– U Americi na dnevnom nivou nestane skoro 100 osoba, a ne pronađe se ni 10% njih. Niko ne zna +šta se dešava sa te djece, mnogi misle da su prodani u bijelo roblje, dok je puno realnija opcija da su ubijeni i da se uzimaju organi od njih i prodaju na crnom tržištu….

Nerijetko se u medijima pojavljuju uznemirujuće vijesti o nestanku mlade djevojke, što zbog otmice, što bez ikakvog traga. Čitav grad bio je u nevjerici kada je Monika nestala 1992. godine. U lipnju 1992. mlada djevojka po imenu Monika Danijels nestala je bez traga, ostavljajući za sobom zbunjujuću misteriju koja je i dan danas neriješena. Na koji je način okolina okarakterizirala malu Moniku? Moniku su njezini najmiliji poznavali kao nekoga tko ima duboku želju pomagati drugima, toliko da je željela nastaviti karijeru u medicini.

Njezina vesela i optimistična priroda bila je uobičajen opis, iako su oni koji su joj bili bliski bili svjesni napete dinamike koju je imala s obitelji. Monika se pobunila protiv represivnih propisa koje su joj nametnuli roditelji, da bi shvatila da su prema njoj nepravedni. Nakon majčina razvoda od oca, ušla je u novi brak s kolegom s posla. Kružila su nagađanja da je između nje i očuha došlo do sukoba baš na dan kad je došla na svijet.

Anželika, Monikina sestra, dala je svjedočanstvo koje je rasvijetlilo nedostatak suosjećanja njihovog očuha prema njima. Otkriveno je da se s njim posvađala na dan Monikinog nestanka, zbog čega su neki nagađali o njegovoj potencijalnoj upletenosti. Roditelji Monice Daniels zanemarivali su prijaviti njezin nestanak nevjerojatne dvije godine. Nadalje, suočili su se s optužbama za zlostavljanje od strane njihove druge kćeri, Anželike Ramo, koja je uporno iznosila svoja osobna iskustva i pokušavala diskreditirati narativ oko Monikine situacije.

Posljednje viđenje Monike Danijels dogodilo se 2. lipnja 1992. godine. Prema izvješćima, 2. lipnja 1992. susjed je svjedočio Moniki Daniels kako ulazi u plavi Chevrolet pored čovjeka svjetlije puti. Ovaj incident dogodio se ispred njezine kuće, a to je bilo posljednje poznato da je viđena. Naime, Monikin 16. rođendan bio je udaljen samo dva tjedna. Crkveni zbor na putu su pratili Monikina majka Candice Daniels, njezina sestra Anđelika Ramo i brat Brian Daniels. U međuvremenu je Monikin očuh odlučio povesti ostale sinove iz prethodnog braka na pecanje.

  • Bez znanja ostatka obitelji, Monikina odsutnost prošla je nezapaženo sve dok ih njihov očuh nije pokupio s njihove zborske ekspedicije. Bilo je to tijekom vožnje automobilom kući kada je očuh nonšalantno izgovorio riječi: “Monike opet nema. Po dolasku kući, Anđelika Ramo ostala je zatečena kada je otkrila da je njihov tipično besprijekoran stan zatrpan pivskim bocama razbacanim po podu i opušcima razbacanim oko kamina. Očuh i majka pokazali su nezabrinutost zbog Monikinog nestanka, kako je primijetio govornik. Posebno je majka izgledala neuobičajeno tiha i izgubljena u mislima tijekom putovanja zborom.

Monikinim roditeljima trebale su dvije godine prije nego što su je konačno prijavili kao nestalu. Nakon nestanka Monike Daniels, njezina teta, Leslie, pokušala je doprijeti do Nacionalnog centra za nestalu i zlostavljanu djecu kako bi zatražila njihovu pomoć da je pronađu. Navodno je Leslie od Monikine majke tražila policijsko izvješće, ali ga, nažalost, nikada nije dobila. Leslini roditelji na kraju su priznali njezinoj majci i očuhu da su zanemarili prijaviti nestanak svoje kćeri. Rameu se živo sjeća kako su njezini roditelji izjavili: “Da je Monika doista željela biti s nama, bila bi. Godine 1994. majka i očuh poduzeli su potrebne korake da prijave Moniku kao nestalu, zajedno s Anđelikom Ramo, koja je napustila Oklahomu i živjela kod svoje tete u Michiganu.

Neposredno prije nego što je nestala u lipnju 1992., Monika je već nekoliko mjeseci ranije pobjegla iz svoje kuće, bez znanja svoje obitelji nekoliko dana. Tijekom tog vremena zatekla se s djetetom, a tvrdi se da su je roditelji natjerali da prekine trudnoću, što ju je naposljetku navelo da napusti svoje obiteljsko prebivalište. Prije nego što su pisma mogla biti podvrgnuta analizi rukopisa, teta Leslie izrazila je sumnju u autentičnost pisama koja je navodno napisala Monica i zatražila usporedbu rukopisa. Međutim, obitelj Daniels susrela se s nesretnim incidentom u kojem je njihova rezidencija provaljena, što je rezultiralo krađom pisama, kao i nekoliko elektroničkih uređaja. Lesli je otkrila da je Ramo lažno predstavljao njezinu sestru kroz razgovor koji se dogodio nakon što se Ramo preselio u Michigan.

Ramo je priznao Lesli, otkrivajući da ju je njezin očuh Chuck prisilio da napiše pisma lažno tvrdeći da Candice razmišlja o samoubojstvu. Kako bi dodatno prevario Leslija, Chuck je otišao do te mjere da je poslao pisma iz Dallasa, osiguravajući da imaju teksašku marku. Prema izvješćima, Monikini roditelji su navodno uklonili svaki trag njezina postojanja iz svoje kuće. Nakon nestanka Monike, Ramo je jasno dao do znanja da je za nju i njezinu braću strogo zabranjen bilo kakav razgovor o njihovoj sestri.

Zapanjujuće, čak su i Candicein očuh i majka poduzeli drastične mjere kako bi uklonili svaki trag Monice u kućanstvu, išli čak i do zamjene obiteljskih fotografija na kojima je Monica novima. U završnoj riječi Anđelika Ramo samouvjereno izražava svoje nepokolebljivo uvjerenje da je Čak odgovoran za nesretnu Monikinu smrt. U završnoj primjedbi svoje objave izrazila je svoje zadovoljstvo što je autsajder, naglasivši da njezino zadovoljstvo proizlazi iz njezine posvećenosti poštenju.