Tijekom proteklog tjedna, uključujući i vikend, pa i danas, u Srbiji je zabilježen nepredviđeni porast temperature, pojava neuobičajena za ovo godišnje doba.

Republički hidrometeorološki zavod objavio je prognozu da će, unatoč temperaturama iznad 25 stupnjeva, u bliskoj budućnosti doći do brzog pada temperature. Važno je razmotriti utjecaj ovih vremenskih uvjeta na dobrobit pojedinaca, posebno onih s kardiovaskularnim bolestima koji se mogu suočiti s najvećim izazovima.

Iako osjetljivost na hladnoću nije tako česta kao osjetljivost na toplinu, pojedinci mogu doživjeti uobičajene simptome kao što su depresija, umor i prehlade, koji mogu biti ozbiljniji u kombinaciji s čestim fluktuacijama temperature.

U tom trenutku naša fizička bića prolaze kroz udar koji utječe ne samo na pojedince s već postojećim bolestima, već i na one koji su dobrog zdravlja. Značajne razlike u atmosferskom tlaku predstavljaju izazove i za zdrave i za bolesne. Kada dođe do iznenadnog pada temperature, krvni tlak može doživjeti značajan skok, dok se osobe s astmom mogu susresti s težim epizodama.

U slučaju naglog pada temperature, osobe s anginom pektoris mogu imati poteškoće zbog suženja krvnih žila. To se može manifestirati kao bol u prsima. Kako bi se smanjio rizik od težih zdravstvenih komplikacija, ključno je dati prioritet prevenciji. Preventivne mjere preporučuju se redovito praćenje krvnog tlaka i prikladna odjeća.

Osjećaj nelagode koji proizlazi iz naglih temperaturnih fluktuacija nije ograničen na pojedince s već postojećim zdravstvenim problemima; čak i oni koji su dobrog zdravlja osjetit će bol. Osim toga, promjene vremenskih prilika mogu imati značajan utjecaj na djecu, što dovodi do razdražljivosti. Iako je istina da nepovoljno vrijeme u određenoj mjeri utječe na gotovo svakoga, meteorolozi su posebno osjetljivi na njegove učinke. Ove osobe redovito doživljavaju simptome ili pogoršanje postojećih bolesti kao odgovor na specifične vremenske uvjete. Važno je napomenuti da meteoropatske reakcije nisu isključivo kod osoba s temeljnim zdravstvenim problemima; čak i oni koji su potpuno zdravi mogu biti pogođeni. Statistike pokazuju da su najčešće oboljele žene srednje životne dobi, kronični bolesnici i osobe starije životne dobi.

Ključno je razmisliti o svojoj odjeći, posebno u svjetlu fluktuirajućih temperatura. Iako je nedavno vrijeme možda bilo toplije, sada je potrebno ponovno uvesti deblje jakne i odjeću dugih rukava u naše ormare.

Prema riječima dr. Tanje Mitrović, osobe s kroničnim bolestima najviše muče kada su suočene s naglim temperaturnim promjenama zbog poremećenih mehanizama prilagodbe. Ozbiljnost neželjenih incidenata raste s veličinom i brzinom tih promjena. Dr. Mitrović je istaknuo i potrebu dodatnog opreza kod osoba koje su preživjele moždani udar.

Prema njezinom objašnjenju, osobe koje pate od migrene mogu osjetiti pojačanu nelagodu kada dođe do naglog pada ili porasta temperature, jer naglo sužavanje i širenje krvnih žila može poremetiti moždanu cirkulaciju, što potencijalno može rezultirati glavoboljom.