– Stres je jako prisutan u posljednje vrijeme u skoro svim segmentima društva. Jednostavno, vrijeme je danas postalo skupocjeno, jer ga je sve manje, a neke osobe moraju da rade i po dva posla, tako da nemaju vremena za sebe, što se odražava i na samo zdravlje….

Kako bi se riješio povišeni krvni tlak, neophodne su promjene u prehrani. To znači smanjiti unos soli i masnoća, a istovremeno povećati unos vode. Uz općepriznate preventivne mjere protiv ovog podmuklog stanja, uključivanje ove “inteligentne” hrane bogate hranjivim tvarima u vlastitu prehranu također će igrati značajnu ulogu u održavanju opće dobrobiti. Nekoliko studija predstavilo je značajne dokaze koji podupiru ideju da cimet, dobro poznati začin, ima sposobnost snižavanja sistoličkog i dijastoličkog krvnog tlaka kod odraslih osoba.

  • Uključivanje pola mjerice cimeta u prahu u vašu dnevnu prehranu može pojednostaviti proces učinkovitog upravljanja visokim krvnim tlakom. Za brže rezultate, pokušajte oralno konzumirati cimet u prahu tako što ćete ga sisati i zatim progutati. Dodatni sadržaj: Rekreirana rečenica: Dodatne informacije: ČEŠNJAK Uključivanjem ove hranjive hrane u svoju prehranu, možete doživjeti trenutni pad krvnog tlaka. Češnjak posjeduje iznimnu sposobnost opuštanja i širenja krvnih žila, čime potiče besprijekornu cirkulaciju krvi i konačno ublažava napetost.

Kako biste iskusili trenutačno ublažavanje stresa i brze rezultate, integrirajte nekuhani češnjak u svoj režim prehrane tako da ga kombinirate s kruhom, uključite ga u salate ili ga koristite kao ukras za predjela. Allium sativum, koji se obično naziva češnjak, stara je biljka koja se uzgaja bezbrojnim generacijama i koristi kao pojačivač okusa i kao ljekovita biljka. Porijeklom iz srednje Azije, češnjak se danas uzgaja diljem svijeta. Njegov jedinstven i snažan okus i miris čine ga nezaobilaznim elementom u raznim kulinarskim običajima.

Izgled glavica češnjaka može varirati, pri čemu je svaki pojedinačni češanj prekriven tankom, papirnatom ljuskom. Boja ovih zaštitnih slojeva, od bijele do nijansi ljubičaste ili ružičaste, određena je specifičnom sortom češnjaka. Dostupne su različite vrste češnjaka, uključujući sorte češnjaka Hardneck, koje imaju snažnu središnju stabljiku i sposobnost stvaranja cvjetne stabljike. Ove posebne sorte češnjaka poznate su po velikim i aromatičnim režnjevima. S druge strane, češnjak Softneck ima savitljivu stabljiku i ne stvara cvjetnu stapku. Omiljen je zbog lakoće skladištenja i dužeg roka trajanja.

  • Što se tiče uzgoja, češnjak uspijeva u dobro dreniranom tlu koje je bogato organskom tvari. Sadnja se može obaviti u jesen ili rano proljeće. Ovdje je pregled procesa uzgoja: Za optimalnu pripremu tla preporučuje se održavanje pH razine između 6,0 i 7,0. Osim toga, tlo treba biti temeljito obrađeno i rahle teksture. Da biste započeli proces sadnje, klinčiće treba postaviti na dubinu od oko 5 cm, osiguravajući razmak od 10-15 cm između svakog. Kako bi se potaknuo snažan rast, imperativ je održavati dosljedno navodnjavanje i marljivo eliminirati sve neželjene korove. Berba se obično odvija nakon što lišće požuti i otpadne, što se obično događa otprilike 7-8 mjeseci nakon prve sadnje. Hranjivi sastav ostaje nepromijenjen.

Češnjak nudi široku lepezu hranjivih tvari, uključujući vitamine C i B6, kao i minerale mangan, selen, kalcij i željezo. Aktivne komponente češnjaka su alicin, poznat po svojim antimikrobnim svojstvima, te saponini i flavonoidi. Evo raščlambe nutritivnog sastava na 100 g sirovog češnjaka: bioaktivni spojevi pronađeni u češnjaku doprinose njegovim brojnim zdravstvenim dobrobitima, dok osiguravaju profil hranjivih tvari koji se sastoji od 149 kcal energije, 33 g ugljikohidrata, 6,4 g proteina, 0,5 g masti i 2,1 g vlakana.

Prisutnost antimikrobnih svojstava pomaže u borbi protiv bakterija, virusa i gljivica, dok antioksidansi djeluju na zaštitu stanica od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima. Poboljšanje zdravlja kardiovaskularnog sustava ima potencijal za smanjenje krvnog tlaka i razine kolesterola. Jačanje imuniteta može ojačati imunološki sustav i potencijalno skratiti trajanje prehlade. Suplement pomaže jetri u njezinim funkcijama detoksikacije. Češnjak se u kulinarstvu koristi u mnoštvu načina kuhanja, pokazujući njegovu svestranost.