U našem današnjem dobu, izazov održavanja hranjivog doručka postao je sve teži zbog zahtjeva za brzim rezultatima u svim aspektima života. Brza priroda naše dnevne rutine često rezultira ili potpunim preskakanjem doručka ili brzim konzumiranjem nezdrave opcije. Ipak, postoji nekoliko vrijednih prijedloga kako brzo i povoljno pripremiti doručak kojem je zdravlje na prvom mjestu.

Kako osoba doseže stariju dob, postaje vrlo korisno preispitati svoje gledište o različitim vrstama žitarica. Nutritivna vrijednost ovih žitarica, koja se sastoji od velike količine vitamina i vitalnih mikronutrijenata, uistinu je izvanredna. Određene vrste žitarica ne samo da pomažu u kontroli tjelesne težine, već služe i kao iznimno sredstvo za promicanje opće dobrobiti. Uključivanjem jedne tablete u svoj dnevni jutarnji režim, možete bez napora smanjiti razinu kolesterola, učinkovito se štiteći od opasnosti srčanih bolesti.

Konzumacija žitarica s niskim glikemijskim indeksom daje velike dobrobiti glavnom organu i krvnim žilama. Među slatkim “iscjeliteljima”, heljda je u centru pažnje. Ova hranjiva kaša prepuna je proteina biljnog podrijetla i impresivnog izbora od 18 aminokiselina, među kojima se ističu lizin, triptofan, valin, glicin i arginin. Žitarice posjeduju izvanredna svojstva u borbi protiv anemije i pretilosti, pročišćavanju tijela od toksina i otpada te, što je najvažnije, značajno snižavaju razinu kolesterola i sprječavaju stvaranje aterosklerotičnih naslaga.

Pravilna priprema heljde jednako je važna kao i njezino redovito uključivanje u prehranu. Neophodno je izbjegavati prekuhavanje žitarica jer to može umanjiti njezine vrijedne kvalitete i pretvoriti ih u hranu s visokim udjelom ugljikohidrata što može dovesti do naglih skokova razine šećera u krvi. Za nebrojene pojedince nezamisliv je početak dana bez omiljene zdjelice zobenih pahuljica, budući da je ovaj hranjiv i zdrav izbor doručka široko priznat.

Zobene pahuljice nisu samo korisne za zdravlje crijeva, već su i izvrsna opcija za pojedince koji žele smršaviti, što ih čini ključnim elementom u raznim strategijama prehrane. Prvo, istražimo visok sadržaj vlakana u zobenoj kaši, koji pridonosi trajnom osjećaju sitosti. Nadalje, studija provedena 2016. godine otkrila je da konzumacija “sporo otpuštajućih” ugljikohidrata poput zobene kaše ili žitarica s cjelovitim mekinjama tri sata prije bavljenja tjelesnom aktivnošću može poboljšati sposobnost tijela da sagorijeva masti.

Odabir ugljikohidrata koji se “sporo otpuštaju” umjesto rafiniranih ugljikohidrata kao što je bijeli kruh može učinkovito spriječiti nagle skokove šećera u krvi. Zbog toga je povećanje razine inzulina manje izraženo. S obzirom na to da inzulin ima ulogu u signaliziranju tijelu da skladišti masnoću, održavanje niže razine šećera u krvi može olakšati proces sagorijevanja masti.

Pripremite hranjivu zdjelu zobenih pahuljica samo od zobi tako što ćete pomiješati žlicu kakaa, žlicu sirovih lješnjaka, dvije žlice grožđica, ukiseljenu jabuku (ili bilo koje voće po želji poput banane, borovnice ili brusnice) i žlicu mljevenog lanene i chia sjemenke. Dodajte vodu i žlicu meda kako biste postigli željenu gustoću. Pomiješajte sve suhe sastojke, uključujući i željenu količinu zobenih pahuljica, u zdjeli. Zatim ulijte vruću vodu i med, a zatim dodajte jabuku. Sve sastojke dobro sjediniti. U samo 5 minuta prepustite se ovom ugodnom doručku koji će vas održati do ručka.