– Mnoge žene su u današnje vrijeme i više nego nezadovoljne i nesretne u braku, ali isti trpe jer su tu djeca, stečena imovina i mnogi drugi faktori. Slijedi i priča jedne žene, koja je nedavno napunila 60 godina, i odlučila je da se razvede.

Nakon pažljivog razmatranja i promišljanja, došao sam do zaključka da se upustim u novo poglavlje u svom životu. Dok su godine braka bile ukrašene bezbrojnim trenucima blaženstva i sreće, došao je trenutak da prihvatim postojanje autonomije i neovisnosti kao žene. U mojim šezdesetima pojavila se novootkrivena želja da živim život po svojim uvjetima, bez kompromisa i ograničenja.

Nakon više od četrdeset godina, brak, koji je služio kao kamen temeljac mog postojanja, pretvorio se u težinu koje žudim osloboditi, omogućujući mi da tragam za istinskim ispunjenjem. Prisutnost boravka s istom osobom dulje vrijeme često dovodi do osjećaja monotonije i nedostatka napretka. Međutim, došao sam do točke u kojoj sam se oslobodio ovog ciklusa i osjećam se prisiljenim krenuti u neistraženo područje.

Vrijeme je da se usredotočim na osobni razvoj, otkrijem svoje skrivene talente i slijedim svoje strasti. Čeznem za tim da ponovno iskusim uzbuđenje što sam potpuno živ, da se uključim u nove aktivnosti, uspostavim veze s različitim pojedincima i krenem na putovanja bez da me teret prošlosti sputava. Odluku o prekidu braka nisam donio bez pažljivog razmatranja. Upustio sam se u duboku introspekciju i samoispitivanje kako bih se uvjerio da je razvod najprikladniji način djelovanja i za mene i za mog bivšeg supružnika. Od 22. godine sam u braku, ali sada sam se odlučio za razvod.

Tijekom cijelog života dijelila sam doživotno društvo s istim čovjekom i zajedno smo bili blagoslovljeni s troje zdrave djece koja su, srećom, krenula na svoja vlastita putovanja u potrazi za srećom. Imam nekoliko uvjerljivih razloga zašto se želim rastati od svog muža i prigrliti život samohrane žene na dulje vrijeme. Nemam nikakvu obvezu opravdavati bilo koji aspekt svog života drugima.

Ako se razvedem, nema potrebe davati objašnjenja za beznačajne stvari kao što su raspored papuča ili stanje vrata smočnice. Od sada se oslobađam tereta pranja zaprljanih čarapa, pripremanja juha i mijesenja kolača za druge. Umjesto toga, dat ću prioritet vlastitoj dobrobiti i usredotočiti se isključivo na kuhanje jela koja mi donose zadovoljstvo. Stalna briga o tome gdje je moj suprug više neće obuzimati moje misli. Neću se više sekirati je li se odao alkoholu s društvom ili se zadržao ispred dućana s pivom u ruci. Ubuduće, moj jedini fokus bit će na meni i mojoj djeci.

  • Posvećena sam bavljenju osobnim hobijem bez prisustva supružnika koji bi preispitivao moje interese na temelju godina, etiketirajući me kao “ludu ženu”. Živjeti uz pojedinca koji pred svojom obitelji stavlja fasadu mudrosti, kao da posjeduje svo znanje svijeta, nešto je što više ne želim. Došao sam do svoje granice. S otprilike desetljećem vrijednih preostalih godina, žudim ih provesti u samoći, prihvaćajući svoju slobodu. Imate li kakav savjet za stanovnike Snežana? Je li postupak koji poduzima ispravan?