Kada otvorimo portale skoro svaki dan uvijek možemo da naiđemo na neke jako tužne vijesti koje nam dolaze sa svih strana svijeta. Mnogo je tu ubistava, pljački,m masovnih masakra na skoro svakom nivou. Sljedeća priča nam dolazi iz najudaljenijeg kontinenta na svijetu, a to je svakako Australija.

Kako prenosi SkyNews, tokom mise u crkvi u Sidneju dogodio se incident koji je rezultirao povredama četiri osobe. Biskup Mar Mari Emmanuel je navodno bio ciljana meta napada. Srećom, nijedna od povreda koje su zadobili umiješani nije opasna po život, potvrdila je policija. Starosna granica pojedinaca o kojima govorimo kreće se od 20 do 60 godina.

Vlasti u Novom Južnom Velsu potvrdile su da je policijska operacija trenutno u toku u Wakeleyju nakon izvještaja o incidentu uboda nožem. Jedna osoba je uhapšena, iako se razlozi napada još uvijek ispituju. Nakon što se napad dogodio tokom live streama mise na Facebooku, stream je odmah prekinut.

Uprkos situaciji, pojedinac koji je posmatrao događaj hrabro je ispričao svoje iskustvo australskim medijima, rekavši: “Mladić je učestvovao u nemilosrdnom i agresivnom napadu, zadavši seriju snažnih udaraca.”

  • Gradonačelnik Frank Carbone iz Fairfielda prenio je svoje pozitivno mišljenje i pokazao nepokolebljivu vjeru u dobrobit biskupa. U intervjuu za Sky News Australia, on je naglasio nezamjenjivu ulogu biskupa i svećenika u našoj zajednici, ističući neizmjernu vrijednost njihove poruke koja promiče ljubav i mir. Zaista je srceparajuće svjedočiti ovako žalosnom incidentu koji se dogodio jednom od ovih cijenjenih pojedinaca.

Nakon napada, nemiri su izbili na ulicama Fairfielda, što je navelo gradonačelnika da zamoli za mir. Carbone je pozvao sve da podrže policiju u efikasnom izvršavanju svojih dužnosti, naglašavajući važnost izbjegavanja bilo kakvih radnji koje mogu ometati njihov rad.

U blizini poznate plaže Bondi, tačnije u istočnom predgrađu Sidneja, dogodio se srceparajući događaj u tržnom centru Westfield Bondi Junction. Joel Cauchi, 40-godišnji pojedinac, počinio je užasan napad nožem koji je tragično odnio živote šest osoba. Nakon incidenta, policija je odmah intervenisala i uhapsila napadača.

DODATNA VIJEST:

Prema pisanju beogradskih medija, u službenom vozilu JKP Vodovod dokumentovano je ukupno 400 otkrića. Vjeruje se da su ovi nalazi povezani s navodnom umiješanošću S.J. (50) i D.D. (50) u kriminalnoj delatnosti.

Očekuje se da će u narednim danima biti objavljeni dodatni tragovi vozila, prema nezvaničnim izvorima. Prema pouzdanom insajderu beogradskih medija, iz unutrašnjosti službenog vozila JKP „Vodovod“ u Boru iskorijenjeno je preko 500 dokaza. Od ovih tragova, 400 je već podvrgnuto vještačenju, dok se narednih dana očekuje još 100 pregleda.

Osim toga, izvor naglašava da je bilo namjernih izmišljotina o tragovima pronađenim na vanjskoj strani vozila.

Danas je majka osumnjičenog D.D. pojavio u Višem javnom tužilaštvu u Zaječaru. Odabrala je da iskoristi svoje zakonsko pravo da se uzdrži od svjedočenja, budući da je najbliži srodnik optužene osobe. Prema pisanju beogradskih medija, danas su iskaze tužilaštva dala još dva svjedoka. Prema navodima VJT “Zaječar”, osumnjičeni Srđan J. i Dejan D. nisu ponovo saslušavani u vezi sa slučajem VJT Zaječar. Nadalje, u ovom trenutku nije bilo prijedloga za produženje pritvora osumnjičenima.

Po okončanju dokaznog postupka koji je u toku, Dejan D. i Srđan J., optuženi za ubistvo dvogodišnje Danke Ilić, biće prebačeni u Specijalnu zatvorsku bolnicu u Beogradu na psihijatrijsku ekspertizu. Ovaj prijenos će se obaviti čim se ispune neophodni uslovi, čime se osigurava da njihovo prisustvo više nije potrebno tokom postupka koji je u toku. Po rešenju sudije za prethodni postupak u Višem sudu u Zaječaru, sadašnji pritvor licima će biti istekao 3. maja, nakon čega će biti doneto rešenje o eventualnom produženju pritvora.

Ukoliko osumnjičeni Radoslav D. odluči da da izjavu, biće podvrgnut ponovnom ispitivanju kao osumnjičeni, pošto je prethodno odlučio da ćuti na prvom saslušanju. Trenutno je u toku DNK forenzika radi analize bioloških tragova, a psihijatrijska forenzika osumnjičenih biće obavljena kada se za to steknu uslovi, navode u VJT “Zaječar”.

Nakon što je devojčicu udarilo vozilo i njeni ostaci prebačeni sa deponije gde su prvobitno napušteni, Dejan D. je priznao da ju je zadavio. Priveden je i Dejanov brat D. Dalibor, koji je, nažalost, preminuo u pritvoru.

Policijska istraga koja je u toku fokusirana je na lociranje posmrtnih ostataka Danke Ilić, dvogodišnjeg djeteta. Potraga se proširila od sela Zlot do Sumrakovca, obuhvatajući korito rijeke Zlot i rezervoare za vodu. Vredi napomenuti da su obe osobe umešane u ubistvo mlade Danke bile zaposlene u PUK-u “Vodovod” Bor.

U nastojanju da osiguraju sigurnost svoje zajednice, mještani Zlota su se okupili na skupu. Njihova namjera je bila da izvrše detaljnu inspekciju svih nekretnina, radeći zajedno na identifikaciji svake sumnjive aktivnosti i da je odmah prijave nadležnima. Motivacija za ovo udruženo nastojanje proizilazi iz dubokog osjećaja tuge i brige zbog nesrećnih okolnosti koje su okruživale mladu Danku Ilić.