– Pošto je došao period sadnje raznih biljnih kulturi, a također je stiglo i vrijeme, kada imamo jako puno štetočina koje su jako štetne za krumpir, paradajz, krastavce i ostale biljke. Za danas smo vam spremili jednu jako zanimljivu priču, kako da iskoristite coca-colu u borbi protiv parazita.

Na početku ljeta vrtovi i cvjetnjaci često nailaze na probleme s lisnim ušima. Ako tradicionalni sprejevi za kućanstvo nisu dali rezultate, možda vrijedi razmisliti o nekonvencionalnom pristupu, poput korištenja Coca-Cole. Iznenađujuće, ovaj poseban sprej pokazao je izvanrednu učinkovitost u borbi protiv lisnih uši. Razvijanje snažnog rješenja za borbu protiv lisnih uši, poznatog kao čudotvorni sprej, zahtijeva temeljitu pripremu.

Sastojci: Za jednu bocu Coca-Cole preporuča se dodati tri žlice tekućeg sapuna; međutim, ako koristite manju bocu Coca-Cole, jedna žlica bi trebala biti dovoljna. Postupak: Kako bi se pokrenulo oslobađanje plina, neophodno je snažno protresti Coca-Colu ili je pretočiti u nezatvorenu posudu jer je to ključno za izbjegavanje potencijalnih problema s prskanjem. Nakon što se karbonizacija rasprši, dodajte tekući sapun u Coca-Colu i temeljito ih pomiješajte. Uključivanje sapuna pomaže u poboljšanju adhezivnih svojstava otopine, osiguravajući optimalno prianjanje na lišće. Što se tiče čišćenja povrća, poželjno je odlučiti se za organski tekući sapun.

No, ako namjeravate prskati ruže ili druge vrste cvijeća, tu svrhu može poslužiti i obični deterdžent. Za nanošenje otopine, ulijte je u raspršivač nakon što ste je pripremili. Raspršite otopinu izravno na lisne uši, bez obzira nalaze li se na ružama, povrću, drveću ili bilo kojoj drugoj površini. U spreju nema razrjeđivanja jer se ne dodaje voda. Smrtonosni učinak na lisne uši postiže se jednostavnom kombinacijom Coca-Cole i sapuna. Recept za ovaj domaći sprej za lisne uši je prekrasno jednostavan.

U vrtu ima raznih štetnika kao što su lisne uši, puževi, krumpirove zlatice. Dok neki štetnici mogu uzrokovati samo minimalnu štetu, drugi imaju sposobnost potpuno desetkovati našu salatu preko noći. To može brzo sav naš trud i vrijeme provedeno u vrtu učiniti uzaludnim. Tražeći smjernice od stručnjaka, bili smo prosvijetljeni o metodama za prepoznavanje štetočina, razumijevanje njihovog porijekla i njihovo učinkovito uklanjanje. Ako se štetočine neželjeno pojave u vrtu, važno je upoznati se s najčešćim i potrebnim radnjama koje treba poduzeti. Lisne uši Lisne uši, koje su sićušni insekti, preživljavaju konzumiranjem biljnog soka.

Mogu zaraziti razne biljke uključujući salatu, grah, jagode, bob, kao i cvijeće u vrtovima i na balkonima. Njihova prisutnost dovodi do uvijanja lišća, žućenja, ljepljivosti, a često je praćena prisutnošću mrava. Da biste spriječili lisne uši, možete koristiti domaće lijekove ili se odlučiti za razne prirodne proizvode koji su sada lakše dostupni na tržištu. Za prirodno suzbijanje lisnih uši najjednostavniji način je potapanje koprive u vodu na cijeli dan (oko jedan kilogram kopriva na 10 litara vode). Nakon što se procijedi, dobivena otopina može se odmah primijeniti na zahvaćene biljke.

Ključno je izbjegavati da se kopriva namače dulje od 24 sata jer će se tada zaštitna smjesa pretvoriti u gnojivo. U slučaju da šteta nije velika, preporučljivo je ne odlagati proizvode; umjesto toga, razmislite o namakanju ubrane salate u vodi i nježnim ispiranjem lisnih ušiju. Vrtovi i dvorišta često se suočavaju s izazovom najezde puževa, budući da ta stvorenja imaju sklonost proždirati razne biljke uključujući kupus, cvjetaču, zelenu salatu i lišće drugog povrća i cvijeća. Ključ je u proaktivnim mjerama jer je primarni cilj spriječiti puževe da se infiltriraju u vrt. U tu se svrhu preporučuje dobro osmišljen vrtni rub koji je odvojen od okolne trave.

Kako biste spriječili skrivanje i razmnožavanje puževa, preporučljivo je ukloniti drvene daske i sve druge predmete u vrtu koji mogu poslužiti kao zaklon. Osim toga, važno je minimizirati prisutnost vlažnih područja. Noćna priroda puževa čini ih najaktivnijima tijekom noćnih sati, pružajući priliku da ih uhvatite u akciji i bez napora ručno uklonite. Kada je riječ o borbi protiv ovih vrtnih štetočina, proljeće je optimalna sezona za ulazak u tu bitku. Kupusna muha čest je kukac koji se često može naći u blizini kupusnjača.

Biljke koje pripadaju obitelji kupusnjača, poput zelja, cvjetače i brokule, često su meta kupusne muhe. Ovaj štetnik ima sposobnost brzog desetkovanja korijenovog vrata ili nadzemnog dijela naših biljaka, što dovodi do gubitka cijelog uroda. Za učinkovito suzbijanje kupusne muhe preporuča se zaštita biljaka kupusa pokrivanjem entomološkim mrežama. Najbolji način zaštite od štetnika su fizičke barijere. Spriječavanjem muha da pristupe sadnicama i polože jaja koja bi im u konačnici naštetila, sadnice ostaju neozlijeđene.