– Idemo se malo posvetiti ženama koje odugovlače sa udajom i zasnivanjem obitelji, jer su jednostavno došla takva vremena. Naime, evidentno je da su danas žene itekako izbirljivije u odnosu na prošla vremena, i da jednostavno traže sigurnost u svakom mogućem slučaju.

Predstavljajući izvanrednu priču iz kancelarije Mihaila Litvaka, priču koja dodatno učvršćuje njegovu reputaciju kao najvećeg svetskog psihologa, ulazimo u njegove renomirane principe za vođenje ispunjenog života.

  • Određenog dana, Marija je posetila moju lekarsku ordinaciju u teškoj situaciji. Njena dilema se vrtela oko nemogućnosti da obezbedi odgovarajućeg romantičnog partnera. Iza Marije, uspješne i obrazovane direktorice uspješne kompanije, kriju se ostaci propalog braka i prisustvo dvije odrasle kćeri.

Marija je žena koja je postigla uspeh u svakom aspektu svog života, osim kada su u pitanju srčane stvari. Uprkos ogromnoj ljubavi prema svom mužu, ona se suočava sa neskladom u njihovim ambicijama. Dok se Marija nastavila školovati i krenula naprijed, uspostavivši impresivnu karijeru u poslovnom svijetu, njen suprug ostaje zadovoljan kao običan radnik sa skromnim primanjima, ne pokazujući sklonost ka profesionalnom razvoju.

  • Kako je Marijina karijera cvetala i dostizala nove visine, nezadovoljstvo njenog partnera je raslo, što je izazvalo značajan pritisak na njihov brak. Na kraju je Marija skupila hrabrost da se direktno suoči s njim, tražeći smjernice kako da spase njihovu vezu.

Njegova molba je bila da pojedinci napuste posao i daju prednost dobrobiti svojih najmilijih.

U potrazi za kućnom harmonijom, Marija je donela odluku da da ostavku na posao i prihvati ulogu domaćice. Nažalost, ova žrtva nije donijela željeni mir u domaćinstvu. Muž, obuzet gorčinom, nalazio je krivicu u svemu. Činilo se da ga Marijino prisustvo kod kuće iritira, služeći kao stalni podsjetnik na njen uspjeh dok se on osjećao ostavljenim. Nakon što je nekoliko godina prošlo bez ikakvog poboljšanja bračne situacije, Marija je donela tešku odluku da podnese zahtev za razvod. Poduzevši hrabar korak da napusti muža, krenula je iznova.

Uprkos tome što je svojim kćerima sama omogućila obrazovanje i oživjela svoju karijeru iz dubine neuspjeha, ostala je nesretna u stvarima srca. To ju je navelo da potraži utjehu i savjet od psihologa.

Ovo je korijen njenog problema:

Bez oklijevanja, ako vaš partner ne uspije rasti i evoluirati zajedno s vama, najbolje je da se rastanete. Pokušaj da ih promijenite bio bi uzaludan, pa je mudro ne gubiti svoje dragocjeno vrijeme. Marija je izrazila svoje nezadovoljstvo nepravednošću situacije, jer je primijetila da su muškarci za koje je bila zainteresovana, a koji su bili uspješni biznismeni, bili u društvu domaćica i majki kojima su nedostajale vlastite karijere i postignuća.

Većina muškaraca koji su bili zainteresirani za Mariju bili su poznati po svojim ženskim tendencijama i stoga nisu smatrani održivim opcijama. Predložio sam Mariji da istraži područje visoko ostvarenih pojedinaca u poslovnom svijetu koji dijele njene strasti. Upornim traganjem neminovno će otkriti put do željenog odredišta.

Dakle, dame, napredujte sa svojim doktorskim disertacijama i nikada ne gledajte iza. Zanemarite one ispod sebe, jer će samo ometati vaš napredak. Od njihovog prisustva nema nikakve koristi. Čak i ako se potpuno transformišete kako biste ispunili njegova očekivanja, ipak nećete zadovoljiti njegove želje.

Poželjnije je naći se u samoći, a ne u društvu pojedinaca lošeg karaktera.

