– Sadnja krumpira je uveliko već krenula, a ono na što prvo treba obratiti pozornost jesu krompirove zlatice. One su prava smrt za krumpir, a u sljedećem tekstu možete pronaći jako veliki broj jako poučnih savjeta….

Dugi niz godina naša se obitelj bavi uzgojem krumpira. Ipak, za razliku od mojih roditelja, ja sam tek prije nekoliko godina osmislio taj pojam i u potpunosti sam se posvetio ovom pothvatu, napuštajući sve druge. Sadnja krumpira odvija se od lipnja do srpnja, dok se berba proteže do prosinca. Zaista je nevjerojatno kako ovi krumpiri uspijevaju narasti do značajne veličine bez upotrebe ikakvog gnojiva ili potrebe za okopavanjem.

Toplo preporučam da ga svi pokušaju, možda kao mali eksperiment. Evo nekoliko korisnih savjeta za uspješnu sadnju krumpira u lipnju. S obzirom na nepovoljne uvjete sušenja koje smo iskusili prošle godine, sada razmišljamo o najučinkovitijem pristupu za naše sijeno prije dolaska ljeta. Kako bih ovu ideju proveo u djelo, odlučio sam provesti eksperiment u kojem sam sijeno podijelio u zasebne hrpe ili redove. Pobrinuo sam se da odvojim samo dio svake hrpe, a zatim sam nastavio izravno stavljati proklijale krumpire u sijeno. Druga je mogućnost staviti krumpire na posteljicu od sijena, a zatim ih prekriti dodatnim slojem sijena.

Tijekom ovog vremena, krumpiru nije potrebna daljnja njega jer napreduje i napreduje samostalno. Preferiraju rastresito i dobro prozračeno tlo. Osim toga, sijeno osigurava sve bitne hranjive tvari, eliminirajući potrebu za dodatnim gnojivima. Svjedočite zapanjujućoj brzini i veličanstvenosti njihova cvjetanja! U mom osobnom susretu s krumpirom u Milanu, postavio sam karton u netaknuti dio koji je bio obavijen travom i korovom. Kako bih napravio mjesta za kartonske kutije, navlažio sam tlo vodom i maglicom. Primijenjen je obilan pokrov od slame, veličine oko 30 do 40 cm.

Precizno sam postavio malu količinu zrelog supstrata kao središnju značajku prije nježnog postavljanja krumpira. Na vrh je dodan dodatni sloj “slame”, debljine otprilike 30 cm. Toga je dana pomlađujuća kiša sve zavila u svoj vodeni zagrljaj. I time smo sve pokrili. Ako imate malu vrtnu površinu, možete jednostavno posaditi više biljaka u jednu visoku hrpu krumpira, što ga čini savršenim rješenjem. Kvaliteta krumpira, kao što je prikazano na slici, bila je izvrsna i bili su čvrsti na dodir. Kad sam u prosincu pobrao ovu konkretnu seriju, dobio sam otprilike dva kilograma krumpira nakon što sam ih narezao.

U prilici, nedvosmisleno izjavljujem da se ne bih odlučio ni za jedan alternativni način uzgoja slame. Tijekom mog opsežnog angažmana u industriji sijena, nikada nisam naišao na mnoštvo krumpira, čak ni trenutno. Preporučljivo je biti oprezan u blizini osoba koje imaju sklonost zadržavanju usred stogova sijena. Kako bih spriječio razvoj sluzave plijesni, pažljivo sam posuo piljevinu po krevetu i tako stvorio mirnu atmosferu. Prije toga, moje znanje i iskustvo u uzgoju krumpira bilo je potpuno nedostatno.