Dugi niz godina naša se obitelj bavi uzgojem krumpira. Međutim, za razliku od mojih roditelja, ideja da se bavim ovim pothvatom pala mi je na pamet tek prije nekoliko godina. Od tada sam sve svoje napore posvetio ovom pothvatu bez upuštanja u bilo kakve druge poslove. Sadnja krumpira počinje od lipnja i traje do srpnja, dok berba traje do prosinca.

Zaista je nevjerojatno kako ovi krumpiri uspijevaju dosegnuti značajnu veličinu bez upotrebe gnojiva ili potrebe za okopavanjem. Toplo preporučam da ga svi pokušaju, možda kao mali eksperiment. Evo nekoliko korisnih savjeta za uspješnu sadnju krumpira u lipnju. S obzirom na nepovoljne uvjete sušenja koje smo iskusili prošle godine, trenutno razmišljamo o najučinkovitijem pristupu za naše sijeno prije dolaska ljeta.

Kako bih ovu ideju proveo u praksi, odlučio sam provesti eksperiment odvajajući sijeno u različite hrpe ili redove. Odvojio sam dio svake hrpe i nastavio izravno umetati proklijale krumpire u sijeno. Alternativno, imate opciju da ga položite na krevet od sijena i zatim dodate još jedan sloj sijena na vrh.

Krumpir u tom trenutku ne zahtijeva nikakvu dodatnu njegu ili pažnju; rastu i napreduju sami od sebe. Preferiraju rastresito i dobro prozračeno tlo. Osim toga, prisutnost sijena opskrbljuje sve bitne hranjive tvari, eliminirajući potrebu za dodatnim gnojivima. Svjedočite nevjerojatnoj brzini i raskoši kojom cvjetaju! Crpeći iz svog osobnog susreta u Milanu, postavio sam karton u netaknuto područje koje je bilo skriveno travom i korovom.

Kako bih napravio mjesta za kartonske kutije, odlučio sam zemlju navlažiti zalijevanjem i prskanjem. Zatim se kao pokrov nanosi veliki sloj slame, debljine oko 30 do 40 cm. Uz pažljivo razmatranje, strateški sam postavio malu količinu zrelog supstrata kao središnji element prije delikatnog postavljanja krumpira. Na vrh se dodaje još jedan sloj “slame”, visine otprilike 30 cm. Toga je dana oživljavajuća kiša sve obavila u svoj vodeni zagrljaj.

I to sve završava. Za pojedince koji imaju ograničen prostor u svojim vrtovima, jedna velika hrpa krumpira može pogodno prihvatiti uzgoj više biljaka, služeći tako kao optimalno rješenje. Kao što je prikazano na slici, krumpiri su imali hvalevrijednu teksturu i bili su visokog kalibra. Nakon berbe ove određene serije u prosincu, dobio sam otprilike dva kilograma krumpira nakon što sam ih narezao.

Iz moje perspektive, apsolutno nema sumnje da bih se, da sam u prilici, odlučio isključivo za uzgoj slame na ovaj način. Tijekom svog dugog rada sa sijenom, nikada nisam naišao ni na jedan primjer da sam pronašao obilje krumpira. Važno je biti oprezan u blizini pojedinaca koji odluče lunjati usred stogova sijena. Kako bih stvorio mirnu atmosferu i spriječio razvoj sluzave plijesni, pažljivo sam posuo piljevinu po krevetu. Prije toga nisam imao apsolutno nikakvog iskustva s uzgojem krumpira.