BONUS VIJEST:

Psiholog Mihail Litvak se u svojoj raspravi osvrnuo na faktore koji određuju koji će pojedinci uspešno uspostaviti srećan porodični život, kao i one koji mogu doprineti povećanju stope razvoda.

Tokom intervjua izrazili ste uvjerenje da su sretne porodice rijetka pojava. Postoji oskudica u ovom pogledu. Moje lično istraživanje brojnih porodica pokazalo je da su od 11 hiljada samo 3 porodice doživjele istinsku sreću. Važno je napomenuti da se normalnim mogu smatrati samo one porodice koje su srećne, dok se za ostale karakteriše patološko stanje koje predstavlja nesrećnu kohabitaciju dve osobe. Prevalencija razvoda postavlja pitanje zašto se oni tako često javljaju. Da li je moguće da pojedinci često griješe pri odabiru životnog partnera?

  • Za ovu pojavu krivac je nedostatak odgovarajućeg obrazovanja. Pojedinci nisu naučeni vještinama kritičkog razmišljanja ili kako da donose informirane odluke kada je u pitanju izbor životnog partnera. Da bismo dalje istražili ovo pitanje, sproveli smo anketu kako bismo utvrdili koja je izjava ljubavi najviše odjeknula među učesnicima. Predstavljene su opcije: „Ne mogu bez tebe“, „Nikada te neću uvrediti“ i „Hajde da se uhvatimo u koštac sa životom zajedno“. Iznenađujuće, nevjerovatnih 75% žena izabralo je izjavu “Ne mogu živjeti bez tebe”. Zabrinjavajuće je primijetiti da je ovaj izbor više usklađen sa osjećajima zavisne osobe pojedinac ili neko ko se bori sa zavisnošću. Zapanjujuće je da niko od učesnika nije favorizovao iskrenu izjavu ljubavi: „Hajde da se uhvatimo u koštac sa životom zajedno!

Postoji istinska i angažovana radoznalost za postojanje i rast voljenog entiteta. To je uobičajeno izraženo osećanje: “Ne postoji niko ko gaji naklonost prema meni.” Da li ste upoznati sa umetnošću ljubavi? Naši sindikati, u suštini, liče na nevine dječje igre u kojima odzvanja refren “Ne mogu bez tebe”.

Kako vrijeme prolazi, šta postaje s ljubavlju? Gdje na kraju nalazi svoje mjesto?

Kako vrijeme prolazi, ljubav postaje sve snažnija… A ako je u početku nije bilo, sve više propada.

Kako se muškarci i žene razlikuju u percepciji braka?

  • Percepcija braka je podijeljena između oba spola, ali razlika leži u tome gdje se nalaze muškarci i žene. Ova razlika je evidentna u izboru odjeće, pri čemu muškarci nose pantalone, a žene suknje. Stoga se prvo mora identificirati ili kao muškarac ili kao žena prije nego što krene na put izgradnje porodice. Samo pojedinci koji posjeduju fizičko blagostanje, duhovni rast i materijalno obilje imaju pravo da osnuju porodicu. Preporučljivo je izbjegavati uplitanje sa pojedincima kojima nedostaje finansijska stabilnost i profesionalna kompetencija.

Šta ih čeka ako je njihova veza započela intimnošću?

Napredovanje prema intimnosti najbolje je rezervisati za kasniju fazu, dok bi početna faza trebala dati prioritet uspostavljanju zajedničke perspektive. Prava ljubav nije samo gledanje jedno drugom u oči, već usklađivanje vizije sa zajedničkim ciljem. Grupa kanadskih istraživača istakla je četiri ključna elementa koji doprinose snazi ​​porodične jedinice.

Jedan aspekt koji okuplja ljude je zajednička perspektiva na život, dok je drugi faktor koji ih ujedinjuje je obostrano sklonost određenim vrstama kuhinje.
Na trećem mjestu su lične veze, dok je nagon za pružanjem naklonosti na četvrtom mjestu. Vrijedi napomenuti da kada se domaćinstvo formira isključivo na bazi fizičke intimnosti, to ne daje pozitivne ishode.