U rano proljeće 1939. roditelji u udaljenom selu u Peruu primijetili su da njihova petogodišnja kći pokazuje znakove nadutosti trbuha.

Tiburelo Medina i Viktorija Losea izbezumljeni su doveli svoju djevojčicu iz sela Tiklapa u Limu na pregled kod liječnika.

Medinin slučaj iznenadio je pedijatre i privukao međunarodnu pozornost, što je za nju i njezinu obitelj bilo nedopustivo. Lina Medina do danas nikada nije otkrila identitet svog oca, a ona i njezina obitelj izbjegavaju publicitet i bilo kakve intervjue.

Bio je 14. maj 1939. kada je Lina Medina donela na svet zdravog dečaka carskim rezom, postavši najmlađa majka na svetu sa samo 5 godina, sedam meseci i 21 dan. Međutim, kako je uopšte moguće da je Lina Medina zatrudnela sa samo 5 godina? Rođena 23. septembra 1933. u jednom od najsiromašnijih sela u Peruu, Lina Medina bila je jedno od devetoro dece Tiburela Medine i Viktorije Losee.

Njena trudnoća u tako ranoj dobi bila je šok za njene roditelje i javnost. Ipak, pedijatrijski endokrinolozi smatrali su da je Lina možda imala retko genetsko stanje zvano prerani pubertet, što objašnjava rani početak njenog sazrevanja.

Veruje se da je Lina imala prvu menstruaciju sa samo osam meseci. Ispitivanje je pokazalo razvijene grudi, šire kukove i uznapredoval rast kostiju. Međutim, iako se telo rano razvijalo, Lina je i dalje bila malo dete. Lina nikada nije otkrila identitet oca deteta, a i sam otac ostaje nepoznat.

Uprkos sumnjama, nema konkretnih dokaza o identitetu oca ili okolnostima trudnoće. Medina i njeni roditelji su izbegavali medije koji su nudili novac za intervju i priče. Iako su novinari iz Amerike pokušavali intervjuisati najmlađu majku na svetu, ona i porodica su odbili javno govoriti o tome.