– Vjerujemo da ste i sami svjedoci temperaturnih varijacija koje vladaju u proteklih par dan au cijeloj regiji. Jednostavno, nije normalno da sredinom marta ili početkom aprila imamo temperaturte, koje idu i do 30 stepeni celzijusa. Međutim, od danas slijedi i temperaturni pad vrijednosti u cijeloj regiji.

Prema RHMZ-u, u Srbiji se poslijepodne očekuje pretežno oblačno vrijeme, uz mjestimičnu kišu i mjestimično pljuskove s grmljavinom.

Doći će do promjene smjera vjetra koji će s umjerenog do jakog jugozapadnjaka prelaziti na umjeren do jak sjeverozapadnjak. Do ove promjene prvo će doći u Vojvodini, a u večernjim satima iu središnjoj Srbiji. Unutar prednjeg pojasa sjeverozapadnjak povremeno može dosezati jake udare olujne jačine.

Narednog dana očekuje se značajan pad temperature od 15 do 20 stupnjeva u odnosu na prethodni vremenski period.

17. travnja vremenska prognoza predviđa znatan pad temperature uz naoblačenje. U pojedinim krajevima moguća je kiša i mjestimični pljusak, au južnim i jugoistočnim krajevima Srbije moguća je grmljavina i intenzivniji pljuskovi. U planinskim predjelima jugozapadne i južne Srbije očekuje se prelazak padavina iz kiše u snijeg.

Kako se tjedan bliži kraju očekuje se oblačno nebo i česte oborine. U nadolazećem tjednu očekuje se da će se temperature kretati malo ispod ili oko sezonskog prosjeka, u većini krajeva od 12 do 16 °C. Očekuju se i kiša i lokalni pljuskovi, a u visokim planinama jugozapadne i južne Srbije mjestimice i snijeg.

Uključen je meteoalarm.

Srbija je trenutno pod žutim meteo alarmom zbog kombinacije kiše, grmljavine i visokih temperatura. Ovo upozorenje označava da postoji mogućnost opasnih vremenskih uvjeta. Iako prognozirane vremenske pojave nisu neuobičajene, važno je biti oprezan ako planirate aktivnosti na otvorenom koje mogu biti podložne meteorološkim rizicima. Savjetuje se pratiti očekivane vremenske prilike i izbjegavati nepotrebne rizike.

  • Važno je napomenuti da ljudsko tijelo ima sposobnost detektirati nadolazeće vremenske promjene i do 48 sati unaprijed. Ovo otkrivanje često signaliziraju simptomi poput glavobolja, promjena raspoloženja i poremećaja spavanja. Ovi simptomi mogu biti posebno izraženi danas i sutra zbog očekivanog značajnog sniženja temperatura, moguće i ispod 10 stupnjeva.

Prema riječima Nedeljka Todorovića, trenutna vremenska kretanja su tipična kolebanja, ponegdje pada kiša, a na planinama snijeg. Todorović ističe da ove promjene nisu ekstremne, već normalna pojava. Dodatno, Todorović daje uvid u trajanje perioda hlađenja.

Gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, meteorolog i prognostičar Nedeljko Todorović izjavio je da će hladno vreme prvi put stići u severne krajeve zemlje, tačnije danas oko podneva.

Prema riječima Todorovića, danas će u pojedinim područjima doći do značajnog pada maksimalnih temperatura u odnosu na jučer, s razlikom od 7-8 stupnjeva. No, u južnim krajevima temperature će ostati relativno nepromijenjene i tijekom dana kretati se oko 30 stupnjeva. Promjena vremena u Beograd će stići poslijepodne ili možda u večernjim satima, donoseći pad temperature i dolazak hladnog zraka. Ova promjena uvjeta postupno će dovesti do nižih temperatura i početka kiše. Glavnina padalina očekuje se tijekom noći i nastavit će se tijekom sutrašnjeg dana, a moguće je da će pasti iu četvrtak, a djelomično iu petak.

Za razliku od jučerašnjih vrućina koje su obilježile dosad najtopliji dan u godini, sutra nas očekuje najhladnije vrijeme.

Prema Todorovićevim riječima, variranje maksimalnih dnevnih temperatura kretalo bi se od približno 15 do 20 stupnjeva. Jučer je zabilježena najviša temperatura između 31 i 32 stupnja.

Prema Todorovićevim riječima, u Beogradu se dogodila fascinantna pojava u kojoj su srušeni dnevni zapisi s početka 20. stoljeća. Začudo, trebalo je cijelo stoljeće da se obore ovi rekordi. Dosadašnji rekord iz 1917. godine nadmašen je tek jučer, a rekord iz 1906. godine nadmašen je u subotu. Prilično je nevjerojatno da je trebalo 100 godina da se tako toplo vrijeme ponovno dogodi.

  • Ističe važnost kiše kao primarnog čimbenika koji osigurava učinak hlađenja. Prema Todorovićevim riječima, izostanak padalina traje otprilike dva do dva i pol mjeseca, a posebno je izražen nedostatak u veljači i ožujku. Kao rezultat toga, poljoprivrednici željno očekuju ovu vrstu promjene vremenskih uvjeta. Naglašava da ova vremenska kolebanja nisu ekstremna, već tipična za prijelaz iz vrućih dana u hladnije, ugodnije vrijeme tijekom ljeta. Prema Todorovićevim riječima, iako je temperaturna razlika značajna, ključno je imati prikladnu odjeću, pravilnu ishranu i druge potrebne namirnice.

Iako se trenutačno ne očekuju veće katastrofe, postoji mogućnost lokalnih grmljavinskih oluja i obilne kiše, osobito u južnom dijelu zemlje.

Prema Todorovićevim riječima, očekuje se vjetar, posebno u Vojvodini, a kasnije će se pojačati sjeverni vjetar proširiti i na Negotinsku krajinu. Najizraženiji utjecaj ovog prodora i pojačanog sjeverozapadnjaka vjerojatno će se osjetiti na tom području. Todorović navodi i mogućnost kratkotrajnog vjetra u planinskim predjelima.

U planinskim krajevima očekuje se dolazak snježnih padalina.

Prema Todorovićevim riječima, snježne padavine očekuju se na nadmorskoj visini većoj od 1.000 metara, uz mogućnost mraza u tim krajevima. Dodatno, u pojedinim brdovitim predjelima i dolinama u petak i subotu može biti mraza zbog djelomičnog razvedravanja.

Nadolazeći tjedan donosi osjetan porast temperature.

Zahlađenje, tipičan prikaz proljetnog vremena, očekuje se do početka sljedećeg tjedna, au četvrtak i petak očekuje se blagi porast temperatura do 20 stupnjeva. Prema riječima meteorologa, tek će nakon 23. travnja doći do naknadnog porasta temperature, s maksimalnim vrijednostima većim od 20 stupnjeva.

Prema riječima Todorovića, poznatog maratonca, Beogradski maraton koji je na programu 28. travnja bit će pretjerano vruć. Todorović naglašava da je idealna temperatura za maraton otprilike 10 do 12 stupnjeva. No, prema trenutnom rasporedu, očekuje se temperatura iznad 20 stupnjeva, u rasponu od 22 do 25 stupnjeva, što se još uvijek smatra prevrućim.