Potencijalne prednosti ljuski češnjaka često prolaze nezapaženo jer ih ljudi bacaju bez obzira na njihovu vrijednost. Ovi vanjski slojevi obiluju fenilpropanoidima, snažnim antioksidansima koji imaju sposobnost značajnog jačanja imunološkog sustava i potencijalno pokazuju svojstva protiv raka. Stručnjaci su primijetili da ove kore zapravo sadrže veću koncentraciju korisnih spojeva u usporedbi s unutarnjim režnjevima luka.

Štoviše, ove namirnice sadrže velike količine flavonola, tvari koje imaju sposobnost snižavanja krvnog tlaka i sprječavanja nakupljanja plaka unutar arterija. Osim toga, djeluju kao izniman izvor dijetalnih vlakana, potiču zdravlje kardiovaskularnog sustava, pomažu u probavi, smanjuju razinu kolesterola i potencijalno smanjuju rizik od određenih vrsta raka. Kako bi se zajamčila njihova sigurnost, organski češnjak se koristi za njihovu zaštitu od štetnih učinaka pesticida. Kada je riječ o procesu pripreme juhe, režnjevi češnjaka pokazali su se djelotvornim, a pokazali su se jednako učinkovitima kao i bilo koji drugi sastojak.

Da biste ih uklopili u svoju juhu, stavite ljuske češnjaka u lonac i ostavite ih da lagano kuhaju. Prije posluživanja izvadite kore iz juhe. Ako je okus prejak, prilagodite količinu; Naprotiv, ako želite izraženiji okus, slobodno dodajte dodatne kore. U samo 10-15 minuta kuhanja možete napraviti ukusnu juhu samo od ljuski češnjaka. Ova mirisna tekućina također se može koristiti na razne načine, bilo za kuhanje riže ili kao temeljac za umake. Ne podcjenjujte vrijednost ljuski češnjaka – zamrznite ih i dodajte u razna jela poput variva i juha.

BONUS TEKST

Od davnina su ljekovita svojstva češnjaka prepoznata kao učinkovit prirodni lijek u borbi protiv virusa i prehlada. Osobito ga je važno uvrstiti u svoju svakodnevicu tijekom zimskih mjeseci kada vladaju virusne infekcije.

Opće je poznato da se naš imunološki sustav oslanja na sposobnost tijela da se obrani od utjecaja vanjskih elemenata kako bi se zaštitio od bolesti. Češnjak (Allium sativum) je moćan saveznik u tom pogledu. Češnjak, zeljasta biljka s podzemnom lukovicom i stabljikom visokom do jednog metra, pruža pravu zaštitu. Srećom, češnjak je u našim krajevima lako dostupan za konzumaciju tijekom cijele godine.

Opsežna znanstvena analiza potvrdila je da se češnjak sastoji od približno 200 moćnih spojeva, uglavnom koncentriranih u lukovici, iako se cvijet, stabljika i lišće također koriste u kulinarstvu. Češnjak se može pohvaliti bogatstvom esencijalnih nutrijenata, uključujući adenozin, alicin, aminokiseline, dijetalna vlakna, biljne masti, vitamin A, vitamin B1 i B2, vitamin C, željezo, enzime, vitalna ulja, jod, kalij, kalcij, selen, sumpor, i fosfora. Ovaj svestrani sastojak može se konzumirati i sirov i kuhan, a služi kao divan dodatak raznim jelima, a ujedno djeluje i kao prirodni konzervans za sprječavanje kvarenja hrane.

Stoljećima u prošlosti, Kinezi su češnjak koristili kao temelj za brojne ljekovite pripravke. Unutar naše tradicionalne prakse liječenja, češnjak ima cijenjeni status univerzalnog lijeka za mnoštvo bolesti.

  • Češnjak, svestrani sastojak, stekao je popularnost kao glavna namirnica u narodnoj kuhinji, služeći i kao jeftina opcija i kao oblik preventivne medicine. Među općom populacijom, češnjak se smatra lijekom za sve, koji ulijeva nepokolebljivo povjerenje. Tijekom povijesti, tijekom izbijanja bolesti kao što su tifus, kolera, kuga, dizenterija i gripa, češnjak se dosljedno preporučivao i koristio kao preventivno i kurativno sredstvo. Posljednjih godina razvijene su i tablete i kapsule s češnjakom za osobe koje možda ne cijene okus i miris svježeg češnjaka.