– Vjerujemo da se apsolutno svi sjećate perioda od prije četiri godine, kada je pandemija korona virusa poharala cijeli svijet. Tada smo imali lockdown, koji je trajao skoro mjesec dana, a ljudima je bilo jako teško da se naviknu na sve to. Slijedi i jedna priča iz baš tog perioda….

Unatoč osobnim zdravstvenim izazovima, proslavljeni niški liječnik Miodrag Lazić neustrašivo je stao na čelo borbe protiv koronavirusa marljivo brinući o brojnim pacijentima koji su mu nedostajala još samo dva mjeseca od mirovine. Bezbrojni pojedinci čije je živote spasio Laza tijekom svoje slavne karijere mogu posvjedočiti njegov izniman karakter svojim iznimnim pohvalama i zahvalnošću.

Najvažniji mu je bio očuvanje ljudskog života, au ratnim je vremenima nesebično djelovao kao kirurg dragovoljac, dajući sve od sebe u bolnici “Žica” u Blažanju kako bi izvršio naizgled nemoguć zadatak spasiti što više života. U jeku rata život mi je spasio doktor Laza, izvanredna osoba koja je prkosila granicama i liječila mene, Hrvata, u srpskoj bolnici u Sarajevu.

Dubina njegove ljudskosti je neopisiva; takve osobine nisu urođene. Neizmjerno sam zahvalan što sam osvijetlio njegov izvanredan karakter, jer smatram da je ključno da svi budu svjesni tko je zapravo bio dr. Laza. Riječi je to Niko Lozančić, bivši časnik i ratni zapovjednik u Hrvatskom vijeću obrane (HVO), te bivši predsjednik Federacije BiH, u razgovoru za “Kurir”. Ugledni dr. Miodrag Lazić, možete li mi reći nešto više o njemu? Rođen 1955. godine u Zemunu, osnovnu školu završio je u rodnom mjestu.

Njegov otac Dragić Lazić, oficir JNA, prekomandovan je u Niš, gde je završio gimnaziju i medicinu. S trideset godina posvetio se području kirurgije i specijalizirao na prestižnoj Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu. Najveći dio profesionalnog staža Miodrag Lazić posvetio je Kliničkom centru u Nišu, gdje je preuzeo rukovodeće funkcije u Torakalnoj hirurgiji s traumatologijom i Odjeljenju urgentnog kirurškog bloka. Dr. Lazić je posjedovao bogato iskustvo u širokom spektru kirurških područja, kao što su opća, digestivna, vaskularna i laparoskopska kirurgija, pokazujući svoju stručnost kao kirurg.

  • Njegova stručnost u području barijatrijske kirurgije, specijalizirana za liječenje pretilosti, stekla mu je reputaciju izvođenja brojnih složenih operacija. Kao cijenjeni član tima za transplantaciju jetre i gušterače, svoje je znanje dijelio i s drugima, što ga je učinilo omiljenim profesorom na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Beogradu. Utjecaj njegovog mentorstva bio je vrlo širok, motivirajući brojne ambiciozne liječnike da slijede njegov put i postignu izvrsnost na polju medicine. Na svom profesionalnom putu prikupio je mnoga postignuća i priznanja u području medicine.

Lazine završne riječi izrečene su s velikim značajem, označavajući kraj ostavštine slavne ličnosti. U protekle četiri godine, nakon odlaska slavnog kirurga, posljednju Lazinu poruku javnosti prenijela je bliska prijateljica Marija Dimitrijević. Na današnji dan otišao je od nas, ostavljajući za sobom osjećaj krajnje pribranosti. Dr Miodrag Lazić, izuzetan hirurg i izvanredna osoba, bio je ne samo moj dragi prijatelj, već i mentor i očinska figura. U svojoj objavi na Facebooku podijelila je njegovu posljednju poruku, kao što je i tražio. Čak iu posljednjim trenucima Laza je pokazao ogromnu snagu svog karaktera i dubinu svoje samilosti.

Otišao sam s mjesta ravnatelja UC-a s integritetom i transparentnošću. Dva mjeseca prije odlaska u mirovinu okupio sam svoje cijenjene kolege, liječnike i medicinske sestre, neustrašivo stojeći na prvoj crti bojišnice. Unatoč inherentnim rizicima koje nose moje godine i brojne bolesti, odbijao sam se sakriti. Ova nepokolebljiva privrženost časti i ponosu odjekuje mojim prošlim iskustvima na krajiškom ratištu godinu dana, sarajevskom ratištu četiri godine, pa čak i tijekom NATO bombardiranja.

Odlučan sam ne nestati tiho; umjesto toga, odlučujem otići na isti način koji je definirao cijeli moj život. Moji prijatelji, kolege i obitelj dobro su toga svjesni. Iako su mi mnogi savjetovali da se povučem, nikad si ne bih mogla oprostiti da to učinim. Ove je riječi napisao cijenjeni liječnik, koji je zaključio riječima: Dragim Krajišanima i mojim dragim prijateljima iz Republike Srpske, koji me duboko poštuju, srce će zauvijek boliti od iskrene tuge, jer su me uvijek doživljavali kao nepobjedivog.

Izljev podrške koju sam dobio tijekom ovih teških dana je nemjerljiv. Vječno ću te njegovati. Iako su moji unuci i unuka Mila ostali bez djeda, kćeri i sina, ne valjamo u tuzi, nego grabimo naprijed. Ponosite se mnome. Zbogom, moje cijenjene kolege Marija, Boki, Brale, Kando, Sunčica i Macan, kao i moje voljene sestre koje su uvijek imale nepokolebljivu vjeru u mene. Srdačna poruka mojoj voljenoj Ani, mojoj ratnoj i životnoj suborkinji: prizovite svoju hrabrost i otpornost za dobrobit naše djece i unuka. Budite uvjereni, ponovno ćemo se okupiti na drugoj strani.

Od srca pozdravljam sve prijatelje u Nišu. Kao moju posljednju molbu, molim da se od mene oprostite prekrasnom melodijom “Marša na Drinu”. Riječi su to milosrdnog hirurga koji se posvetio ublažavanju stradanja srpskog naroda. Istini za volju, njegovi najmiliji su ispunili tu molbu. Trajni utjecaj njegovih djela osigurava da Miodrag Lazić nikada neće biti zaboravljen, služeći kao inspiracija bezbrojnim liječnicima koji nastoje postati oličenje izvrsnosti u svom području.