokazujući svoju strast prema tom napitku iu svom životnom stilu. Kada vam treba poticaj i povećanje vitalnosti, kava je odavno prepoznata kao pouzdan napitak. Ipak, postoje različita mišljenja o njegovom utjecaju na zdravlje. Unatoč tome, ostaje jedna neporeciva istina: bilo da se radi o kavi ili bilo kojem drugom ukusnom užitku, umjerenost je najvažnije načelo kojeg se treba pridržavati, čak i ako se konzumacija smatra zdravom.

Prema dr. Jayu Michaelu Gazianu, profesoru medicine na Medicinskom fakultetu Harvard, kava se nekoć smatrala mogućim doprinositeljem bolesti koronarnih arterija tijekom 1960-ih. Međutim, kasnija istraživanja su otkrila da se samo značajna konzumacija kave, točnije pet ili šest šalica dnevno, može smatrati štetnom. Gaziano naglašava da su pojedinci koji konzumiraju prekomjerne količine kave skloni raznim rizičnim ponašanjima koja se razlikuju od onih koji uživaju u umjerenim količinama.

American College of Cardiology sugerira da je konzumacija dvije do tri šalice kave dnevno povezana s promicanjem zdravog srca. Prema riječima kardiologa D. Munga, zaključeno je da konzumacija dvije do tri šalice kave može povoljno utjecati na zdravlje srca, što rezultira poboljšanjem od 10 do 20 posto. Unatoč tome, ova poboljšanja u kardiovaskularnom zdravlju prate potencijalni rizici nakon toga. Progresija koronarne bolesti srca Stanje poznato kao zatajenje srca javlja se kada srce ne može učinkovito pumpati krv.

Problemi s ritmom srca Osobe koje dnevno piju dvije do tri šalice kave imaju smanjen rizik od srčanog udara i smrtnosti. Konzumacija kofeina može dovesti do povišenog broja otkucaja srca i krvnog tlaka, a prekomjeran unos može rezultirati simptomima poput tjeskobe, nesanice, pa čak i glavobolje. Međutim, dodavanje kave i šećera u kavu može doprinijeti debljanju i potencijalno rezultirati povišenom razinom šećera u krvi i dijabetesom, što u konačnici povećava rizik od razvoja bolesti srca i drugih povezanih stanja. Konsenzus među istraživačima postignut je u korist filtrirane kave kao značajno superiornijeg izbora u usporedbi s nefiltriranom kavom.

Bonus tekst:

Mnogima je pripremanje kajgane svakodnevna rutina, pa smatraju da je dovoljno samo umutiti i ispeći jaja. Ipak, postoji mali trik koji vaše jelo može učiniti još ukusnijim. Origano je začin koji se koristi u gotovo svakom jelu, ali jajima daje vrlo poseban okus. Nasjeckajte pola glavice luka i popržite na ulju. Umutite jaja i posolite u tavi. Možete narezati i malo šunke ili slanine. Dodajte par prstohvata origana, a možete dodati i kima.