Jaka bol u grlu, suhoća, gubitak glasa, visoka temperatura i malaksalost samo su neke od nuspojava s kojima se stanovnici već duže vrijeme suočavaju. Mnogi se stalno pitaju je li pojedina infekcija uobičajena ili obrnuto, je li moguće da koronavirus sada pokazuje jače simptome?

Odgovor je “ne” u oba slučaja jer se radi o kombiniranoj bolesti.
Kao što stručnjaci znaju, još uvijek postoje infekcije koje mogu uzrokovati ovakve probleme, iako je kasno proljeće uglavnom rezervirano za želučane infekcije.

Ostaju zapravo respiratorni kontaminanti, tj. miješani tipovi, respiratorne infekcije, enterovirusi, dok mikroorganizmi pneumokoki, streptokoki i stafilokoki mogu uzrokovati promuklost kod djece i odraslih.

Ljiljana V. iz Beograda je logično, jer 10 dana nije bila nimalo zadovoljna svojim problemom s grlom i sve je počelo niotkuda, praćeno blagom temperaturom. Koliko on zna, sve se to događa već desetak dana.

– Prvo me zaboljelo grlo, zatim sam izgubio glas, imao sam malu temperaturu, bolove u zglobovima i rukama. Dva sam dana uzimala hranjive tvari i minerale misleći da je infekcija, no kako se stanje nije promijenilo, dobila sam lijekove protiv infekcija.Specijalist misli da se radi o mješovitoj infekciji, ali svakako je nešto zarazno jer moj sin sada ima sličan problem. Specijalist me zamolio da preispitam strukturu istraživanja i objasnio da, iskreno govoreći, nikada nisam bio toliko slab tako dugo, kaže sugovornik.

Ana J. Također je logično da ima relativno pročišćavanje grla, grlobolju, gubitak glasa i sve to praćeno blagom temperaturom. U njegovoj situaciji sve je trajalo pet dana, ali je za to vrijeme dobio infekciju želuca.

– Najprije sam imao bolno grlo nekoliko dana, a onda sam izgubio glas. Osim proizvoda zemlje, unosio sam i hranjive tvari, minerale i puno tekućine. Tablete su pomogle ublažiti pogoršanje, ali je trajalo oko sedam dana. CRP je bio oko 11, što nije ni blizu normale jer je do 5 u redu. Temperatura je i dalje bila umjerena 37,5.Kako se volumen povećavao, počela je upala želuca, pa sam spavao još pet-šest dana. Stručnjaci kažu da uz želudac trenutno postoje i mješovite bolesti i da to nema veze s koronavirusom – dodaje naše istraživanje.


Zbog SLABOG imuniteta sve češće obolijevamo: infekcije se smjenjuju, a istovremeno napadaju mikroorganizmi
Prevladavaju želučane infekcije, ali se javljaju i razne kontaminacije

U kasno proljeće štetne tvari počinju prodirati u probavni trakt, ali svako pravilo ima izuzetak, a razlog tome je vruća i hladna klima. Ove godine okruženje je nešto drugačije i naš okvir kolektivne sigurnosti sada je krhkiji, što dovodi do veće štete.