Kako se Uskrsni post bliži kraju, mnogi se pojedinci nalaze zbunjeni misterijom debljanja unatoč suzdržavanju od kalorične hrane. Kako bismo rasvijetlili ovu problematiku, potražili smo stručno znanje nutricionistice Jovane Srejić Ferluga koja će proniknuti u temeljne uzroke i razloge pojave debljanja u ovom razdoblju.

U kontekstu trudnoće dolazi do povećanja konzumacije ugljikohidrata. Uzmite mahunarke, na primjer, one su općenito prepoznate kao odličan izvor proteina. No, 100 grama graha ne sadrži samo približno 10,5 grama proteina, već i 19,5 grama ugljikohidrata. S druge strane, piletina daje snažan kontrast s 29,5 grama proteina i nula ugljikohidrata na 100 grama. To je objasnio govornik, koji je naglasio da, iako su mahunarke nedvojbeno hranjive, njihov se nutritivni sastav značajno razlikuje od određenih namirnica s visokim udjelom masti.

Prema riječima nutricionistice, meso ima najdulji proces probave i pruža najdulji osjećaj zadovoljstva, dok se jednostavni šećeri brzo probavljaju i daju samo kratkotrajan osjećaj sitosti. Nažalost, značajan dio pojedinaca koji poste oslanja se na bijelo brašno i šećere kao temelj svoje prehrane. To je dodatni faktor koji pridonosi debljanju tijekom posta.

Osim toga, opće je poznato da razni namazi nadopunjuju kruh ili peciva, nudeći praktične i ukusne opcije obroka za dane užurbane ili kada kuhanje nije opcija. Ipak, važno je napomenuti da nisu svi namazi hranjivi i niskokalorični te treba voditi računa i o količini koja se konzumira.

Prema riječima nutricionistice Jovane Srejić Ferluga, kada je riječ o posnim namazima, hranjivima se smatraju opcije poput humusa ili namaza od graha. Ženama se preporučuje oko 50 grama ovih namaza, a muškarcima do 80 ili 100 grama. Upariti ih s 2 ili 3 kriške kruha od cjelovitog zrna dovoljno je za zadovoljavajući obrok. Također razmislite ima li razlike što ćete prvo pojesti iz svog tanjura.

BONUS TEKST

Apiterapija, ključna komponenta prirodne medicine, obuhvaća korištenje pčelinjih proizvoda za liječenje specifičnih zdravstvenih stanja, kao i njihovo uključivanje u svakodnevnu prehranu za promicanje dobrobiti i prevenciju bolesti kod ljudi i životinja. Primjena pčelinjih proizvoda u apiterapiji nadilazi oralnu konzumaciju i uključuje lokalizirane tretmane, kao što su lokalna uporaba meda za pomoć u zacjeljivanju rana koje sporo zacjeljuju, otopine propolisa za suzbijanje gljivičnih infekcija na stopalima i herpesa, terapijska primjena pčelinji otrov za reumatske bolesti i uključivanje matične mliječi u kreme protiv starenja, među ostalim primjerima.

Bitno je naglasiti da pčelinjim proizvodima organizam ne može odoljeti, za razliku od sintetičkih proizvoda. Kompleksan sastav i sinergijski učinci pčelinjih proizvoda čine ih neprocjenjivim u očuvanju zdravlja i liječenju raznih bolesti. Popularnost pripravaka koji sadrže med, pelud, propolis i matičnu mliječ sve je veća zbog njihovog blagotvornog djelovanja na organizam.

Učinkovitost meda kao ljekovite tvari ovisi o kalibru meda i specifičnom biljnom izvoru iz kojeg potječe. Zbog svog osebujnog sastava, med posjeduje vrijedna antimikrobna i antioksidativna svojstva. Štoviše, med služi kao visoko probavljiva hrana koja trenutno nadoknađuje osiromašene razine energije, dok njegova produljena konzumacija pridonosi poboljšanoj fizičkoj izdržljivosti i mentalnoj ravnoteži. Sirovi med i propolis sadrže fitonutrijente koji su pokazali potencijal u prevenciji razvoja raka. Nadalje, kombinirani utjecaj flavonoida prisutnih u medu, propolisu i peludi, kada se koriste zajedno s drugim lijekovima, značajno utječe na prevenciju i liječenje tumora.

Dokazano je da redoviti unos meda povećava prisutnost korisnih antioksidansa u krvotoku, koji imaju antibakterijska svojstva.

Tradicionalni lijekovi odavno su prepoznali ljekovita svojstva meda u ublažavanju simptoma gripe i prehlade. Opsežna istraživanja su uvjerljivo pokazala da med služi kao optimalni prirodni zaslađivač za osobe s dijabetesom tipa 2 i povišenim razinama kolesterola.

  • Ljekovita svojstva meda su višestruka, jer ne samo da pospješuje apsorpciju i učinkovitost lijekova, već i pročišćava organizam eliminirajući štetne tvari. Njegove terapeutske prednosti proširuju se na liječenje različitih stanja, uključujući gastritis, čir na želucu i crijevne infekcije, kao i regulaciju lučenja želučane kiseline i detoksikaciju jetre. Med se također koristi u liječenju ginekoloških problema, ublažavanju jutarnjih mučnina i liječenju respiratornih bolesti kao što su kronični bronhitis, bronhijalna astma, rinitis, alergijski rinitis, faringitis, sinusitis i laringitis. Nadalje, pomaže kod anoreksije ili gubitka apetita, normalizira rad crijeva, ublažava zatvor i pomaže kod hemoroida.