– Crna hronika je i dalje top tema u Srbiji, a ubistva su i dalje u vrhu crne hronike. Femicid je u posljednjih par godina svakodnevan, a žene su konstantno na udaru, slijedi i priča koja je uzdrmala cijelu Srbiju, ali i regiju….

Od srijede je cijenjena Grupa 12 španjolske Nacionalne policije, poznata po svojoj stručnosti u pronalaženju nestalih osoba, poslala svoje agente u Beograd u Srbiji. U suradnji sa srpskim kolegama marljivo tragaju za posmrtnim ostacima Ane Knežević, snahe srpskog podrijetla. Uz to, pomno rekonstruiraju kretanje njezina supruga Davida Kneževića, koji se trenutačno suočava s optužbama za otmicu u Sjedinjenim Državama.

Važno je napomenuti da se ove optužbe odnose isključivo na otmicu koja se dogodila u Madridu početkom ove godine. U pratnji agenata Grupe 12, službenici Generalnog komesarijata pravosudne policije uputili su se u Srbiju s primarnim ciljem da istraže aktivnosti Davida Kneževića tijekom njegovog šestodnevnog putovanja automobilom od Beograda do Madrida i natrag. Njihov fokus posebno je na razdoblju kada je njegova supruga, američka putovnica rođena u Kolumbiji, misteriozno nestala u glavnom gradu Španjolske. Sumnja se da je on preminulu osobu prevezao u Srbiju.

Prema izvješćima španjolskih medija, agenti Grupe 12 istražuju mogući povratak Kneževića u Srbiju s pozamašnim kovčegom, za koji se sumnja da je u njemu tijelo njegove supruge koja je nižeg rasta (visoka je samo 150 cm i teška oko 45 kg). ). No, očito je da bi takav potez nosio značajne rizike, s obzirom na više graničnih prijelaza na putu od Španjolske do Srbije. Važno je napomenuti da su i španjolska policija i FBI, koji aktivno sudjeluju u istrazi, potvrdili da je David Knežević na put u Madrid krenuo automobilom marke “pežo 308” koji je unajmio 30. siječnja ove godine. . Potom se 5. veljače vratio u Beograd, prešavši ukupnu udaljenost od 2592 kilometra između glavnog grada Srbije i Španjolske u jednom smjeru. Nadalje, treba spomenuti da je deset dana kasnije vozilo vratio rent-agenciji.

Nakon što je Knežević vratio vozilo, vlasnik agencije odmah je obavijestio policiju o nekoliko preinaka koje su učinjene, uključujući zatamnjena stakla, zamijenjene okvire registarskih pločica i uklanjanje dviju naljepnica s vozila. U tijeku je pregled kamera u Beogradu. U suradnji, španjolske i srbijanske agencije za provođenje zakona marljivo slažu opsežan prikaz njegovih aktivnosti tijekom cijelog boravka u Srbiji, počevši od trenutka kada je prešao granični prijelaz Batrovci.

  • Naši izvori navode da je u tijeku temeljita provjera koja uključuje snimke raznih prometnih kamera duž autocesta, s posebnim osvrtom na one koje se nalaze u Beogradu. Dodatno, pomno se ispituju mjesta koja je obično posjećivao tijekom svog boravka u Srbiji. Nenad Stefanović, glavni državni tužilac Vrhovnog državnog tužilaštva u Beogradu, u razgovoru za Blic razgovarao je o saradnji sa španskom nacionalnom policijom i američkim Federalnim istražnim biroom (FBI) u slučaju američke državljanke Ane Knežević. . Stefanović je naveo da VJT u Beogradu, u saradnji sa MUP-om Srbije, radi na zahtjeve Vlade SAD i Kraljevine Španjolske.

Ovi zahtjevi dio su istrage o ubojstvu Ane Knežević koja je u tijeku i uključuje njezina supruga Davida Kneževića. Američki FBI Kneževića sumnjiči za ubojstvo i otmicu američke državljanke u inozemstvu, dok ga španjolske vlasti sumnjiče za ubojstvo. Zajednički napori srpskih, španjolskih i američkih dužnosnika imaju za cilj prikupljanje potrebnih dokaza protiv osumnjičene i rasvjetljavanje slučaja Ane Knežević. Na ispitivanje su privedeni i roditelji osumnjičenog Davida. Brojni zadaci obavljeni su s velikom žurnošću i učinkovitošću. Istraga je već počela u Beogradu, a pretresi su na više lokacija. U svojstvu svjedoka ispitane su brojne osobe, uključujući roditelje osumnjičenika i djelatnike rent-a-car agencije.

Osim toga, prikupljeni su dokazi koji se odnose na mjesto gdje se osumnjičenik nalazi i telefonske razgovore te će biti podijeljeni s međunarodnim kolegama. Istraga koju su proveli španjolska policija i FBI, fokusirana uglavnom na autocestu R2, bila je u tijeku pokušaj lociranja bilo kakvih dokaza vezanih uz Kneževićev nestanak. Vjeruje se da je svoje tijelo mogao baciti na ovoj ruti dok je putovao iz Madrida u Beograd. Unatoč temeljitoj pretrazi, nisu dobiveni nikakvi konačni nalazi, što je dovelo do odluke da se istraga prebaci u Srbiju.

Prema nalazima istrage, policija mu je uspjela ući u trag večer prije Aninog nestanka oko 21 sat.m. u neposrednoj blizini prebivališta u kojem je još uvijek živjela njegova otuđena supruga, unatoč njihovoj rastavi i brakorazvodnom postupku koji je u tijeku. Priznao je da je nadzirao zgradu, tražeći neupadljiv ulaz. Prema policijskim izvorima, David je odlučio spavati u svom automobilu tijekom svog boravka kako bi izbjegao otkrivanje i za sobom nije ostavio dokaze, kako je otkrila istraga. Prema izvješćima španjolske televizije, idućeg dana snimljen je na snimci kako kupuje motociklističku kacigu i navodni sprej kojim su onesposobljene nadzorne kamere na ulazu u zgradu u kojoj je živjela nesretna žrtva Ana.

Ovi predmeti su nabavljeni iz zasebnih prodavaonica, a oko 18:30 sati bio je u neposrednoj blizini Aninog prebivališta. Sud je dva puta odbio zahtjev Davida Kneževića za puštanje na slobodu zbog bojazni da bi njegova financijska sredstva i međunarodne veze mogle omogućiti nesmetano izbjegavanje pravosudnog sustava. Kako prenose američki mediji, savezni sudac Edvin G. Torres priznao je izazovnost odluke o podizanju optužnice, koja je prvenstveno potkrijepljena posrednim dokazima, unatoč nepostojanju tijela nestale žene. Za zločin za koji ga se tereti zaprijećena je kazna doživotnog zatvora.