– Numizmatika je danas postala jako rijedak hobi,a  do prije 30 ili više godina, svaka druga osoba je voljela da skuplja razne novčiće. Međutim, sa vremenom se to sve izgubilo, a mi danas govorimo o nekim novčićima, koji su pravi raritet, te samim time su i više nego vrijedni i sa njima možete ietkako lijepo da zaradite.

Prema njemačkim medijima, najnoviji oglas jednog trgovca izazvao je veliko čuđenje na internetu. U oglasu je istaknuta kovanica od dva eura koja se reklamira kao iznimno rijedak kolekcionarski predmet, s nevjerojatnom cijenom od 99.000 eura.

U Njemačkoj, grad Bremen izlaže posebnu prigodnu kovanicu koja prikazuje dva istaknuta simbola grada: poznatu gradsku vijećnicu i cijenjeni kip Rolanda od Bremena. Ovi simboli imaju golemu važnost za Bremen i priznati su kao bitne komponente UNESCO-ve svjetske kulturne baštine. Bremen s ponosom predstavlja ovaj izniman novčić.

  • 2010. godine ovaj je novčić uveden na tržište, s nevjerojatnih 30 milijuna jedinica koje su bile u opticaju. Međutim, postavlja se pitanje: Kako prodavači racionaliziraju astronomske troškove koje pripisuju ovom konkretnom novčiću? Kovanica “Grace Kelly”, čija je vrijednost prema procjenama stručnjaka veća od 3000 eura, najvrednija je kovanica te vrste. Međutim, postoje nejasnoće oko vrijednosti bremenskog novčića. Ova sumnja proizlazi iz jedinstvenog sastava novčića, koji se sastoji samo od jednog metala, što ga razlikuje kao “čisti” novčić za razliku od uobičajene mješavine legura nikla, bakra i mjedi.

Vlasnik, kako stoji u oglasu, posjeduje izvanrednu kovanicu od 2 eura koja je doista jedinstvena. Dodatne informacije navedene u oglasu potvrđuju da nije otkriven nijedan drugi novčić s identičnim atributima, čime se potvrđuje iznimna rijetkost novčića koji je trenutno u prodaji.

Podsjećamo, Vrijednost stare valute obično ne doživljava pretjerani porast, iako postoje iznimke od ovog pravila. Novčanica od 100 dinara iz 1884. nedvojbeno je jedna od tih iznimaka. Trenutačno ova novčanica može doseći desetke tisuća eura. Kada se novac razmjenjuje, s tim je povezan poseban trošak, osobito kada se podiže iz banke. Međutim, ako se dogodi pogreška u procesu tiskanja ili kovanja, njegova vrijednost može vrtoglavo porasti, čineći ga zadivljujućim otkrićem za kolekcionare.

Predvidjeti razinu interesa koju će ovogodišnji novčići izazvati među numizmatičarima izazovan je zadatak, jer je neizvjesno kada će i u kojoj mjeri zaokupiti njihovu pozornost.

Prema riječima numizmatičara Željka Jelića, nerealno je očekivati ​​značajnije povećanje numizmatičke vrijednosti ovih kovanica. Iako bi njihova vrijednost s vremenom mogla malo porasti, malo je vjerojatno da će nas učiniti bogatima. U stvari, postoje novčići koji su stari jedno stoljeće i do danas nisu doživjeli značajniji porast vrijednosti. S druge strane, postoje novčići koji su stari tek dva desetljeća i vrlo su traženi. Primjerice, kovanice s likom Nikole Tesle vrlo su tražene, bez obzira na nakladu.

Kolekcionari vole kovanice koje su proizvedene u ograničenim količinama i kruže u javnosti, a stanje tih kovanica igra značajnu ulogu u određivanju njihove vrijednosti. S druge strane, pojedini primjerci ovih kovanica nemaju nikakvu novčanu vrijednost za kulturne institucije.

