Prepoznajući činjenicu da se otprilike 60 posto ljudskog tijela sastoji od vode i priznajući ograničeno vrijeme preživljavanja od samo 100 sati bez ovog vitalnog resursa, postaje očito da voda igra ključnu ulogu u održavanju života. Dehidracija, koja se javlja kada tijelo doživljava manjak vode, može dovesti do širokog spektra negativnih posljedica, u rasponu od manjih promjena raspoloženja do kritičnih stanja poput moždanog udara u ekstremnim situacijama.

Izračunavanje točne količine potrebne vode može predstavljati poteškoće jer na nju utječe niz čimbenika, uključujući dob, spol, tjelesnu težinu, razinu tjelesne aktivnosti, trudnoću ili dojenje te sva prethodna medicinska stanja. Iako opće preporuke predlažu konzumaciju osam čaša ili oko 1,5 litara vode dnevno, Američka akademija znanosti, inženjerstva i medicine zalaže se za veći unos od 2,7 litara za žene i 3,7 litara za muškarce, što uključuje i napitke na bazi vode poput crne kave ili čaja.

Naša tijela posjeduju ugrađeni sustav koji komunicira s mozgom kako bi ukazao na potrebu za hidratacijom. To nam omogućuje da lako prepoznamo svoju potrebu za vodom, sve dok obraćamo pažnju na te signale. Unatoč tome, ako smo formirali obrazac nedovoljnog unosa vode ili ovisimo o alternativnim pićima kao što su sokovi za zadovoljenje naše žeđi, moguće je zanemariti znakove koji označavaju hitnu potrebu našeg tijela za više vode.

  • Poznati ruski osteopat i neurolog, Alexey Mamatov, učinkovito je odredio tri glavna znaka koji upućuju na neadekvatan unos vode. Ako osjećate stalne napade gladi unatoč konzumiranju velike količine hrane, to se može pripisati dehidraciji. Kako biste se izborili s ovim lažnim osjećajem gladi, jednostavno utažite svoju žeđ popijte čašu vode. Glavobolja također može biti pokazatelj nedovoljne hidratacije, pridružujući se popisu mogućih simptoma. Nadalje, iznenadna promjena boje urina u tamno žutu nijansu služi kao značajan signal da ne dovoljno hidrirate svoje tijelo.

Kako biste ispravili ovu okolnost, savjetuje se da povećate dnevnu potrošnju čiste vode, uključujući napitke poput čaja i kave, na količinu u rasponu od 1,5 do 2 litre. Mamatov govori o teškoćama utaživanja žeđi kiselom vodom, osobito u toplijim krajevima. Nadalje, upozorava protiv upijanja više od 200 mililitara kisele vode odjednom i tvrdi da je bolje održavati toplu vodu ili je imati na sobnoj temperaturi umjesto hladne.

BONUS TEKST

Osjećate li umor, letargiju i nedostatak energije nakon buđenja? Možda ove simptome pripisujete pojavi proljetnog umora. Međutim, važno je biti oprezan jer ovi pokazatelji mogu biti znakovi upozorenja na značajniji temeljni problem.

Usred raširene rasprave o proljetnom umoru, ključno je biti oprezan i prepoznati da umor može ukazivati na temeljne zdravstvene probleme značajnije prirode. Nedovoljna prehrana, sjedilački način života, komplikacije sa štitnjačom, anemija i kronične bolesti među potencijalnim su čimbenicima koji pridonose vašoj nemilosrdnoj iscrpljenosti.

U slučaju da imate osjećaj umora i osigurate dovoljnu količinu sna, ključno je uzeti u obzir dijabetes kao potencijalni faktor. To je posebno važno za osobe starije od 45 godina, one s prekomjernom težinom ili one s obiteljskom predispozicijom za dijabetes.

Simptomi depresije obuhvaćaju više od samog emocionalnog stresa; mogu se očitovati kao umor i stalni osjećaj umora. Ovo stanje mentalnog zdravlja nadilazi osjećaje tuge i može predstavljati fizičke znakove, uključujući stalnu iscrpljenost, poremećaje u obrascima spavanja i smanjeni apetit.

  • Kako biste poboljšali svoje opće blagostanje i održali optimalnu razinu energije, preporučljivo je uključiti veću količinu svježih namirnica u svoju prehranu, osobito onih koje obiluju vitaminom C. Osim toga, bitno je dati prednost konzumaciji vitamina B kompleksa i vitamina D, jer igraju vitalnu ulogu u jačanju živčanog sustava i održavanju zdrave energetske ravnoteže. Preporuča se ograničiti unos šećera i prerađene hrane kako biste spriječili nagli val energije praćen brzim padom i osjećajem iscrpljenosti.

Bavljenje tjelovježbom još je jedna opcija koju treba razmotriti. Iako možda nije najprivlačniji izbor, održavanje dosljedne rutine tjelesne aktivnosti ima potencijal uvelike poboljšati vaše emocionalno stanje i potaknuti vašu vitalnost. Preporuka je da svakodnevne šetnje na otvorenom pređu u naviku, pišu Vijesti.me.