Doživljaj niza nepoželjnih simptoma kao što su upala zglobova, neočekivano povećanje tjelesne težine i neodoljiv osjećaj pospanosti može se pripisati zadržavanju viška vode u tijelu. Ako osjetite nedostatak energije, osjećate se napuhnuto ili primijetite oticanje zglobova i prstiju bez ikakvih promjena u prehrani ili rutini vježbanja, moguće je da se borite s ovim specifičnim problemom.

Zadržavanje tekućine može se manifestirati na različite načine, poput oticanja zglobova i prstiju, što je često praćeno ponavljajućim oticanjem donjih ekstremiteta. Nadalje, pojedinci mogu doživjeti neobjašnjivo povećanje tjelesne težine, čak i ako njihova prehrana i rutina vježbanja ostanu nepromijenjeni. Zadržavanje vode može dovesti do osjećaja umora i niske razine energije, uzrokujući letargiju. Suvremeni način života kojeg karakterizira neuravnotežena i štetna prehrana odgovoran je za prekomjerno zadržavanje vode u tijelu. Konzumiranje prehrane bogate bogatom, posebno pretjerano začinjenom i masnom hranom koja dehidrira tijelo, zajedno sa sjedilačkim načinom života, samo pogoršava ovaj problem.

Za izvlačenje vlage iz tijela, promjena prehrambenih navika je održiva strategija. Uspješna metoda podrazumijeva smanjenje unosa štetnih namirnica, poput prerađevina, rafiniranog šećera i bijelog brašna. Suprotno tome, povećanje potrošnje tekućine pomaže u izbacivanju viška vode iz tijela. Ključno je održavati odgovarajuću ravnotežu tekućine, a jedan od načina da to postignete je uključivanje hrane bogate kalijem i magnezijem u vašu prehranu. Uključivanje zelenog lisnatog povrća, avokada, badema i graha u vaše obroke opskrbit će vas ovim vitalnim nutrijentima.

Svakodnevna tjelesna aktivnost u trajanju od minimalno 30 minuta može uvelike pridonijeti smanjenju zadržavanja vode. Tjelovježba igra ključnu ulogu u ovom procesu stimulirajući cirkulaciju i potičući tijelo da izbaci višak tekućine putem znojenja i mokrenja. Postoje različiti prirodni diuretici koji pomažu u uklanjanju viška vode iz tijela. Diuretička svojstva povezuju se s čajevima poput zelenog čaja, čaja od peršina i čaja od maslačka. Štoviše, umjerena konzumacija kave također može djelovati kao diuretik.

Ako tražite alternativne lijekove za ublažavanje otečenih nogu, postoji nekoliko prirodnih opcija koje mogu biti vrlo učinkovite. Jedna metoda uključuje izradu kupke za stopala pomoću octa i sode bikarbone. Započnite punjenjem zdjele vodom, a zatim u vodu dodajte jednu šalicu jabučnog octa. Nakon što ste stopala uronili u otopinu otprilike 15 minuta, nježno ih osušite papirnatim ručnicima. Zatim pripremite drugu posudu s vodom i umiješajte 4-5 žlica sode bikarbone. Još jednom potopite stopala u ovu smjesu 15 minuta prije nego što ih osušite. Još jedna mogućnost za razmatranje je refleksologija stopala, praksa poznata po svojoj sposobnosti da poboljša cirkulaciju krvi i smanji otekline.

Ako želite eliminirati višak vode iz želuca, jedna učinkovita metoda je pridržavanje plana kontrolirane prehrane. To podrazumijeva izbjegavanje prerađene hrane uz uključivanje veće količine voća i povrća koji su bogati kalijem. Nadalje, redovito bavljenje tjelesnim vježbama pomaže u održavanju idealne ravnoteže tekućine u tijelu. Još jedna korisna praksa je konzumacija raznih čajeva, uključujući čaj od maslačka, čaj od rastavice, kao i crni i zeleni čaj, koji mogu pomoći u uklanjanju viška vode iz želuca.

Prisutnost prekomjernog zadržavanja vode u tijelu može biti uznemirujuće iskustvo koje ima štetne učinke na opće zdravstveno stanje pojedinca. Unatoč tome, pridržavanjem pravilno uravnotežene prehrane, održavanjem redovite rutine vježbanja i integracijom korištenja prirodnih diuretika, sasvim je moguće učinkovito riješiti ovaj problem. Primjena ovih prijedloga dovest će do poboljšanog osjećaja energije i dobrobiti, što će u konačnici dovesti do ublažavanja neželjenih simptoma uključujući nadutost, debljanje i umor.