– Za naš današnji članak, središnja tema će da bude popularna srpska glumica, Mira Banjac. Njena karijera je krenula još sredinom 70 godina, prošloga vijeka, a okušala se jako uspješno kako na filmu, tako i u samom kazalištu. 

Poznata glumica Mira Banjac u javnosti je poznata po svom radu na televiziji i kazalištu. Nažalost, bolest ju je natjerala da se makne sa svjetla reflektora. Ipak, nakon dugotrajnog liječenja, ova voljena glumica se izvrsno oporavila i trenutno je dobrog zdravlja. I u desetom desetljeću života, Mira Banjac, vrlo cijenjena ličnost jugoslavenskog glumišta, ustraje u svojoj strasti prema glumi. Zanimljivo je da je i dalje izvrsnog zdravlja. Nažalost, njezino se dobro stanje pogoršalo kad je osjetila bol u koljenima i sepsu, zbog čega je bila prikovana za krevet gotovo tri mjeseca.

  • Srećom, doživjela je potpunu obnovu zdravlja i sada pristupa životu s novom snagom. Iako ima povijest održavanja zdravog načina života, glumica iskreno priznaje da još uvijek uživa u guilty užicima pušenja i korištenja olovke. ‒ Za početak dana, počinjem gutanjem žlice meda nakon čega slijedi velikodušan unos vode. Ova uobičajena praksa ima prednost čak i nad doručkom, kavom i čistim užitkom uživanja u cigari. Tijekom neodređenog broja godina, poslušno sam slijedio tradicionalnu rutinu.

Nakon toga, stalno uživam u hranjivom jutarnjem obroku, umjerenom podnevnom obroku i povremeno se prepuštam maloj večernjoj gozbi, povremeno popraćenoj uključivanjem zrelih namirnica. Ne mogu vam pružiti nikakvu mudrost ili savjet u vezi s konzumiranjem duhana i oštro vas obeshrabrujem da oponašate moje ponašanje. Prestanak pušenja pokazao se izazovnim pothvatom za mene, i iskreno, nisam se ni pokušao odreći te navike. U iskrenom intervjuu za HELLO!,

Mira je otvoreno priznala svoju sklonost pušenju cigareta i izrazila namjeru da nastavi tu naviku, obrazlažući to svojim zdravstvenim problemima i odsustvom kašlja. Izvanredno zdravstveno stanje Mire Banjac i dalje zapanjuje medicinske stručnjake. Unatoč zakoračenom desetom desetljeću, glumica vjerno odlazi na redovite preglede ostavljajući liječnike u čudu. Naime, pregled njezinih pluća dao je iznenađujući ishod, s obzirom na njen nepokolebljivi porok kojeg se uporno odbija odreći. Iako više nisam u mladosti, moj duh je i dalje živahan i mladolik. Moj liječnik bio je zapanjen tijekom nedavnog sveobuhvatnog medicinskog pregleda kada je, nakon pregleda videa, otkrio da moja pluća ne pokazuju znakove oštećenja od pušenja. Priznao sam mu da sam teški pušač, što ga je iznenadilo.

  • Pretpostavio je da je moja upotreba nastavka za usta tijekom pušenja mogla igrati ulogu u ovom neočekivanom ishodu. Ovo fascinantno otkriće podijelila je cijenjena glumica Mira Banjac u razgovoru za “Informer”. Mira Banjac, cijenjena i uspješna glumica, uživa u iznimno uspješnoj karijeri koja se proteže preko pet desetljeća. Od 1970. godine cijenjena je članica glasovitog Ateljea 212, osvajajući publiku iznimnim izvedbama u brojnim glavnim ulogama na pozornici. Nadalje, njezin impresivan opus obuhvaća preko 160 pojavljivanja na filmu, od televizijskih filmova i serija do dugometražnih i kratkih filmova.

Značajna djela uključuju Bitka na Kosovu (1964.) i Balkanski špijun. Svojim nezaboravnim portretima kultnih likova poput Marije iz istoimene serije i Ružice Sinđelić iz “Vratiće se rode”, Mira Banjac osvojila je gledatelje svih generacija. Njezin talent ne poznaje granice, što dokazuje izvanrednim uspjehom osiguravajući tri željna priznanja na renomiranom Pulskom festivalu: cijenjenu Zlatnu arenu i dvije Sterijine nagrade. Ključno je prepoznati njezin izniman niz trijumfa koji obuhvaćaju cijenjenu nagradu Pavel Vujisić, nagradu Joakim Vujić i divljenje Žanke Stokić. Osim toga, odlikovana je brojnim drugim prestižnim priznanjima, poput cijenjenog Zlatnog purana, cijenjenog Dobričinog prstena i cijenjene Nušićeve nagrade.

Nakon trijumfalno položenog prijemnog ispita, diplomu je stekla 1950. godine, čime je započeo njen kazališni put u Pozorišnoj školi u Novom Sadu. Od 1949. do 1951. usavršavala se u kazališnim okvirima u Sremskoj Mitrovici, a potom, od 1953. do 1955. godine, započela je značajno poglavlje svoje karijere kao članica cijenjenog ansambla Narodnog pozorišta u Banjoj Luci. Započevši svoj profesionalni put u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, vrlo brzo postaje cijenjena članica ansambla, na kojoj poziciji ostaje do 1970. godine. Kasnije se seli u Beograd i dobiva mjesto u “Ateljeu 212”. Tijekom svoje blistave karijere na kazališnim je daskama oživjela brojne nezaboravne likove, no nijedan nije bio tako zapažen kao njezin portret Katičine kćeri u hvaljenoj predstavi “Radovan Treći”.