Kada su gledatelji videa na Google Mapsu naišli na “crnu rupu”, njihove su pretpostavke bile u rasponu od pentagrama do otoka koji nestaje ili kopna. Znanstvenici su nedavno naišli na neobičan prizor usred Tihog oceana – ogromnu rupu koja se čini prilično neobičnom nakon prvog promatranja.

Promatrajući sliku smještenu iznad srednjeg Pacifika, postaje očito da postoji jasan greben koji okružuje zagonetnu prazninu, naizgled spuštajući se u dubinu Zemlje. Pojedinci koji su vidjeli ovaj zadivljujući prizor dok su pregledavali Google Maps bili su pod dojmom da je namjerno zaklonjen kao mjera predostrožnosti za nacionalnu sigurnost, što ih je navelo na nagađanje da skriva tajno vojno postrojenje.

Prizor koji oduzima dah, iako zadivljujući, samo je varka oka. Prividna “praznina” je u stvarnosti bujno prostranstvo stabala pizonije koje rastu na osamljenom otoku Vostok, smještenom 400 milja sjeverozapadno od idiličnog tropskog utočišta Tahitija.

Vostok je, čini se, podjednako lep, ali i smrtonosan.

Gusta krošnja Pizonije, koja se također naziva i ubojicama ptica, čuva strašne ostatke onih koji su dovoljno nesretni da postanu žrtve njezina smrtonosnog stiska.

Razlog? Njihovo super-lepljivo seme.

Sjeme se raspršuje po drveću različitim metodama. Imaju sposobnost koristiti vjetar kao prijevozno sredstvo ili namamiti životinje da ih pojedu, a zatim ih odlažu negdje drugdje.

U slučaju Vostoka, sićušnog otoka s ograničenim prostorom za raspršivanje sjemena, stabla su se našla u teškoj situaciji. Kako bi prevladali ovaj izazov, razvili su jedinstvenu prilagodbu: sjemenke koje se lijepe za morske ptice koje žive na osamljenom otoku.

Ptice se mogu potpuno zaplesti u nevjerojatno ljepljive sjemenke, čineći ih nesposobnima za let zbog same težine sjemenki.

Utjecaj stabala ‘hvatača ptica’ na populacije ptica je dubok. Istraživanje provedeno na otoku na Sejšelima, gdje prevladavaju stabla pizonije, otkrila je da su ta stabla odgovorna za smrt 25% bijelih čigri i blizu 10% tropskih strigarica.

Ptice su, u užasavajućem prizoru, potpuno progutane sjemenkama i smolom, lišene hrane sve dok im se tijela ne mumificiraju i vise na granama drveća.

Čini se da ljepljivim sjemenkama stabala ‘hvatača ptica’ nedostaje ikakva uočljiva evolucijska prednost.

Sjemenke su razvile izvanrednu kvalitetu ljepljivosti, koja se, čini se, razvila kao sredstvo za sprječavanje morskih ptica da ih uklone i za pomoć u njihovom širenju na velike udaljenosti.

Evo, objava je pred nama. Prostrana praznina usred golemog oceana zapravo je otok koji vrvi nesvjesnim ubojicama ptičjih stvorenja.

BONUS TESKT

Osjećate li umor, letargiju i nedostatak energije nakon buđenja? Možda ove simptome pripisujete pojavi proljetnog umora. Međutim, važno je biti oprezan jer ovi pokazatelji mogu biti znakovi upozorenja na značajniji temeljni problem.

Usred raširene rasprave o proljetnom umoru, ključno je biti oprezan i prepoznati da umor može ukazivati na temeljne zdravstvene probleme značajnije prirode. Nedovoljna prehrana, sjedilački način života, komplikacije sa štitnjačom, anemija i kronične bolesti među potencijalnim su čimbenicima koji pridonose vašoj nemilosrdnoj iscrpljenosti.

U slučaju da imate osjećaj umora i osigurate dovoljnu količinu sna, ključno je uzeti u obzir dijabetes kao potencijalni faktor. To je posebno važno za osobe starije od 45 godina, one s prekomjernom težinom ili one s obiteljskom predispozicijom za dijabetes.

Simptomi depresije obuhvaćaju više od samog emocionalnog stresa; mogu se očitovati kao umor i stalni osjećaj umora. Ovo stanje mentalnog zdravlja nadilazi osjećaje tuge i može predstavljati fizičke znakove, uključujući stalnu iscrpljenost, poremećaje u obrascima spavanja i smanjeni apetit.

Kako biste poboljšali svoje opće blagostanje i održali optimalnu razinu energije, preporučljivo je uključiti veću količinu svježih namirnica u svoju prehranu, osobito onih koje obiluju vitaminom C. Osim toga, bitno je dati prednost konzumaciji vitamina B kompleksa i vitamina D, jer igraju vitalnu ulogu u jačanju živčanog sustava i održavanju zdrave energetske ravnoteže. Preporuča se ograničiti unos šećera i prerađene hrane kako biste spriječili nagli val energije praćen brzim padom i osjećajem iscrpljenosti.

Bavljenje tjelovježbom još je jedna opcija koju treba razmotriti. Iako možda nije najprivlačniji izbor, održavanje dosljedne rutine tjelesne aktivnosti ima potencijal uvelike poboljšati vaše emocionalno stanje i potaknuti vašu vitalnost. Preporuka je da svakodnevne šetnje na otvorenom pređu u naviku, pišu Vijesti.me.