Sjećanje na ponašanje našeg psa nakon našeg prvog dolaska u kuću zauvijek će mi biti urezano u sjećanje. Kad smo se približili stubištu koje je vodilo u dnevnu sobu, jasno je pokazao nevoljkost da se popne. Drhteći od straha, sklonio se ispod kuhinjskog stola, gdje je ostao cijelu noć. Ovo ponašanje bilo je vrlo neobično, jer nikada prije nije pokazao tako intenzivan strah. Sljedeće je večeri stajao ispred stepenica, gledajući uvis na trenutak prije nego što se ponovno povukao u svoje sigurno utočište ispod stola. Bilo je očito da nema želju ponovno nas pratiti u dnevnoj sobi.

  • Kako su dani prolazili, moj suprug i ja smo se često svađali. Bilo je neobično kako bi se njegovo ponašanje promijenilo čim bi kročio u naše prebivalište, unatoč tome što se s posla vraćao dobrog raspoloženja. I ja sam doživio suptilnu promjenu raspoloženja. Noći provedene u granicama našeg doma bile su doista užasne, prožete uznemirujućom simfonijom čudnih zvukova. Vrata bi se otvarala i zatvarala, zvuk koraka i škripavih podnih dasaka odjekivao je svuda, a televizor bi neobjašnjivo treperio oživljavajući. Naš perceptivni pseći pratilac fiksirao bi se na određeno mjesto, kao da osjeća prisutnost, ispuštajući tiho režanje kao upozorenje.
    Unatoč mom sve većem strahu, moj suprug je i dalje poricao uznemirujuće ponašanje koje se događalo u našoj kući. Dosljedno je opravdavao svaku čudnu pojavu, dajući za svaku logična objašnjenja. Naša su se neslaganja pojačala, a kako su naši pogledi postajali sve negativniji, nadnaravne aktivnosti u kući su se također pojačale.

Predmeti su se pojavljivali i nestajali u neprekidnom ciklusu pred mojim očima, stvarajući osjećaj neprestanog kretanja. Stalno prisutan osjećaj da me netko promatra postojao je u dubini mog uma. Povremeno bih letimično ugledao sjenoviti lik koji je jurio dnevnom sobom, zaokupljajući moju pozornost. Kako su se dani pretvarali u tjedne, naš pas je oklijevao ući u kuću, odlučivši umjesto toga spavati vani. Tek tada je moj muž konačno priznao vlastitu nelagodu zbog našeg zajedničkog prostora. Razlozi koji stoje iza iznimno niske cijene koju smo platili za kuću postupno su postajali jasni – prijašnji su stanari očajnički željeli pobjeći iz njezinih kandži. U početku smo njihovu brzopletost naivno pripisivali nepredvidivom tržištu nekretnina, ali sada shvaćamo pravu bit njihove hitnosti.

Nakon što smo zatražili savjet od starijeg susjeda, obaviješteni smo o mogućoj prisutnosti zlonamjernog entiteta u našem domu. Unatoč nedostatku vjerske pripadnosti ili redovitog odlaska u crkvu, poslušali smo njezin savjet i obratili se svećeniku. Svećenik je marljivo obavljao blagoslove i čitao molitve u svakoj sobi prije odlaska. Na kratkotrajni trenutak, činilo se da je mir zavladao kućom, samo da bi se ponovno razbio. Suočeni s nedostatkom alternative, donijeli smo tešku odluku da napustimo prostorije i vratimo se u užurbani grad. Unatoč našim nastojanjima da prodamo nekretninu, nijedan potencijalni kupac nije iskazao interes. Povremeno se odvažimo vratiti u kuću tijekom dana, ali teška i pusta atmosfera ostaje nepromijenjena.

Stan koji je trebao biti naše idilično utočište za mirovinu pretvoren je u nastambu punu zlokobnih bića. Uznemirujući događaji koji su se odvijali iza zatvorenih vrata ostat će moja tajna, budući da njihovo prepričavanje obično izaziva skeptične poglede i odbacivajuće primjedbe u vezi s postojanjem nadnaravnih entiteta. I ja sam jednom imao takve sumnje dok osobno nisam posvjedočio užasavajućoj istini. Kad bi ovo barem bila samo noćna mora i kad bih se mogao probuditi u utočištu našeg prebivališta iz snova, to bi me ispunilo beskrajnom srećom.