– U posljednjih mjesec dana, što se tiče crne hronike u Srbiji, ona je malo pala, i nema toliko puno zločina. Međutim, u posljednja dva dana imali smo jako puno slučajeva ubistava, a sljedeća priča je više nego jeziva…

Prema riječima mještana sela Jakovca kod Knjaževca, odakle potječe obitelj Milojević, postoji osjećaj gorčine prema preminulima koji su tragično stradali u njihovoj obiteljskoj kući u četvrtak poslijepodne u Knjaževcu. Mještani izražavaju razočaranje jer smatraju da žrtve nisu omogućile lakši život njihovom sinu ili unuku Aleksi Milojeviću (22). Važno je napomenuti da se uznemirujući događaj koji je duboko pogodio Knjaževčane dogodio u četvrtak popodne. Prema prvim sumnjama, osumnjičeni Aleksa Milojević navodno je nakon žestoke svađe lišio života bolesnog oca Predraga (60), baku Sarajevku (83) i nepokretnog djeda Miloša (81).

  • Oružje korišteno u ovom tragičnom događaju bila je lovačka puška u legalnom vlasništvu. Nakon zločina, osumnjičenik je mirno čekao dolazak nadležnih. Naknadnim ispitivanjem kod nadležnog tužiteljstva priznao je kazneno djelo. No, ustvrdio je kako zbog silnog stresa koji je doživio nije mogao dati detaljnu obranu. Obitelj Milojević, porijeklom iz ovog kraja, od većine mještana sela dobila je pozitivne povratne informacije o svom karakteru i ugledu. Obitelj je bila poznata po snažnoj radnoj etici i posjedovala je dvije kuće u selu, kao i vikendicu u blizini.

Naime, iznad Zadružnog doma nalazila se pradjedova kuća, koja je pripadala njihovom djedu Milošu. No, kad su bili zdravi i sposobni za rad, baka i djed su se nastanili u novijoj kući u selu. Tek kad bi se razboljeli, odlazili bi u grad kod Alekse i Predraga. Prema pričanju mještana, cijela je obitelj bila u harmoničnim međusobnim odnosima. Za vrijeme školovanja u osnovnoj školi imao sam zadovoljstvo poznavati Miloša ili Miću kako smo ga od milja zvali.

Međutim, nije završio školovanje jer je počeo raditi u mladosti. Kako je odrastao, odvažio se u Njemačku gdje su on i Sarajevka, poznata i kao Sara, živjeli gotovo tri desetljeća. Mića je u PVC stolariji pronašao svoj poziv i čak osnovao tvrtku u ovoj djelatnosti, radeći zajedno sa svojom djecom. U međuvremenu, Sara je posvetila svoje vrijeme kao vrtlarica, uljepšavajući parkove diljem Njemačke. Cijelo vrijeme boravka u Njemačkoj pratili su ih i sinovi, a Predrag im se povremeno pridružio na poslu, a Nenad je tamo stvorio stalni dom i karijeru. Prema objašnjenju naših susjeda, ubijeni su lagodno živjeli zahvaljujući njemačkoj mirovini. Prema riječima susjeda, Mića i Sara, koje su imale zbirnu mirovinu veću od 2000 eura, marljivo su radile i zarađivale. Predragu su često savjetovali da se trudi i vodi tvrtku.

No, kad im je zdravlje narušeno i posao propao, uskočili su baka i djed i sinu pokrili mirovinu. Posljednjih nekoliko godina Mica je bio u lošem zdravstvenom stanju zbog kojeg se nije mogao kretati bez pomoći. Međutim, u posljednje dvije godine njegovo se stanje pogoršalo do te mjere da je potpuno vezan za krevet. Oslanja se na invalidska kolica i zahtijeva stalnu podršku drugih. Njegova neovisnost potpuno je lišena i oslanja se na pomoć drugih. Nasuprot tome, Sara je prije pet godina doživjela srčani udar i jedva je preživjela. Od tada je na terapiji i često ima napadaje bolesti.

Prema riječima našeg sugovornika, Aleksa se pred kraj prošle godine suočio s još jednim nesretnim događajem koji se pripisuje lošem zdravstvenom stanju njegovih bake i djeda. Predrag, koji je čudom preživio nedavni moždani udar, vodio je dugu bitku za život. Nakon što je preživio, pronašao je utjehu u brizi koju mu je pružio nitko drugi do Aleksa, koja je već preuzela odgovornost brige za njegove bolesne baku i djeda. Zaista je nevjerojatno koliko je taj mladić izdržao s tim pojedincima. Pokazalo se da su primitivna bića, koja se ne žele vratiti u svoju rezidenciju u blizini te kuće u Knjaževcu.

Njihova prisutnost samo je pogoršavala njegove poteškoće, jer su pokazivali sebičnost i nepokolebljivo uvjerenje da on treba stalno biti uz njih, uskraćujući mu priliku da diše i iskusi život kao 20-godišnjak. Umjesto toga, držali su ga zatočenog, oduzimajući mu slobodu. Razumijem izazove koji dolaze s oslanjanjem na druge, nalik Tantalovoj boli, ali nisu ga trebali toliko opteretiti. Neumorno je radio za njih, pripremao jela, brinuo se za njihove potrebe, pa čak i sudjelovao u obnovi tih kuća, a brinuo se i za radove u dvorištu. A sada sam osuđen na doživotnu robiju.

Prema riječima našeg sugovornika, posljednji slučaj svjedočenja smrtnih slučajeva u selu dogodio se prošlog ljeta. Ovaj se incident dogodio dok su vlasnici kuće renovirali kuću. Prema riječima jednog mještanina u blizini Knjaževca, prethodno ljeto proveli su u selu prije nego što su se pridružili sinu Nenadu, koji je slučajno bio na odmoru. Vrijedi spomenuti da je Nenad brat blizanac pokojnog Predraga, a trenutačno očekuju njegov dolazak iz Njemačke kako bi organizirali sprovode roditelja i brata. Istragu o trostrukom krivičnom djelu vodi Više javno tužilaštvo u Zaječaru.

Nakon saslušanja Alekse Milojevića, Tužilaštvo je Višem sudu u Zaječaru predložilo pritvor od 30 dana, a sud je taj prijedlog usvojio. Vrijedi spomenuti da je Aleksa zločin počinio koristeći djedovu autoriziranu lovačku pušku. Prema našem izvoru, napadač nije samo ubio Predragovog oca u hodniku, već je gađao baku i djeda dok su gledali TV u dnevnoj sobi, ostavljajući vidljive rupe od metaka na prozorima kuće.