Novčanica iz 1884. godine, koja je imala značajnu numizmatičku vrijednost, nastavila se koristiti kao zakonsko sredstvo plaćanja sve do izbijanja Prvog svjetskog rata. Tijekom tog razdoblja još je u optjecaju bilo oko 70 ovih novčanica, no gdje se većina njih nalazi ostaje misterij.

BONUS VIJEST:

Jelena Karleuša je u nedavnoj ispovijesti otvoreno iskazala ljubav prema službenom suprugu Dušku Tošiću.

Oko Karleušinog trenutnog bračnog statusa s Tošićem postoje nedoumice, a nedavno je odlučila da objelodani zamršenosti njihovog zajedničkog života, što je mnoge iznenadilo nakon dužeg vremena.

Ljude uvijek iznenađuje kada spomenem da smo moj suprug i ja još uvijek u braku. Opća je pretpostavka da smo se odavno razveli i da više ne živimo zajedno. Međutim, ovo ne može biti dalje od istine. Stvarnost je takva da je naša veza već neko vrijeme u stanju očaja i odbijam prevariti bilo koga u vezi s tim. Ispričavam se zbog eventualne neugodnosti jer čvrsto vjerujem da Duško i ja nikada ne bismo trebali gledati jedno na drugo s neprijateljstvom, kao što su to činili moji roditelji tijekom razvoda.

Stalno promatram i svoju Divnu i svog oca. Njihov brak je završio kada sam imao oko 7 ili 8 godina, ali su održavali izvanredan odnos sve do njezine smrti. Ovo je prava istina. Duško, s druge strane, pokazuje neke razlike jer ima tendenciju da bude prilično tvrdoglav i bori se s ogromnim pritiskom. Samo da je pristupio medijima na malo drugačiji način, naša bi pobjeda bila osigurana.

On nije samo otac moje djece, već i sastavni dio moje obitelji. Gledam ga kao najomiljeniju osobu, nekoga za koga bih rado primio metak žrtvovati vlastiti život deset puta.

Pojedinci u mom društvenom krugu, kao i moji bliski prijatelji, puni su bijesa. Smatraju da svoju priču trebam zaključiti s Duškom, unatoč njegovom nedostatku truda da usreći i poboljša moj život. Svi žele novi početak i novu ljubav za mene. No, navikao sam se na nepovoljne okolnosti i kroz njih se lakše snalazim nego u nepoznatom teritoriju pozitivne situacije. Jelena je otvoreno priznala da trenutno ne razmišlja o novoj ljubavnoj vezi.

  • Ljubav i početak iznova nisu misli koje okupiraju moj um. Međutim, potpuno sam svjesna da zaslužujem ljubav. Prošlo je duže vrijeme otkako sam iskusio toplinu zagrljaja, ljubav drugoga ili utjehu ljubaznih riječi. Unatoč tome što znam svoju vrijednost, ne mogu tvrditi da žudim za tim stvarima, jer je moje postojanje postalo robotizirano i lišeno emocija. Karleuša je ispričala da im je u sjećanju ostao posljednji put kada ih je Duško zagrlio i izrekao lijepe riječi.

Prošlo je nekoliko godina otkako smo prekinuli našu vezu, koja traje više od pet godina. Umjesto toga, sada nalazim ispunjenje u ljubavi i podršci svoje djece, Athene i Nike. Pružaju mi ​​emocionalnu hranu, pažnju, lijepe riječi i komplimente, baš kao i moji vjerni obožavatelji. To je razlog zašto ulažem toliko sebe u njih, jer mom osobnom životu nedostaje prisutnost ljubavi. Otkrio sam da sreću mogu pronaći u sebi, neovisno o drugoj osobi. Moja potpunost ne ovisi o nekom drugom, niti moje želje ovise o njihovoj naklonosti. Crpim radost iz raznih situacija i jednostavnih užitaka u životu. Moja sreća ne ovisi o tome voli li me muškarac ili ne.