– Sa dolaskom proljeća, mravi izlaze iz svojih skloništa, te kreću p ohranu. Zato se morate odmah riješiti mrva, ostataka hrane, i ostalih sitnih stvari iz vašeg doma koji bi mogli da privuku ove male napasti u vašu kuću…

Na satu biologije upoznali smo se s povoljnom ulogom mrava kao kukca. Unatoč tome, iako služe svrsi u prirodnom svijetu, imaju potencijal nanijeti nepopravljivu štetu vrtovima. Ova sićušna stvorenja imaju sposobnost oštetiti korijenje biljaka, što dovodi do njihovog sušenja. Osim toga, mravi djeluju kao prijenosnici lisnih uši, što ih čini neprijateljima vašeg vrta. Naučite vještinu vještog manevriranja i trajnog uklanjanja ovih skretanja uz vodstvo iskusnih ljubitelja slagalica! Posljedično, moći ćete ih iskorijeniti ne samo iz svog vrta, već i iz svog stambenog prostora.

Ako tražite prirodan način za uklanjanje brda mrava u svom vrtu i ne želite se oslanjati na kemikalije, postoji vrlo moćna, ali uspješna metoda koja uključuje kombinaciju sode bikarbone i octa. Za početak, velikodušno pospite 4 žlice sode bikarbone izravno na mravinjak. Nakon toga, namažite zahvaćeno područje octom. Kada ocat i soda bikarbona stupe u interakciju, dolazi do reakcije koja učinkovito uništava mrave. Kada se pomiješaju prašak za pecivo i šećer u prahu, stvara se smrtonosna smjesa za mrave, unatoč tome što je ne unose izravno. Za učinkovito uklanjanje mrava savjetuje se korištenje jednakog omjera praška za pecivo i šećera u prahu.

  • Nanesite ovu mješavinu na područja gdje se mravi obično nalaze. Ako matica prenese smjesu u mravinjak, cijela zajednica mrava bit će uspješno iskorijenjena. Kombinacija kvasca i meda ima sličan učinak kao prašak za pecivo i šećer. Međutim, ključno je biti svjestan da med ima tendenciju privlačenja mrava. Kada mravi konzumiraju kvasac i med zajedno, kvasac pokreće proces fermentacije u njihovim tijelima, što rezultira njihovom smrću. Kako bi se to pokazalo, može se napraviti jednostavna zamka pomoću plastičnog čepa za bocu, strateški postavljenog na područja koja obično posjećuju mravi.

Znanstvena istraživanja potvrdila su učinkovitost cimeta u odvraćanju insekata zbog njegovog snažnog mirisa. Kako biste spriječili mrave da napadnu vaš prostor, možete jednostavno raspršiti cimet u prahu po mjestima gdje se okupljaju ili upotrijebiti eterično ulje cimeta. Izvanredna sposobnost eteričnog ulja cimeta da tjera i istrebljuje mrave opsežno je dokazana. Da biste upotrijebili ovaj lijek, natopite vatu u ulju i strateški je postavite na područja gdje prevladavaju mravi. Ako se želite pozabaviti problemom mrava, možete napraviti mješavinu brašna, crnog papra i cimeta u jednakim omjerima i upotrijebiti je duž staza koje mravi slijede.

Ove tehnike su pokazale svoju visoku učinkovitost u uklanjanju mrava. Međutim, ključno je priznati da su mravi inteligentna bića sposobna identificirati potencijalne opasnosti, čineći prirodne lijekove neučinkovitima. U takvim slučajevima mogu se upotrijebiti alternativne strategije, kao što je korištenje trake, kako bi se mravima spriječio ulazak u neželjene prostore. Evo korisnog savjeta za držanje mrava i nametnika podalje od vašeg doma: Napravite snažno rješenje kombiniranjem sredstva za čišćenje stakla i tekućeg deterdženta ili običnog sapuna u bočici s raspršivačem.

Ova moćna mješavina učinkovito eliminira mirisne feromone koje mravi ostavljaju za sobom dok se kreću kroz vaš životni prostor. Jednostavno nanesite sprej na područja gdje se mravi okupljaju, kao što su njihovi uobičajeni putevi ili ulazne točke u vaš stan. Ako je miris sredstva za čišćenje stakla neugodan, bilo koja vrsta sapuna također može učiniti trik brisanja ostataka feromona. Također je važno locirati točnu točku ulaska mrava u vaš stan. Ometanjem mirisnih tragova na koje se mravi oslanjaju za komunikaciju, njihova će sposobnost međusobnog komuniciranja biti potpuno onemogućena.