Zoran Radmilović je poznati glumac koji nosi sa pravom epitet barda srpskog glumišta i može se reći da je lik kojeg svi vole, a on je rođen na današnji dan 1933. godine.

  • Zoran Radmilović, uistinu izvanredan glumac, nije prestajao osvajati publiku, ostavljajući je uvijek zapanjenom kad god bi se pojavio na pozornici. Njegove izvedbe koje su ulijevale strahopoštovanje popraćene su gromoglasnim pljeskom, što je natjeralo publiku da ustane na noge uz ovacije.
    Tijekom svog postojanja bio je nadaleko hvaljen zbog svojih brojnih ostvarenja, koja uključuju izuzetan doprinos kinematografskim djelima poput “Maratonci trče počasni krug”, “Majstori, majstori”, “Majstorska radionica”, “Radovan III” i “Kralj”. Ibi.” Kazališna predstava Radovan III., izvedena nevjerojatnih 299 puta u Ateljeu 212, učvrstila je cijenjenu reputaciju Zaječarca Brke kao nenadmašnog vladara duhovitosti i spontane kreativnosti.

Interakcije Zorana i Mire Banjac na pozornici Ateljea doista su nam se urezale u sjećanje. Upravo u tim trenucima otkriva se Zoranov pravi karakter, pokazujući njegov prezir prema čovječanstvu. Poput tegljača koji ga vodi, on nas vodi dok ga mi slijedimo iza njega. Međutim, čovjek kojemu svjedočimo na pozornici nije isti čovjek kojeg susrećemo privatno. Zoran je suzdržan pojedinac koji svoj duh čuva isključivo za scene koje izvodi, a koje obuzimaju cijelo njegovo biće. Upravo je to ono što Atelier čini tako nesvakidašnjim. Zoran personifikuje suštinu Ateljea 212, ostavljajući neizbrisiv utisak u našim dušama i srcima dok smo živi. Ovako glumica rječito dočarava svoju kolegicu.

Izvođač je godinama bio u braku sa ženom po imenu Dina, a iz njihove veze rodila se kćerka Ana. Njihova zadivljujuća priča o privrženosti započela je u drugom dijelu 1960-ih, kada su se jedno drugome zavjetovali na vječnu odanost. Geneza svega može se pratiti unazad do snimanja televizijske drame Mome Kapora “Ženidba”, gdje je Dina, odišući nebeskom privlačnošću i posjedujući blistav i elegantan stas, već pobrala obožavanje kao jedna od najomiljenijih beogradskih glumica. Bilo je za očekivati ​​da je za to vrijeme već bila zaručena.

Radmilovićeva nepokolebljiva odlučnost da stekne njezinu naklonost ustrajala je unatoč preprekama. Naposljetku, zanosna glumica raskinula je njihove zaruke i umjesto toga odlučila svoju ljubav i povjerenje pokloniti šarmeru bez premca. Napustila je svoje raskošno obiteljsko prebivalište kako bi živjela u njegovoj skromnoj mansardi. Poznati glumac, zadovoljan svojim obilnim blagoslovima, jednom je primijetio jednostavnost takvog načina života.

Dolazak njihove kćeri Ane dao im je neodoljiv osjećaj sreće i zadovoljstva, djelovavši kao pokretač intenziviranja i učvršćivanja veze između ove dvije umjetničke duše. Zoran je svesrdno prigrlio svoju ulogu oca, dokumentirajući svoj put u posvećenom dnevniku isključivo posvećenom odrastanju njegove kćeri. Poticanje njezinog mladog intelekta postalo mu je glavni prioritet, jer je aktivno poticao njegovanje mašte i praksu prepuštanja kreativnim sanjarenjima.

Nakon njihovih tragičnih nesreća, Dina se odlučila povući iz javnosti i cijelim se bićem posvetiti odgoju Ane. Njezin jedini fokus postalo je očuvanje Zoranove ostavštine i ovjekovječenje uspomene na njega, ulažući svu svoju energiju u taj pothvat.

  • Trenutak kada je Zoran preminuo u Dininom zagrljaju Anu Radmilović ostavio je shrvanu. Ovaj duboko dirljivi susret u početku je potaknuo sumnju u njoj, natjeravši je da posumnja u autentičnost situacije. U početku je njezin bijes bio usmjeren prema Dini, no ubrzo se prebacio i na samog Zorana jer se osjećala izdanom njegovim naglim odlaskom. Čak i dan danas, Ani je teško u potpunosti prihvatiti stvarnost njegove odsutnosti, boreći se pomiriti se s dubokim gubitkom koji je doživjela.
    Ana Radmilović je svoje drage uspomene s ocem vješto dokumentirala i očuvala u zadivljujućoj knjizi pod naslovom “Kad bi svijet imao brkove”.

Izražavajući osjećaj nelagode i nelagode zbog njegove slave, Ana Radmilović otkrila je svoju averziju prema javnom priznanju. Njegova nepokolebljiva težnja za mirom bila je temeljna vrijednost koju je duboko cijenio. Odgojen s prezirom prema onima na položajima moći, poticao je snažnu predanost pravdi i živio svoj život u skladu sa svojim načelima. Dina Rutić Radmilović tragično je podnijela bolan gubitak i supruga i kćeri. Kći Ana preminula je u preranoj dobi od 43 godine u veljači 2017. godine.