– Mnogi su u possljednje vrijeme krenuli da maštaju o odlasku iz grada i prelazak na selo. Međutim, jako veliki procenat njih jednostavno nema hrabrosti da uradi nešto takvo, a mi danas govorimo o jednom mladiću iz Beograda koji je uspio to da prelomi u sebi. Slijedi nimalo laka priča sa njegove strane.

Beograđanin Bogdan Stanišić jedan je od onih koji su odlučili napustiti grad i krenuti u novi život na selu. Njegovo imanje postalo je simbolom i prepreka i trijumfa, čak i pred nekim neprijateljskim susjedima.

  • U potrazi za nekretninom koja bi zadovoljila Bogdanove zahtjeve, suočavao se s brojnim izazovima i na kraju je pronašao jednu u selu Jasenak kod Obrenovca. Međutim, tijekom procesa izgradnje morao se suočiti i s čestim krađama svojih susjeda, koji su mu odnosili sve, od sitnica poput kanti do krova njegove kuće. Usprkos svim izgledima, Bogdan je uspio izvršiti naizgled nemoguć zadatak lociranja lopova, povratka svojih ukradenih stvari i konačno pronalaska utjehe u selu.

Bogdan priča o svom mukotrpnom četverogodišnjem putu u potrazi za savršenom nekretninom, pothvatu koji se pokazao prilično zahtjevnim. Ipak, na kraju je naletio na ovu nekretninu, udaljenu otprilike 25 km od Beograda, za koju vjeruje da nosi priču koja mu osobno odjekuje. Kada je iznosio svoje kriterije, Bogdan je imao na umu nekoliko ključnih zahtjeva: lokaciju koja postiže ravnotežu između udaljenosti i blizine Beograda, dovoljno prostora za smještaj svojih brojnih životinja i pristup pouzdanom izvoru vode. Nevjerojatno je da je posjed na kojem se sada nalazi ispunio sve te preduvjete.

Unatoč početnom katastrofalnom izgledu nekretnine koju je kupio, nije se dao pokolebati i preuzeo je na sebe da je transformira u svoj zamišljeni ishod, pokazujući svoju odlučnost i praktičan pristup.

Prema riječima sadašnjeg vlasnika, prethodni vlasnik izrazio je čuđenje da će netko doista kupiti nekretninu, s obzirom na zapuštenost. Prethodni vlasnik otkrio je da se na imanju nije radilo nikakvo održavanje ili poboljšanja u rasponu od dva desetljeća. Sadašnji vlasnik prisjeća se da je svoje napore započeo na selu puno prije nego što je službeno stekao posjed, opremljen zbirkom strojeva i svim potrebnim alatima za koje je vjerovao da su mu potrebni.

Uz kupnju motokultivatora, traktora i raznih drugih strojeva, sada posjeduje potrebne alate za pretvorbu svoje ideje u opipljivo djelovanje, priliku koja bi bez njih bila nemoguća. Na svom imanju poduzeo je brojne pothvate, uključujući postavljanje vrta, izgradnju kuće i stvaranje staja za smještaj svoje opsežne zbirke životinja.

Bogdan, pun optimizma, iznosi svoj ambiciozni plan stvaranja kohezivne jedinice upuštanjem u razne projekte. Njegovo putovanje počinje izgradnjom kuće i štale za njegova četiri konja, dvije junice i osam koza. Bogdan je odlučan brzo izvršiti ove zadatke kako bi postigao svoj krajnji cilj zatvaranja.

Uz nepokolebljivu pomoć svoje obitelji, on posjeduje potrebnu podršku da svoje težnje dovede do ostvarenja. Bez njihovog angažmana cjelokupno napredovanje bilo bi znatno otežano. Nažalost, značajnom dijelu zajednice primjetno je nedostajala podrška.

U ovom području postoje dvije različite vrste četvrti. Izražavam svoju zahvalnost onima koji su mi bili podrška i pomoć u svakom pogledu, jer sam njihovu toplu dobrodošlicu jako cijenio. S druge strane, s drugom vrstom susjedstva sam se, nažalost, upoznao, ne svojom voljom, već zbog golemih poteškoća koje su mi izazvali. Po dolasku ovamo i započinjanju svojih nastojanja, pogotovo na tako udaljenoj lokaciji, pokazalo se da oči koje su me promatrale u mojoj odsutnosti pripadaju mojim susjedima. Nažalost, često su posjećivali moju kuću i ometali moj rad krađom raznih predmeta, počevši od jednostavne kante i ručnog alata, pa sve do značajnijih stvari. Primjerice, traktoru je uzet akumulator, a išlo se čak toliko daleko da su potpuno uništili krov na pomoćnom objektu. Ovo razaranje nije pogodilo samo mene, već je ostavilo posledice i za njih“, objašnjava Bogdan u intervjuu na YouTube kanalu „Povratak na selo.

Prema njegovom iskazu, njihovi su posjeti bili sve češći, što je zahtijevalo njegovu intervenciju. Osobno je proveo temeljitu istragu, postavivši lovačke kamere i upotrijebivši dron da ih uhvati. Naknadno je s njima sklopio sporazum, izrazivši nadu da će on biti ispoštovan.

Njegova priča naglašava značaj susjeda koji nije pokvario njegovu percepciju sela, jačajući njegovu nepokolebljivu odlučnost da tamo ostane.

Bogdan, koji uz oca i brata vodi sve poljoprivredne poslove, izražava zadovoljstvo pričom, idealnom prirodom koju prikazuje i zadovoljstvo što je dobio upravo ono čemu se nadao. Nadalje, Bogdan predviđa budućnost u kojoj će i mladima i starijima moći približiti ljepotu života na održivom imanju, daleko od grada.

Spoznaja da se odvojio od prirode i svakodnevice potaknula ga je da napusti grad.

  • Bogdan s YouTube kanala “Povratak na selo” ističe važnost ponovnog povezivanja s prirodom od koje smo se potpuno otuđili. Vjeruje da postoje određene vrijednosti koje svi razumijemo, ali ih teško implementiramo u svoje živote. Uključivanje u aktivnosti poput košnje sijena i fizički rad uz naše voljene omogućuje nam da iskusimo osjećaj bliskosti. Bogdanov krajnji cilj je oživjeti ovu vezu, zamišljajući budućnost u kojoj se prijatelji i obitelj okupljaju kako bi prihvatili te ideale.

U konačnici, nakon što se nakon godina razmišljanja odlučio na dugo željeni korak, imao je poruku za one koji se nađu na sličnom putu.

“Nemojte odgađati, počnite upravo u ovom trenutku. Iako se određenim pojedincima može činiti komično ili beznačajno, počnite ostvarivati ​​svoje težnje. Nudim smjernice svima onima koji žele slijediti način života usporediv s mojim: počnite skupljati informacije, mudrost, pa čak i potrebne alate koji će vas pozicionirati na rubu ispoljavanja vaših snova i njihovog pretvaranja u stvarnost”, rekao je Beograđanin.