– Proljeće i ljeto je idealno godišnje doba za bujanje priroder, a samim time i trava koja raste oko našeg doma, koliko god lijepo izgledala zna da napravi probleme. Ne prođe niti 10 dana od košenja trave, a onda se uviek pojavi problem sa novom, tako da opet slijedi apsolutno isti proces. Onaj ko nema stoku, definitivno se pita šta da radi sa pokošenom travom? Slijedi i par savjeta na tu temu….

Često se smatra samo nusproizvodom uređenja okoliša, pokošena trava zapravo je vrijedan resurs koji može uvelike pridonijeti zdravom i održivom vrtu. Ovaj se materijal može koristiti na razne korisne načine, od prirodnog malča do kontrole štetočina. Evo detaljnijeg pregleda pet ključnih načina na koje možete poboljšati svoj vrt košenjem trave.

1.Prirodni malč
Pokošena trava može se koristiti kao učinkovit prirodni malč koji pomaže u suzbijanju korova, održava vlažnost tla i regulira temperaturu tla. Kada se koristi kao malč, pokošena trava čini barijeru koja sprječava rast korova sprječavajući klijanje sjemena. Također pomaže smanjiti gubitak vode isparavanjem, čime se održava optimalna vlažnost tla. Kako se malč trave razgrađuje, postupno oslobađa dušik i druge hranjive tvari, djelujući kao gnojivo sa sporim otpuštanjem koje hrani biljke tijekom dugog vremenskog razdoblja.

  • 2. Kompost
    Dodavanje pokošene trave vašoj kompostnoj hrpi odličan je način za povećanje sadržaja dušika u vašoj kompostnoj hrpi. Trava ubrzava kompostiranje i pomaže u proizvodnji bogatog, uravnoteženog komposta, idealnog za poboljšanje tla. Ključ je u održavanju dobre ravnoteže između materijala bogatih dušikom, poput trave, i materijala bogatih ugljikom, poput suhog lišća i grančica, kako bi se osiguralo pravilno kompostiranje bez neugodnih mirisa ili stvaranja kisika.

3. Plodno tlo
Postavljanjem pokošene trave izravno na tlo može se znatno poboljšati njegova struktura, posebno na tlima koja su prirodno siromašna hranjivim tvarima i slabo zadržavaju vodu, kao što su pjeskovita tla. Ova metoda povećava sadržaj organske tvari u tlu, što poboljšava zadržavanje vode i hranjivih tvari te potiče zdrav rast biljaka.

4. Tekuće gnojivo
Pokošena trava može se koristiti za izradu bogatog tekućeg gnojiva, koje se često naziva “čaj od trave”. Ovaj čaj se priprema tako da se svježe pokošena trava nekoliko dana namače u vodi kako bi hranjive tvari ušle u vodu. Tekućina se zatim razrijedi i koristi za zalijevanje biljaka, osiguravajući im potrebne hranjive tvari koje potiču njihov brz rast i razvoj.

5. Sprečavanje i suzbijanje štetnika i bolesti
Iako pokošena trava nije univerzalni lijek za sve vrste nametnika, može se koristiti za suzbijanje određenih vrsta vrtnih nametnika. Na primjer, širenje tankog sloja pokošene trave oko osjetljivih biljaka može smanjiti rizik od oštećenja biljaka sprječavanjem puževa puževa i drugih gmižućih štetočina.

Ovim se metodama pokošena trava pretvara iz običnog otpada u vrijedan resurs koji podržava zdrav i održiv vrt. Primjenom ovih praksi ne samo da poboljšavate kvalitetu tla i zdravlje biljaka, već također pridonosite ukupnoj bioraznolikosti i ekološkoj ravnoteži ekosustava vašeg vrta.